Lekker én gezond: 3 recepten voor heerlijke vegan bliss balls

Aan bliss balls hangen wat ons betreft alleen maar voordelen. Ze zijn gezonder dan de meeste kant-en klare snacks die je in de supermarkt koopt, ze zijn ongelooflijk lekker én ze zijn nog eens leuk om te maken ook. Maak je bovendien een grotere voorraad, dan zit je geruime tijd gebakken, wetende dat je altijd een voedzame snack voorhanden hebt.

Dit basisrecept voor vegan bliss balls vonden we op culinair zusje Culy. Daar bedachten we vervolgens nog ‘ns 3 varianten op, zodat je geregeld kan afwisselen.

Lees ook: Gezond snacken? 6 x gezonde tussendoortjes (met superfoods)

Benodigdheden (voor ongeveer 30 truffels)

  • 100 gram havermout
  • 175 gram ontpitte dadels, fijngesneden
  • 2 eetlepels cacaopoeder + extra om de truffels later doorheen te rollen
  • 120 gram pindakaas (of amandelboter)
  • 2 theelepels vanille-extract
  • Snuf kaneel
  • Keukenmachine
basisingrediënten voor bliss balls in een illustratie
Bron: Noa Boeijenga

Het basisrecept voor bliss balls

Doe de havermout in een keukenmachine of grote hakmolen en maal fijn. Voeg alle andere ingrediënten toe en meng goed door in de keukenmachine; het wordt een los beslag dat een beetje aan elkaar plakt. Als het té droog is, kun je wat extra pindakaas of amandelboter toevoegen, als het te nat is, iets meer havermout.

Strooi het extra cacaopoeder op een bord. Rol het mengsel uit de keukenmachine in balletjes, ongeveer 3 flinke theelepels per bliss ball. Maar je kunt ze natuurlijk zo groot of zo klein maken als je wil! Kneed met je vingers het mengsel tot mooie plakkerige balletjes.

Rol de truffels in het cacaopoeder op het bord en zet ze minimaal 30 minuten in de koelkast, of langer totdat je ze gaat serveren.

3 variaties op bliss balls

Toe aan een paar nieuwe combinaties? Dan hebben we 3 lekkere variaties op het basisrecept. Eentje met gehakte pistachenootjes, eentje met kokosrasp en eentje met gevriesdroogde frambozen.

Die laatste kun je gewoon bij de grotere Albert Heijn halen en zijn sowieso een handig ingrediënt in je voorraadkast (als topping voor je havermout of smoothiebowl!)

Must read: Alleen maar rauw eten: is zo’n dieet gezond?

Je kunt bijvoorbeeld het hierboven beschreven recept gebruiken (voor 30 bliss balls) en telkens 10 bliss balls in een ander jasje rollen. In dat geval heb je nodig:

  • Een flink handje gepelde pistachenootjes, zo fijn mogelijk gehakt (met een keukenmes of in de keukenmachine)
  • Een handje geraspte kokos
  • Een flink handje gevriesdroogde frambozen, zo fijn mogelijk gehakt (dit gaat het beste met een keukenmes)

Zet 3 diepe borden klaar met daarin de afzonderlijke ingrediënten. Let op: rol voor deze variaties de plakkerige balletjes niet door de cacao (zoals in het basisrecept), maar rechtstreeks door bovenstaande toppings.

variaties op bliss balls in een illustratie
Bron: Noa Boeijenga

Natuurlijk kun je ook je eigen variaties bedenken, zowel qua toppings als qua beslag. Voeg bijvoorbeeld ‘ns een keer een eetlepel chiazaad toe aan het beslag, voor extra vezels en omega-3 vetzuren. Of wentel de balletjes door een mengeling van gehakte pinda of cacaonibs in plaats van door pistache.

De mogelijkheden zijn erg groot, en dat betekent dat we nog héél lang kunnen genieten van deze gezonde snack. Yay!

Meer gezonde recepten?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Lekker én gezond: 3 recepten voor heerlijke vegan bliss balls
Sluiten