Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 26 mrt 2018

Dagdromen ‘slecht’ gedrag? Juist niet

Heb je ook weleens dat je achter je computer aan het werkt bent en plots opschrikt als er een collega op je schouder tikt? Of dat je uit het raam zit de staren in de trein en opeens keihard HALLO naast je hoort? Ah, de conducteur. Je zat weer eens te dagdromen.

Van dagdromen wordt vaak gedacht dat het een soort ‘slecht gedrag’ is, omdat het productiviteit vermindert. En dat klinkt best aannemelijk. Als je apathisch naar het scherm van je computer zit te staren (en in gedachten cocktails aan het drinken bent op een tropisch eiland) ben je tenslotte niet aan het werk. Toch klopt deze redenering niet helemaal. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat dagdromen goed voor onze hersenen is, en zélfs onze productiviteit kan verhogen.

To dream, or not to dream

In 2012 is in de Journal of Psychological Science een studie verschenen die keek naar de effecten van dagdromen. Hoofdonderzoeker Benjamin Baird en zijn collega’s hebben deelnemers getest door ze te vragen om met alternatieve toepassingen te komen voor alledaagse voorwerpen. Ze kregen hier twee minuten de tijd voor, en hierna nog eens. Na deze sessies kregen deelnemers 12 minuten de tijd om ofwel te rusten, ofwel een veeleisende mentale oefening te maken. Vervolgens werd de oefening om alternatieve toepassingen te bedenken hervat.

Wat blijkt? De mensen die in de pauze hadden lopen dagdromen presteerden 41 procent beter dan degenen die zich hadden gefocust op een mentale oefening. De resultaten suggereren dus dat het mentaal ‘weglopen’ van een taak een goede manier is om op een creatieve manier een probleem op te lossen waar je al aan werkt.

Not so bad after all.

Meer lezen?

Even wegdromen: de 10 mooiste stranden over de hele wereld.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Dagdromen ‘slecht’ gedrag? Juist niet
Sluiten