Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 28 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

De kenmerken van een introvert persoon: zo kom je erachter of je introvert bent of niet

Waar introvert zijn vroeger nog een grote belediging was, wordt het nu steeds meer geaccepteerd. Toch zijn er veel misverstanden over introversie. Zo koppelen veel mensen het aan verlegen zijn. Maar deze twee gaan zeker niet altijd met elkaar samen.

Zelf heb ik ooit een test gedaan om te kijken of ik bij de extraverte personen of de introverten ‘hoor’. Echter zijn er veel verschillende soorten introverten en extraverten. Lees daar meer over in dit artikel. Maar eigenlijk wist ik het al zeker zonder de resultaten: ik ben op en top introvert. En ja, daar zitten – net als bij extravert zijn – zo zijn voor- en nadelen aan. Aan dit rijtje van de ‘introvert kenmerken’ zou je genoeg moeten hebben om het bij jezelf te checken.

Je bent een dromer

Ben je vaak diep in je gedachten verzonken? En kan je wel uren dagdromen? Check. Dit is één van de typische kenmerken van introvert zijn. Soms moet je weer even wakker geschud worden als mensen tegen je praten. Maar hé, het is ook positief, want dit is juist hoe jij op goede ideeën komt.

Je moet opladen na sociale situaties

Heb je een drukke week gehad? Veel mensen gezien? Ook al was je week nog zo leuk en heb je ervan genoten, je hebt gewoon minimaal een avondje voor jezelf nodig. En het liefst een hele dag. Als je introvert bent, moet je na veel sociaal contact weer opladen. Net als je telefoon eigenlijk. Steeds maar doorgaan, breekt je op een gegeven moment op. Even niks doen geeft jou juist weer energie om er weer tegenaan te gaan.

Small talk is niet je ding

Small talk is niet helemaal voor jou weggelegd. En ja, dat levert soms wat ongemakkelijke situaties op. Maar jij bent meer van de diepgaandere gesprekken. Je gaat dan ook vaak eerst een diepgaand gesprek met iemand aan, en daarna komen de koetjes en kalfjes pas de wei in.

Dit vind je misschien ook leuk: Deze bestemmingen zijn heaven on earth voor introverten (die rust!)

Je kunt goed luisteren

Waar extraverte personen vaak in het middelpunt van de belangstelling willen staan en graag het hoogste woord hebben, sta jij hier nu niet bepaald om te springen. Maar dat maakt je wel tot een goede luisteraar. Je luistert echt naar wat de ander te vertellen heeft en observeert veel. En dat is super fijn voor je medemens, want luisteren is een vak op zich.

Je denkt na voordat je iets zegt

Je bent absoluut een denker. Zo maar iets eruit flappen wat je beter niet had kunnen zeggen, komt bij jou niet vaak voor. Je denkt namelijk altijd eerst voordat je je mond open doet. En soms ben je daardoor te laat om je mening te laten horen. Maar het werkt ook in zijn voordeel: je denkt na hoe je je woorden formuleert en zo is de kans klein dat je iemand (onbedoeld) kwetst.

Je beste vrienden zijn op een hand te tellen

Je hebt liever een paar goede vrienden waar je echt op kan bouwen, dan een zo groot mogelijke vriendengroep. Waarschijnlijk voel je je prettiger bij mensen die je goed kent en vertrouwt, dan in heel grote groepen. En dat is helemaal oké.

Zijn deze introverte kenmerken herkenbaar voor je? Grote kans dat je dan dus een introvert bent. Het grootste kenmerk van een introvert is dat je naar binnen gekeerd bent: in jezelf. En dat betekent niet dat je verlegen bent en niet van sociale gelegenheden houdt. Maar je denkt gewoon erg veel na en je hebt af en toe een dagje voor jezelf nodig. Daarnaast heb jij er helemaal geen problemen mee om alleen te zijn, maar geniet jij daar júist van.

Meer lezen over introversie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️