Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 20 juni 2019

Herken je deze eigenschappen? Dan ben je misschien een extraverte introvert

Ben jij er zo een die graag in het middelpunt van de aandacht staat, of heb je juist veel me time nodig? Oftewel: ben je extravert of introvert? Het kan zijn dat je 't allebei bent. De praktijk leert dat een definitie van je persoonlijkheid helemaal niet zo zwart-wit is. De volgende 10 punten kunnen erop wijzen dat je een extraverte introvert bent. Herkenbaar?

Je plant me-time in na een sociale bezigheid

Feestjes, etentjes, familiedingen. Je vindt het allemaal hartstikke leuk, maar je weet ook dat je na zo’n gebeuren weer even moet opladen door tijd voor jezelf in te plannen.

Je praat graag, maar ook graag niet

Je houdt best van een goed gesprek en ook small talk gaat je prima af, maar je houdt ook heel erg van situaties en vrienden waarbij dat niet per se nodig is.

Je hebt gewoon niet altijd zin om sociaal te doen

Het voelt soms een beetje alsof er een timer gaat als je lang genoeg sociaal bent geweest. Hoe gezellig je het ook vindt, na een tijdje raak je overprikkeld en is het tijd om de rust weer op te zoeken.

Iedereen denkt dat je extravert bent

Je bent gezellig, charmant en je kunt lekker babbelen. Je hebt veel vrienden met wie je graag tijd doorbrengt en je bent aan voor nieuwe dingen. Maar wat niemand ziet, is dat jij na elke sociale activiteit écht even moet opladen.

Je moet jezelf opladen voor sociale dingen

Hoewel je weet dat je heel erg gaat genieten van een dinertje, verjaardag of werkborrel, pak je altijd je rust vooraf. Als je overhaast aankomt, heb je even de tijd nodig om te landen.

Je vindt het heerlijk om alleen te zijn (af en toe)

Na een drukke werkweek of voor een volgepland weekend, kijk je er enorm naar uit om je vrijdagavond horizontaal door te brengen met Netflix. In je uppie. De volgende dag ben je weer helemaal aan om onder de mensen te zijn.

Dit vind je vast ook leuk: Herkenbaar? 6 hobby’s van introverte mensen

Aandacht vind je alleen leuk als je op je best bent

Je vindt het heus wel leuk om zo nu en dan in het middelpunt te staan, maar eigenlijk alleen op de dagen dat je je mooiste outfit aan hebt en echt lekker in je vel zit.

Je bent dol op feestjes, maar gaat ook graag naar huis

Voor een feestje of sociale bezigheid ben je al bezig met de terugweg. Hoe kom je thuis? Hoe laat is het afgelopen? Het kan dan alsnog laat worden, maar daar moet je je op instellen.

Je maakt plannen waar je later spijt van hebt

Je initieert regelmatig een etentje, borrel of uitje met oude bekenden om ‘weer eens bij te kletsen’. Maar puntje bij paaltje komt het vaak voor dat je een beetje baalt van je eigen enthousiasme. Regelmatig vraag je je af hoe lullig het is als je last minute afzegt.

Ook interessant: Waarom extraverte mensen ook me-time nodig hebben en Kan een introvert ook een extravert zijn?

Je kunt goed praten én goed luisteren

Je houdt van een goed, diepzinnig gesprek en je bent niet vies van een discussie hier en daar. Aan de andere kant sta je open voor de mening van anderen en kun je oprecht goed luisteren. The best of both, eigenlijk.

Eerder schreven we al dat de meeste mensen zich eigenlijk herkennen in beide profielen. Zowel introvert, als extravert. Afhankelijk van de sociale context waarin je je bevindt, de situatie of levensfase. Bovendien verschuift onze extravert ingerichte wereld langzaam naar een wereld waarin we meer behoefte hebben aan stilte en rust. En de vraag is natuurlijk ook in hoeverre je jezelf in een hokje wil stoppen.

Meer lezen over persoonlijkheidstypen?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Herken je deze eigenschappen? Dan ben je misschien een extraverte introvert
Sluiten