Kiara Louis
Kiara Louis Body 18 apr 2018

Ben je groene matcha zat? Blauwe matcha is de nieuwste trend

Groene matcha kennen we inmiddels al wel. Je kunt er kleurrijke matcha latte mee maken, en er zijn ook mensen die het groene poeder in hun pannenkoeken gooien. Maar groene matcha heeft nu een blauw broertje. Dit oceaankleurige poeder is perfect om Instagram worthy smoothiebowls mee te maken – én heeft misschien interessante gezondheidsvoordelen. Het is best bijzonder dat er een ‘nieuw’ blauw voedingsproduct is, want wij mensen eten nauwelijks blauwe dingen – op blauwe bessen en het snoep dat je als kind at (smurfen!) na dan. In de natuur zijn voor mensen en dieren maar weinig eetbare dingen met een blauwe kleur. Toch lijkt het erop dat blue matcha de nieuwste trend is.

Dit blauwe goedje is gemaakt van het poeder van de kittelbloem; een volledig natuurlijk product. De anti-oxidanten die erin  zitten, zoals anthocyaan en proanthocyaan, stimuleren bijvoorbeeld je zicht en je collageenproductie. Ook kunnen de stofjes in het blauwe poeder mogelijk een rol spelen in het ondersteunen van onze cognitieve functies en ons geheugen, blijkt uit een andere studie. Of deze soort matcha voor iedereen gezond is, is nog de vraag – maar veel kwaad zal het in ieder geval niet doen.

Voor alleen gezondheidsredenen kun je echter nog steeds beter voor classic matcha kiezen; op dat gebied heeft de groene variant echt wat meer te bieden. Deze theebladeren bevatten bijvoorbeeld polyfenolen, die geassocieerd worden met een lager risico op kanker. Ook bevat het catechines, waar je op meerdere vlakken voordeel van kunt hebben: ze verbeteren bloeddoorstroming, verlagen het risico op een hartaanval en stimuleren hersengezondheid.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat blue matcha heel geschikt is om je standaard latte net wat leuker mee te maken – het oog wil ook wat.Of gooi het in een cocktail, als je net even iets anders wilt dan die standaard mojito. Maar als je je standaard groene matcha wilde inleveren omdat je denkt dat de blauwe gezonder is, dan kun je toch beter bij je old classic blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Ben je groene matcha zat? Blauwe matcha is de nieuwste trend
Sluiten