Het lekkerste recept voor klassieke hummus (+ waarom het zo gezond is)

Hummus: wie houdt er niet van? Of je nu het liefst naturel eet of toch de chocoladevariant: voor ieder bestaat er wat wils voor op brood (of gewoon om dingen in te dippen). Maar waaróm eten we eigenlijk zo graag hummus?

Hummus is oorspronkelijk afkomstig uit de Levant, een gebied dat nu bestaat uit Israël, grotendeels Jordanië, Libanon, Syrië en een deel van Turkije. Het komt uit de Libanese keuken, maar ook in de omliggende landen wordt het nu veel gegeten, zowel als hoofdmaaltijd als bijgerecht. Het wordt gegeten met verschillende soorten brood. In principe is de spread gemaakt van kikkererwten, maar het wordt nu ook weleens gemaakt van andere peulvruchten.

Het fijne van hummus is dat het een inmiddels goed verkrijgbare soort vegan broodbeleg is. Het is hartstikke lekker, en je kunt het nog goed met andere dingen (avocado, gegrilde groenten…) combineren ook. Peulvruchten zijn bovendien duurzaam te verbouwen.

Hoe gezond is hummus?

Een broodje hummus is niet alleen duurzamer dan een bammetje kaas, maar ook nog eens gezonder. Peulvruchten bevatten namelijk de traagste koolhydraten die er bestaan; je bloedsuikerspiegel springt dus niet plotseling omhoog, maar je zit veel langer vol. Er zitten ook veel eiwitten in, dus het is een goede vervanger van dierlijke producten.

Dit vind je misschien ook interessant: 5 manieren om Ayurveda te gebruiken om gezonder te eten

Wel zitten er vrij veel koolhydraten in de kikkererwtenspread uit de winkel, vooral door de toegevoegde plantaardige olie. Dat zijn weliswaar vetten van het gezonde onverzadigde soort, maar eet er dus niet al te veel van. Wil je hummus maken die wel twee keer minder calorieën bevat, maak het dan gewoon zelf! Met onderstaand recept, bijvoorbeeld.

Recept: Yotam Ottolenghi’s klassieke hummus

Hummus uit de supermarkt is lekker, maar zelfgemaakte hummus is stiekem nog iets lekkerder én goedkoper. En wie kan ons dat nou beter leren maken dan Yotam Ottolenghi, koning van de Israëlische keuken? Zijn basis hummusrecept is superglad en rijk aan tahin, precies wat we zo lekker vinden. Serveer ‘m in een grote schaal, besprenkel met olijfolie en eet met pita of gewoon brood.

Natuurlijk kun je variëren met dit recept: voeg bijvoorbeeld wat komijn of andere kruiden toe, of roer er voor wat extra textuur gekookte, gemalen kikkererwten doorheen. Dit zijn in ieder geval de dingen die je sowieso nodig hebt:

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel baking soda
  • 270 gram lichte tahin
  • 4 eetepel citroensap
  • 4 tenen knoflook, fijngewreven
  • 1 deciliter ijskoud water
  • Zout

De bereidingswijze vind je op Culy.

Wil je precies weten wat hummus nou eigenlijk is en hoe je het eet? De Keuringsdienst van Waarde maakte een aflevering over onze favoriete kikkererwtenspread. Je ziet ‘m donderdag 6 december om 20.25 uur op NPO 3.

Meer vegan eten

Reageer op artikel:
Het lekkerste recept voor klassieke hummus (+ waarom het zo gezond is)
Sluiten