Zelf kefir maken: z贸 doe je dat!

Kombucha thuis maken is inmiddels een heuse trend geworden, maar heb je altijd al eens zelf kefir willen maken? Het boek 鈥Kefir & Kombucha鈥 leert je alles over het maken van gefermenteerde drankjes. Wij zijn fan!

Het boek is geschreven door Sebastian en Nina, die in 2015 in Frankrijk samen een brouwerij begonnen waar ze biologische, duurzame kombucha maken.

Wat is Kefir?

Kefir聽(spreek uit: kee-fier) ken je als dat licht-alcoholische, gefermenteerde drankje (tot 2 procent alcohol), vergelijkbaar met yoghurt en karnemelk. Dat noemen we ook wel melkkefir.

Maar er bestaat ook waterkefir, die je maakt van waterkefirkorrels (in plaats van melkkefirkorrels). Daarmee maak je een gezonde frisdrank, bijvoorbeeld met vijg en citroen. Zelf kefir maken? Ons zusje Culy deelde dit heerlijke een recept uit聽Kefir & Kombucha.

Tip: je kunt kefirkorrels online kopen bij聽kefirkorrels.nl.

Kombucha: waarom we de gezonde gefermenteerde thee vaker zouden moeten drinken

Zelf fruitkefir maken

Fruit- of waterkefir is de gefermenteerde drank die je ongetwijfeld makkelijk thuis kunt maken. Je hebt maar een paar benodigdheden en ingredi毛nten nodig. Bovendien fermenteert kefir heel snel en heeft het een licht toegankelijk smaakje.

Hieronder vind je het traditionele recept met vijg en citroen (in de simpelste versie, tibico, gebruik je alleen suiker en water).

Kefir

Bereiding (10 minuten):

Doe de fruitkefirkorrels in de schone pot. Voeg de lichtbruine suiker, de citroenschijfjes en de doormidden gesneden gedroogde vijg toe. Schenk het water er al roerend bij. Sluit de pot luchtdicht af (of dek hem af met het doekje en het elastiek).

Fermentatie (1-2 dagen):

Laat de drank 24 tot 48 uur in de pot fermenteren op een donkere, warme plek (22 tot 26 掳C). Gebruik je een deksel, open de pot dan om de 24 uur even om wat gas te laten ontsnappen. Je moet de korrels zien 鈥榙ansen鈥 en het fruit moet komen bovendrijven door het koolzuurgas. Proef regelmatig met de rietjesmethode: hoe langer je de kefir laat fermenteren, hoe minder zoet hij wordt.

Oogst (10 minuten):

Neem de citroenschijfjes en de vijg uit de pot (verwerk ze in een taart of in de yoghurt). Schenk de rest door een zeef via de trechter in de fles en sluit de fles luchtdicht af. Gebruik de kefirkorrels voor een nieuwe portie of bewaar ze. Drink de kefir meteen op kamertemperatuur, zet hem in de koelkast of ga voor een tweede fermentatie als de kefir niet goed bruist of als je van heel veel belletjes houdt.

Tweede fermentatie (maximaal 24 uur):

Laat de fles 24 uur staan op kamertemperatuur. Let op: kefir fermenteert heel snel. Laat af en toe gas uit de fles ontsnappen zodat de druk niet te hoog wordt. Zet de fles een paar uur in de koelkast voor je de drank uitschenkt.

Voor 1 liter kefir:

 • 20 gram fruitkefirkorrels
 • 40 gram lichtbruine biologische suiker
 • 2 schijfjes biologische citroen
 • 1 gedroogde biologische vijg, doormidden gesneden (of 1 handvol rozijnen voor de goedkope versie)
 • 1 liter mineraal- of kraanwater

Benodigdheden:

 • 1 weckpot van 1,5 liter of 2 liter (of dek potten zonder deksel af met een ademend doekje of kaasdoek en een elastiek)
 • 1 roestvrijstalen eetlepel
 • 1 rietje
 • 1 kleine trechter
 • 1 zeef
 • 1 glazen fles van 1 liter, luchtdicht afsluitbaar (met beugel of schroefdop) voor de tweede fermentatie

Kefir & Kombucha (uitgeverij Good Cook) van聽Sebastian Landaeus聽Nina Lausecker ligt n煤 in de (digitale) boekhandel voor 鈧 17,95 euro.聽

Meer gezonde drankjes?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 馃尶

Reageer op artikel:
Zelf kefir maken: z贸 doe je dat!
Sluiten