Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 27 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Zeven natuurlijke pijnbestrijders (vooral tegen chronische pijn)

Pijn is ellendig: it’s simple as that. Helaas kampt één op vijf mensen in Europa met chronische pijn. Op aanraden van de dokter wordt hen dan vaak een cocktail van medicatie voorgeschreven, of er valt helemaal niets aan te doen. Niet ideaal dus. Deze 7 middelen verhelpen pijn op een natuurlijke manier en zijn onschadelijk voor de rest van ons lichaam.

Chronische pijn wordt omschreven als het (bijna) altijd ervaren van pijn aan bepaalde lichaamsdelen. In het Westen grijpen we bij pijnklachten maar al te graag naar pijnstillers, maar te veel pijnstillers slikken is niet goed voor ons lichaam. Deze natuurlijke middelen verzachten de pijn én hebben geen negatieve effect op ons lichaam.

Het magische drietal

Binnen de Ayurvedische therapie zijn er 3 kruiden die vaak als heilige graal binnen de natuurlijke pijnstillers worden gezien. Het gaat om kurkuma, gember en basilicum. De ultieme middeltjes in de strijd tegen ontstekingen.

1. Kurkuma

Kurkuma is hét ultieme kruid om te gebruiken als natuurlijke ontstekingsremmer. Bovendien toonde onderzoek aan dat kurkuma pijn-verlichtend is bij reumapatiënten, zonder schade aan te richten in het lichaam (in tegenstelling tot pijn-bestrijdende medicatie). Bij chronische pijn is het innemen van kurkuma dus een goed idee, maar let erop dat je dit doet in combinatie met zwarte peper, dit verhoogt de de opname van het kruid.

Wedden dat je nu altijd een theelepeltje kurkuma door je eten doet nu je weet hoe goed het voor je is? Lekker in een Thaïse curry of in golden milk.

https://www.bedrock.nl/vega-vrijdag-toast-kurkuma-boter-tomatensalade/

2. Gember

Ook gember heeft fantastische eigenschappen die je maar niet moet negeren. Onderzoek toonde aan dat gember pijnklachten aan gewrichten en spieren bestrijdt. Daarnaast versterkt het je immuunsysteem waardoor infecties worden vermeden.

Het is duidelijk: drink dus dagelijks een kopje (of meer) gemberthee om je gezondheid een boost te geven.

3. Basilicum

Héérlijk, die geur van vers geplukte basilicum op een Italiaans gerecht. Maar wist je ook dat basilicum essentiële oliën bevat die ontstekingsremmend zijn? Daarnaast houdt het kruid onze bloeddruk in balans en beschermt het tegen diabetes. We like.

Verse basilicum is natuurlijk het allerlekkerst, maar je kan ook kiezen voor een gedroogde vorm of drink een lekker basilicumtheetje.

Ook interessant: 8 dingen die je kunt eten om je hormonen in balans te houden

Andere natuurlijke middeltjes tegen pijn

4. Rode chilipeper

In rode chilipeper zit capsicum, dit is een stof die de gevoeligheid van zenuwreceptoren doet afnemen. Dit maakt dat chilipeper goed is om pijn te verwijderen op lange termijn. Van de stof worden trouwens ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid, maar je kan het dus ook op een natuurlijke manier binnenkrijgen door chilipeper in je voeding te verwerken.

Rode chilipeper is erg lekker in Mexicaanse en Aziatische gerechten. Zorg wel dat je niet overdrijft, want een overvloed aan hete pepers kan maagproblemen veroorzaken.

5. Kersen

Met fruit kan je over het algemeen weinig misdoen, maar wat je misschien niet wist is dat kersen een bijzondere eigenschap bezitten. Het fruit bevat stoffen die ontstekingen blokkeren en de pijn verlichten bij reumatische aandoeningen. Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat sporters die elke dag kersensap drinken minder spierpijn ervaren, in vergelijking met een controlegroep die geen kersensap drinkt.

Wij zien er in ieder geval geen kwaad in om tijdens het kersenseizoen te genieten van een bakje kersen in de zon!

6. Pepermunt

Heb je last van maagproblemen? Pepermunt is een schitterend, natuurlijk middel bij maag- en darmproblemen, maar ook bij spierpijn en tandpijn. Naast een goede pijnbestrijder is pepermunt ook goed tegen huidirritaties én een slechte adem.

Wissel je ochtendkoffie dus eens in voor een verse muntthee, de voordelen liegen er niet om.

7. Veenbessensap

Veenbessensap (cranberry juice) ken je misschien als middeltje tegen blaasontstekingen. Maar wist je ook dat het drankje boordevol antioxidanten zit die pijn in bedwang houden? Dagelijks veenbessensap drinken heeft allerlei voordelen. Het doodt de schadelijke bacteriën bij pijnklachten en vermindert het risico op chronische ziekten.

Wij zijn in ieder geval voorstander van deze natuurlijke middelen als alternatief voor chemische pilletjes. Maar ook zonder pijn kun je genieten van deze heerlijke middelen om je gezondheid een boost te geven.

Omgaan met pijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️