Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 8 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit is wat je handschrift over je persoonlijkheid zegt

Er zijn talloze factoren die bepalen hoe jij in elkaar zit. Te beginnen bij je genen, je opvoeding en je omgeving natuurlijk. Maar die karaktereigenschappen uiten zich ook weer op eindeloos veel manieren, bijvoorbeeld in je handschrift.

Vroeger schreven we een stuk meer, denk aan je huiswerk, meepennen op school en liefdesbrieven. Nu gaan steeds meer teksten digitaal. Maar dat betekent niet dat we de kracht van écht geschreven woorden moeten vergeten. Het zegt namelijk zelfs iets over ons karakter.

Je handschrift zegt meer over je dan je denkt

Niet alleen je handschrift maar ook wat voor soort brieven je schrijft (kort of lang) kan iets over je zeggen. Als je graag lange brieven schrijft, kan dat betekenen dat je een mensenmens bent. Ben je eerder iemand van de korte briefjes? Dan ben je eerder een introvert type.

Er is een beroep dat zich specialiseert in het analyseren van handschriften: een grafoloog. Interessant, want wat betekenen die kleine details in je handschrift eigenlijk? En als je denkt dat dit een zweverige bezigheid is, dan kan je dat meteen weer uit je hoofd zetten. Bij politie-onderzoeken gebruiken ze deze methodes ook en je kan er iemands gezondheid mee checken. Er gaan zelfs geruchten dat sommige werkgevers het handschrift van potentiële werknemers checken voor ze worden aangenomen…

Schrijf een zin op en check deze punten

Schrijf een zin op zodat je kan zien wat jouw handschrift over je zegt. Althans, grofweg dan, want deze basic rules gelden uiteraard niet voor iedereen. Schrijf bijvoorbeeld: De snelle vos springt over de luie hond. 

De grootte van letters en woorden

Als je grote letters maakt, zoals (onnodige) hoofdletters, wil je begrepen worden en wil je dat mensen je zien en horen. Je bent een mensenmens.

Schrijf je eerder kleine letters, dan is de kans groot dat je erg gefocust bent en een goede concentratie hebt. Je bent introvert.

Schuine letters

Als je letters recht schrijft ben je eerder op logica gericht dan op emotie. Je bent pragmatisch en stabiel. Als je woorden schuin richting rechts opschrijft, duidt dat erop dat je gefocust bent op je hart. Je bent vriendelijk, sentimenteel en impulsief. Als je woorden eerder schuin richting de linkerkant schrijft, zou je geen mensenmens zijn en maar eerder terughoudend. Je bent in jezelf gekeerd.

Dikke of dunne letters

Ook de dikte van de letters zegt iets over je. Als je hard op je pen drukt, worden de letters logischerwijs dikker. Je hebt dan intensere emoties en voelt dingen sterk aan. Ook heb je een snel reactievermogen. Als je juist dunne letters maakt, dan ben je minder emotioneel en vind je het makkelijk om van plek te verwisselen.

Het bovenste deel

Als je letters als een: t, l of r maakt en je maakt een lusje bovenaan, betekent dat dat je grote dromen en hoop hebt. Als je dat juist niet doet, zijn je dromen en hoop misschien in duigen gevallen.

Het onderste deel

Als je lange sierlijke krullen maakt bij letters als: j of y ben je selectief in wie je een goede vriend noemt. Als je een uitgebreide onderste krul maakt, zou je veel vrienden hebben.

Wat je geboortemaand zegt over je stemming en persoonlijkheid (volgens de wetenschap)

Als je een hele lange onderkant van een letter schrijft, hou je van reizen. En het tegenovergestelde geldt ook: als je een korte onderkant van een letter maakt, ben een een echte thuisblijver.

Afstand van letters

Ook de afstand van de letters zegt iets over je persoonlijkheid. Als de letters in een woord ver van elkaar staan, zou je logisch nadenken en beslissingen zorgvuldig nemen. Als de letters juist dichtbij elkaar staan, is dat echter ook niet mis: je zou dan intelligent zijn intuïtief zijn.

Het bekende bolletje op de i

Eigenlijk is dit de enige die redelijk voor zich spreekt. Op de middelbare (of in elk geval op die van mij) was het ‘cool’ om een rondje op de i te maken in plaats van een puntje. Gelukkig waaide die trend snel over naarmate we ouder werden. Ook in de grafologie wijst het op dat je kinderachtig en speels bent.

Maak je van de i een gewoon puntje, dan hou je niet van rommel. Je hebt zelfs oog voor detail, aldus de theorie.

De T

Als je een kleine t schrijft, dan kan je kiezen om het horizontale streepje bovenop de verticale streep je zetten of iets lager, net boven het midden meestal. Als je het platte streepje hoog zet, zou je hoge eisen aan jezelf stellen. Zet je het streepje halverwege? Dan heb je geen hoge doelen en zou je onzeker zijn.

Ruimte tussen zinnen

Als je weinig ruimte tussen zinnen (er boven en onder) overlaat zou je slecht zijn met time management. Laat je er juist veel ruimte tussen, dan ben je je bewust van bepaalde grenzen.

Deze uitleg komt van grafoloog Katie McKnight. Hoewel deze basisregels vrij algemeen zijn, lijken er toch echt een aantal punten gevaarlijk dicht in de buurt van de waarheid te komen. Interessant! Nog even oefenen voor je sollicitatie dus.

Meer lezen over je persoonlijkheid?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️