Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 22 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de grootste misverstanden over de introvert (en waarom het oké is als je het bent)

Je merkt het op kantoor. Degenen die altijd de aandacht vragen door uitdrukkelijk aanwezig te zijn, krijgen ook de aandacht. Ook al is jouw idee beter en heb je er langer over nagedacht: jouw stem horen ze niet. Je bent namelijk introvert, en zij zijn extrovert.

Nu is het niet zo dat de een beter of slechter is dan de ander. Maar het kan soms lastig zijn (en erg frustrerend) voor introverten om (voor haar of zijn gevoel) constant overschreeuwd te worden. Degenen die hun mond open trekken zullen over het algemeen meer verdienen, die carrièrestap maken waar je al een jaar op hoopt en het populairst zijn op de vrijdagmiddag borrel. Terwijl jij óók een hoger salaris verdient, die nieuwe baan aankunt én hartstikke gezellig kan zijn op een borrel.

Introvert en extravert

Eerder verscheen er een artikel in Het Parool, waarin wordt uitgelegd dat het biologisch bepaald is of je het een of de ander bent. ‘Een derde van de wereld is introvert, zegt emeritus hoogleraar persoonlijkheidspsychologie Boele de Raad.

De scheiding extravert-introvert is volgens hem biologisch bepaald: “Extraverten hebben in hun hoofd weinig prikkels en zoeken deze actief op via andere mensen. Introverten hebben deze prikkels van zichzelf al genoeg, dus zij worden eerder gestoord door te veel sociale contacten.”‘

Lees ook: Een introvert is niet per se het tegenovergestelde van een extravert

Stilte

Susan Cain schreef een boek over de kracht van de introvertQuiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking en gaf er een interessante TED Talk over. “Voor veel te lang zijn diegenen die van nature stil, serieus of gevoelig zijn, over het hoofd gezien. De luidruchtigste hebben overgenomen, ook al hebben ze niets te melden. Het is tijd voor iedereen om te luisteren. Het is tijd om de kracht van introverten te omarmen, het is tijd voor quiet.”

Misverstanden

Er zijn een aantal misverstanden over de introvert. Je zou saai zijn, bangig en je kunt niet zo goed met andere mensen omgaan.

Je bent verlegen

Er wordt vaak gedacht dat je verlegen of bang bent voor anderen. Dit klopt echter niet. Introverten krijgen gewoon meer energie van het alleen zijn, en het kost hun energie om rondom anderen te zijn. Dit heeft dus niets met angst te maken. Het gaat meer om energie die wordt bijgevuld als ze alleen zijn, en die wordt leeggezogen als ze zich tussen veel andere mensen bevinden.

Je bent verwaand

Omdat je het moeilijk vindt om je te mengen in discussies of tussen onbekenden op een feestje, word je misschien gezien als iemand die weinig interesse in anderen heeft. Dit heeft echter niets te maken met dat je jezelf beter dan de rest voelt. Je voelt je gewoon meer op je gemak als je alleen bent.

Vind je vast ook interessant: Dit is hoe een goede samenwerking verloopt (tussen introverten en extraverten)

Je bent asociaal

Naast dat mensen kunnen denken dat je een snob bent, gaan ze er vanuit dat je helemaal niet gezellig kunt zijn. Maar als introverts zich op hun gemak voelen bij vrienden, kunnen ze juist érg aanwezig zijn. Introverts krijgen veel energie als ze zich op hun gemak en veilig voelen. Echter, als een vreemde onverwachts naar binnen loopt, kan het wel zo zijn dat de introvert zich rustig terugtrekt naar zijn of haar stille comfort-zone.

De norm

Omdat het in onze westerse maatschappij wordt gewaardeerd als je extroverte karaktereigenschappen hebt, kunnen introverten zich machteloos en onbegrepen voelen. We zien het overal: op de televisie zijn de presentatoren energetisch, vrolijk en erg aanwezig.

Maar ook op social media wordt een droomwereld van uitbundigheid gedeeld. Instagram is overladen met foto’s van knappe meisjes in bikini op een tropisch eiland terwijl ze nippen aan een cocktail op een poolparty omringd door mensen: daar kan de introvert zich niet echt in vinden.

Toch lijkt er een kanteling plaats te vinden. Waardoor dat komt? Door de economische crisis volgens hoogleraar Boele de Raad. Zo vertelt hij aan Het Parool: “we zijn geschrokken van agressief risico nemend en ad rem gedrag van bankiers. Het is dus begrijpelijk dat steeds meer mensen willen dat er meer aandacht is voor reflectie en voorzichtig handelen.”

Ook is het opvallend dat introverten vaak goede leiders zijn, als ze de kans krijgen. Ze denken langer na voordat ze een beslissing nemen, en omdat ze een rustige rol op de achtergrond innemen (ze hoeven niet in de spotlight te staan), krijgen creatievelingen en extroverten meer ruimte om hun talent uit te dragen. Denk aan Bill Gates, Barack Obama of Mark Zuckerberg: de meest succesvolle mannen op aarde én introvert.

Meer lezen

Eigenlijk is iedereen onzeker. Misschien helpen deze drie stappen om minder onzeker te zijn. En zo leer je je lichaam te accepteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️