Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Welzijn 8 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom je vanaf nú elke dag chiazaadjes wil eten

Chiazaad is de laatste jaren enorm populair geworden. Waarom? Het zit bomvol vezels en omega-3 vetzuren en bevat daarnaast ook nog eens veel van de bouwstoffen die wij dagelijks nodig hebben. En dat is niet het enige. Deze chiazaadjes kunnen nog veel meer wonderen voor je lichaam verrichten.

Ja echt waar, chiazaad is voor talloze dingen goed. Het kan je helpen met het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en ook voor je darmen hebben deze zaadjes nut. Vroeger werd het zaad al gebruikt als voedselbron en medicijnen, maar ook vooral omdat het zorgde voor een energieboost.

Wat zijn chiazaadjes?

Chiazaadjes zijn zaden die komen van de chiaplant, ook wel de Salvia Hispanica genoemd. De zaadjes van deze plant zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en dat heeft verschillende redenen. De chiazaden zijn een goede bron om je voedingsstoffen aan te vullen en bevatten onder andere: magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en vezels.

Goed vullend sapje met avocado, mango, banaan, kokosmelk, honing & chiazaad

Chiazaad kan dus een positieve bijdrage leveren aan jouw gezondheid. Het is op verschillende manieren te gebruiken en elke manier heeft ook weer een ander effect op je lichaam. Als je bijvoorbeeld de chiazaadjes laat weken in water (ongeveer 10 minuten) veranderen de zaden in een gelei-achtige substantie. Deze gelei zorgt ervoor dat de omzetting van koolhydraten naar glucose wordt vertraagd. Dit helpt mee om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Hoe eet je ze het beste?

Dat chiazaden gezond zijn, weten we inmiddels. Maar we moeten er nog wel even bij vertellen dat je alleen alle voedingsstoffen van de chiazaadjes binnen krijgt als je de zaden maalt. Uit onderzoek is gebleken dat alleen dan alle voedingsstoffen vrijkomen. De vezels daarentegen komen ongemalen wél bij je darmen terecht.

De zaden van de chiaplant helpen je botten met het absorberen van calcium. Een goede opname van calcium is belangrijk voor het samentrekken (en de ontspanning) van je spieren. Je hart is ook een spier en dat moeten we niet vergeten. Wist je namelijk al dat vrouwen veel vaker overlijden aan hart-en vaatziektes dan aan andere ziektes? Maar chiazaadjes zijn niet alleen goed voor het bovenstaande. Ze kunnen namelijk ook nog helpen met het opbouwen van spieren (eiwitten). En de omega-3 vetzuren zijn juist weer goed voor je hersens.

Dus wil jij een boost van voedingsstoffen, maar heb je geen idee hoe je chiazaadjes goed kunt combineren? Er zijn verschillende recepten te vinden met deze heerlijke zaadjes.

Meer lezen over gezonde voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️