Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 25 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Er zijn 4 typen introverte mensen (dus weg met iedereen over een kam scheren)

Ik had al vrij vroeg in de gaten dat ik introvert was. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent dat niet dat ik verlegen of ‘weinig spraakzaam’ ben (dat laatste is een quote uit de Van Dale, die blijkbaar ook weinig psychologische kennis heeft). Integendeel, ik houd heel erg van praten, maar het kost wel veel energie om met mensen te zijn. Vroeger was het vreemd om dat te zeggen, maar inmiddels wordt het wel zo ongeveer geaccepteerd. Ook de wetenschap weet allang dat er een verschil is tussen introverte en extraverte mensen. Maar nu is er een andere vraag waar we nog geen antwoord op hebben: hoe onderscheiden we meerdere typen introverten?

Er zijn meerdere manieren om dat te ‘meten’, bijvoorbeeld aan de hand van de populaire Myers-Briggs-persoonlijkheidstypen. Als je de test op 16personalities.com doet, krijg je een combinatie van vier letters die jou zouden moeten representeren. (Ik zou dan bijvoorbeeld een INTJ zijn.) Op die methode is alleen wel wat kritiek, onder andere omdat hij gebaseerd wordt op wat je zelf invult.

Een andere opvatting over introversie

Psycholoog Jonathan Cheek heeft dan ook een andere indeling gevonden. Hij ontdekte dat hij het woord ‘introversie’ heel anders opvatte dan zijn collega’s. Er komen allerlei stereotypen naar voren (ik herhaal: verlegen) die vaak zelfs weinig te maken hebben met hoe introversie in wetenschappelijke literatuur wordt omschreven, vertelde hij Science of us.

Dus interviewde hij 500 introverte mensen om te vragen hoe zij er zelf over dachten. Op basis daarvan kwam hij uit op vier typen introverte mensen: de sociale, denkende, angstige en terughoudende introvert. En nee, daar hoef je er niet één uit te kiezen: waarschijnlijk ben je een mix van alle vier.

De sociale introvert

Hoewel introverten niet per se verlegen zijn, klopt het wel dat ze doorgaans de voorkeur geven aan kleine groepen of één persoon dan aan een groter gezelschap. Liever een betere band met weinig contacten dan oppervlakkige relaties met heel veel vrienden. Dit type kenmerkt zich ook door graag alleen te willen zijn. Nope, het is totaal niet erg om op vrijdagavond het liefst thuis achter de tv te hangen (integendeel).

Lees ook: Dit zijn de grootste misverstanden over de introvert (en waarom het oké is als je het bent)

De denkende introvert

Introverte mensen zijn niet alleen graag alleen, maar zijn ook regelmatig in zichzelf gekeerd. Niet omdat ze helemaal niet van contact houden, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen innerlijke omgeving. De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf. Een hoge mate van zelfreflectie is dan ook kenmerkend voor dit type – en we schreven al eerder over hoe goed dat is. Verder hebben ze een rijke fantasie en houden ze van dagdromen.

De angstige introvert

Geen enkele introvert heeft heel veel behoefte om met andere mensen te zijn, maar daar hebben ze allemaal een andere reden voor en vooral: ze voelen zich er ook heel anders bij. Waar de sociale introvert er simpelweg geen zin in heeft, voelt de angstige introvert zich heel (ik herhaal: heel) slecht op zijn of haar gemak in sociale situaties. Een ruimte in lopen waar allemaal mensen gezellig staan te kletsen? Error! En eenmaal thuis is het probleem nog niet opgelost, want de malende gedachten blijven gewoon doorgaan in je hoofd.

Ook interessant: Ben jij introvert of extravert? (en maakt dat eigenlijk iets uit?)

De terughoudende introvert

Terughoudende introverten zijn het tegenovergestelde van haantje de voorste en omschrijven zich het best door het motto ‘eerst denken, dan doen’. Ze doen het graag rustig aan (ook ‘s ochtends met opstaan) en hebben tijd nodig om dingen te verwerken voor ze ernaar handelen.

Ben je benieuwd welk type introvert jij bent? Dan kun je deze quiz doen.

Meer lezen over introverte mensen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️