Redactie
Redactie Betere wereld 22 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip

Steden die overlopen worden door toeristen, natuur die beschadigd wordt door grote aantallen reizigers en te goedkope vluchten: reizen ligt de laatste tijd behoorlijk onder vuur. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Reizen heeft namelijk ook volop positieve effecten op bestemmingen, maar dan moeten we wel duurzamer gaan reizen.

Als we het hebben over duurzaamheid en reizen, valt er nog veel te verbeteren. We reizen namelijk met enorme aantallen mensen de hele wereld over, waardoor sommige bestemmingen onder een best hoge druk komen te staan. Doordat vliegen goedkoop is geworden (denk aan alle goedkope airlines die elkaar uit concurreren) zijn er veel nieuwe toeristenmarkten (zoals China en India) die voor veel extra toeristen zorgen en initiatieven als Airbnb verdrijven locals uit de steden.

Door al die berichten worden de positieve effecten van reizen ondergesneeuwd. En dat is zonde, want toerisme heeft nog altijd veel positieve gevolgen voor bestemmingen. Mits het op een duurzame manier georganiseerd wordt en je bewuste keuzes maakt tijdens je reis.

Positieve gevolgen toerisme

Inkomstenbron voor lokale gemeenschappen

Toerisme brengt volop economische kansen met zich mee en dat is gunstig voor lokale gemeenschappen. Locals kunnen homestays en workshops opzetten, lokale gidsen organiseren excursies en er is ruimte voor nieuwe initiatieven. Denk aan het openen van ecolodges, die de natuur minimaal belasten en alleen met mensen uit de omgeving werken. De extra inkomsten kunnen lokale gemeenschappen vervolgens steken in onderwijs voor hun kinderen, gezondheidszorg en betere leefomstandigheden.

Locals leren van reizigers

Voor locals is toerisme vaak een eye-opener. Ze praten met toeristen en horen hun mening over allerlei zaken. Daardoor kan hun zelfbeeld veranderen. Meisjes zien bijvoorbeeld dat vrouwen kunnen doorleren en dat ze hetzelfde kunnen bereiken als mannen. Zo heb je als reiziger direct en blijvend een positieve invloed op de manier van denken van lokale mensen.

Lokale gemeenschappen gaan bewuster om met hun omgeving

Lokale gemeenschappen die veel met reizigers te maken hebben, gaan bewuster om met zichzelf en met hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan hun gezondheid, voeding en het schoonhouden van hun huis. Daarnaast werken ze aan het behoud van de natuur en van hun lokale cultuur en gewoonten. Reizigers zijn op zoek naar authentieke ervaringen en daarin speelt cultuur een belangrijke rol.

Wil je meer reizen in 2018? Zo reis je met minder bagage

Reizen kan je leven veranderen

Reizigers zijn steeds vaker op zoek naar reiservaringen die bijdragen aan persoonlijke groei. Ook daar kan lokaal reizen een belangrijke bijdrage aan leveren. Reizen kan zorgen voor reflectie, leidt tot nieuwe inzichten over het leven thuis en levert een groter geluksgevoel. Kom je tijdens je reizen veel in contact met locals, dan steek je daar veel van op. Je leert over hun manier van leven, gewoonten en manier van denken. Dat zorgt voor kennis van en begrip voor andere culturen én voor unieke ervaringen. Natuurlijk wil iedereen tijdens het reizen mooie bezienswaardigheden zien, maar het zijn de contacten met lokale mensen die een bestemming echt onvergetelijk maken.

Dé tips voor duurzamer reizen

Wil je dat je reis ook een positieve impact heeft op je bestemming? Maak dan duurzame keuzes. Enkele tips:

  • Kies voor ecolodges en homestays, in plaats van voor overnachtingen in grote hotels.
  • Maak gebruik van lokale gidsen en boek lokale workshops.
  • Neem de trein of de bus in plaats van een binnenlandse vlucht.
  • Voorkom dat dieren of mensen onder je bezoek lijden. Geen olifantenritjes dus, maar ook geen bezoek aan afgelegen stammen die daar niet op zitten te wachten.
  • Verbruik zo min mogelijk plastic en maak gebruik van een Dopper of waterfilter.
  • Ga niet alleen naar de bekende highlights, maar zoek ook de minder bezochte plekken op. Zo help je om het toerisme te verspreiden over een land en worden bepaalde plaatsen niet te zwaar belast.
  • Kies voor een duurzame reisorganisatie, zoals de Nederlandse organisatie Better Places die voor een CO2-neutrale reis zorgt.

Dit artikel is geschreven door gastredacteur Karlijn Meulman.

Meer lezen over (duurzaam) reizen?

De allerbeste Bedrock content ontvangen? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip
Sluiten