Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 11 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Dé gezondheidsbooster: waarom je dagelijks een sinaasappeltje wilt eten

Een sinaasappel staat al sinds mensenheugenis symbool voor ‘gezond’. Want een sinaasappel bevat veel vitamine C en als je je niet lekker begint te voelen, dan boost je je immuunsysteem heel simpel door een sinaasappel te eten. Maar hoe gezond is een sinaasappel nou precies?

De oorsprong van sinaasappels is maar bij weinig mensen bekend, sinaasappels komen namelijk uit China. Vandaar trouwens ook de naam sinaasappel: die komt van sina-appel. Vroeger werd China ook wel Sina genoemd. Best grappig, toch?

Oké, genoeg over de de afkomst van sinaasappel. Hoe gezond is de vrucht nou eigenlijk echt?

Hoe gezond is een sinaasappel?

Een sinaasappel is een citrusvrucht en groeit aan een sinaasappelboom, tot zover was je waarschijnlijk al op de hoogte. Maar wist je ook dat een sinaasappel vroeger (nog voor de 20e eeuw) een heuse delicatesse was? Dat is nu wel anders. Mening fruitmand heeft in de basis een sinaasappel.

Dat is niet zomaar: sinaasappelen staan zoals gezegd bekend om hun hoge gehalte vitamine C.  Maar dat is zeker niet de enige vitamine die een sinaasappel bevat. Sinaasappelen bevatten vitamine én mineralen. Welke zijn het precies en waar zijn die goed voor?

Dit zijn de 5 gezondheidsvoordelen van een sinaasappel:

1. Sinaasappel boost het immuunsysteem

Dit is misschien wel het allerbekendste gezondheidsvoordeel van een sinaasappel. Omdat het bekend staat om de hoge dosering vitamine C werkt het bevorderend voor het immuunsysteem.

Vitamine C beschermt je lichaam namelijk tegen vrije radicalen, deze kunnen je lichaam schade aandoen, waaronder het veroorzaken van chronische ziekten.

2. Gezonde cholesterol

Naast vitamine C bevat een sinaasappel ook vezels. De vezels in een sinaasappel kunnen helpen om het cholesterolgehalte in je lichaam te verlagen. Uit onderzoek is gebleken dat de vezels in een sinaasappel in staat zijn om het overtollige vet op te ruimen.

Ook interessant: Wat doe je aan een te hoog cholesterol?

3. Stralende huid

In de nieuwste Bedrock Talks aflevering over natuurlijk huidproducten vertellen experts van het natural beautyplatform Nourished hoe belangrijk vitamine C is voor een gezonde huid.

Vitamine C beschermt de huid tegen schade van bijvoorbeeld de zon, maar speelt ook een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen. Dat is het stofje in je lichaam dat de huid gezond, soepel en jong houdt.

Dus: elke dag een sinaasappeltje eten, bevordert een gezonde en stralende huid!

Lees ook: 10 tips voor een gezonde huid volgens Ayurveda

4. Goede bloeddruk

Een te hoge bloeddruk wil je voorkomen, het dagelijks eten van een sinaasappel kan daarbij helpen. Dat zit namelijk zo: een sinaasappel bezit de stof hesperidine, ofwel vitamine P en blijkt volgens onderzoek een verlagende werking te hebben op de bloeddruk. Het stofje komt vooral voor in citrusvruchten.

Naast dat het een bloeddrukverlagende werking heeft, hebben ook je hersenen baat bij vitamine P. Het zou ervoor zorgen dat je hersenen beter kunnen samenwerken.

5. Cellen

Je lichaam bestaat uit heel veel cellen die een hele grote rol spelen bij jouw gezondheid. Wie genoeg vitamine C binnenkrijgt, heeft een grotere kans op gezonde cellen in de darmen en in het beenmerg. Dat heeft te maken met dat vitamine C kan helpen bij het voorkomen van mutaties van het DNA.

Dus, een sinaasappeltje a day, keeps the doctor away!

Get healthy: 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️