Redactie
Redactie Love 9 apr 2018

Waarom ben ik single?

[caption id="attachment_48056" align="none"][/caption]Hoe kan het dat zo'n leuk iemand als jij nog steeds single is? Het is de vraag die elke single haat. Bijna net zo erg als de pogingen van vrienden en familie om je te koppelen aan een andere leuke vrijgezel.

Toch kun je ook zelf weleens momenten hebben dat je het jezelf afvraagt. Die dodelijk saaie collega heeft immers wél een partner, en die kennis met dat lastige karakter is het ook gelukt om een leuk type aan de haak te slaan. Waarom lukt het míj dan niet in de liefde?

Waarom ben ik single?

“Je kunt pas van een ander houden als je van jezelf houdt.” Mensen die al 100 jaar een vaste partner hebben, schermen graag met deze tegeltjeswijsheid. Maar er zijn talloze mensen die helemaal niet van zichzelf houden en zich in een relatie hebben gestort omdat ze niet alleen kunnen zijn, en die niettemin al jaren lief en leed delen. En er zijn ook heel wat mensen die al lang alleen zijn en het juist prima met zichzelf kunnen vinden.

Hoe herken je de liefde van je leven?

“Als je tevreden bent, heb je meer kans om de ware tegen te komen,” zegt relatiepsychologe Sylvia van der Spek. “Tevreden mensen hebben een grote aantrekkingskracht op anderen. Je ziet het ook bij mensen die verliefd zijn, die krijgen ineens alle aandacht. Niet omdat ze verliefd zijn, maar omdat ze goed in hun vel zitten. Ze hoeven niks en glimlachen in het rond.”

Liefde houdt een risico in, maar een evenzo grote kans

Heb je elke dag een Tinderdate, maar leiden die nooit tot een langdurige, vaste relatie? Suggereren je vrienden soms voorzichtig dat je misschien wel bindingsangst hebt? Om te beginnen kun je die vrienden om de oren slaan met een leuk onderzoeksfeit: psychologen van de California State University ontdekten dat er geen enkel verschil is in de mate van bindings- of verlatingsangst tussen singles en mensen met een relatie. Dus dat.

Dat gezegd hebbende, kan het natuurlijk toch zijn dat het bij jou wel een belemmering vormt. Merk je dat je vaak afstand houdt? Dat kan een symptoom zijn van bindingsangst. Die kan ontstaan als iemand in zijn jeugd niet ervaart dat er onvoorwaardelijk van hem wordt gehouden.

Opvoeding

Als ouders afwijzend of ongeïnteresseerd zijn, leert een kind dat het anderen niet met zijn gevoelens moet lastigvallen. Langzaam maar zeker verliest zo’n kind het contact met zijn gevoelens en dat maakt dat het zich als volwassene ongemakkelijk zal voelen bij intimiteit.

Overigens hoeft de verklaring niet per se in de kinderjaren te liggen; ook op latere leeftijd kunnen slechte ervaringen in de liefde je tot de onbewuste overtuiging brengen dat je toch niet zal krijgen waaraan je behoefte hebt, zodat je liever geen nauwe banden met anderen aangaat.

Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl

Misschien staan je exen inderdaad nog in de weg

Herkenbaar, dit patroon? Probeer dan eens in kleine stapjes je ‘intimiteitsbereik’ op te rekken. Raak je bijvoorbeeld in de kroeg aan de praat met iemand die je leuk vindt, haak dan niet te snel af zodra het gesprek serieuzer wordt. Volgt er na een one-night stand een afspraak, onderdruk dan je neiging vaag te doen over een vervolg-date. Probeer liever je probleem openlijk te bespreken met de kandidaat in kwestie: “Ik vind je leuk, maar ik ben niet zo goed in relaties.” Zo weet de ander waar-ie aan toe is en kan hij of zij het tempo aan jou aanpassen.

Eerdere relaties

Als je geen langdurige liefdesrelaties aangaat, kan dat samenhangen met hoe eerdere relaties zijn afgelopen. Woede of verdriet daarover kan na jaren nog een rol spelen. Je durft je niet opnieuw écht open te stellen, uit angst nog een keer te worden gekwetst.

Volgens relatiepsychologe Van der Spek is verdriet na een voorbije relatie normaal, maar moet je uitkijken voor zelfmedelijden of cynisme. “Dat je in een vorige relatie slechte ervaringen hebt opgedaan, betekent niet dat je weer gekwetst gaat worden. Niet alles wat er toen gebeurd is, zegt iets over jou persoonlijk.” Wat niet wegneemt dat je best de tijd mag nemen om in het reine te komen met je gevoelens. Vind je het vervelend als mensen tegen je zeggen dat je ‘er nu wel weer eens overheen zou moeten zijn’? Misschien staan je exen dan inderdaad nog in de weg. Een verwonding in de liefde veroorzaakt nu eenmaal een litteken, en het is begrijpelijk dat je niet wilt dat die opnieuw opengereten wordt.

Als iemand zich onvolwassen gedraagt ligt bijna altijd aan deze twee redenen

Maar hoe vreselijk moeilijk dat ook kan zijn: voor een diepgaande relatie zul je je tóch weer kwetsbaar moeten opstellen. Verbittering en wantrouwen helpen daar niet bij. Er worden nooit garantiebewijzen uitgegeven in de liefde. Probeer erop te vertrouwen dat je – ook als je opnieuw gekwetst wordt – sterk genoeg bent. Liefde houdt een risico in, maar een evenzo grote kans.

Er zijn nog wel leuke potentiële partners, maar niet meer in zulke grote hoeveelheden

Komen je vrienden elk feestje weer op de proppen met een nieuwe liefdeskandidaat, en ben je dan niet meteen enthousiast over de buurman van de beste vriend van je neef, dan krijg je te horen dat je ook wel heel hoge eisen stelt.

En natuurlijk, wie iemand zoekt om oud mee te worden, mag best kritisch zijn. Toch is het goed eens te onderzoeken hoe redelijk je verwachtingen zijn. Zo willen de eisen van singles bijvoorbeeld nog weleens met elkaar in tegenspraak zijn: mannen zoeken dan een vrouw die én onafhankelijk en sterk is én een klein meisje kan zijn; vrouwen zoeken een gevoelige man met wie ze de zorg kunnen delen, maar die wel kostwinner is…

Een krappe markt

Daten is tegenwoordig nog flink lastig. Niet alleen lijkt er dankzij Tinder keus genoeg, het trekt ook mensen aan die huiverig zijn om een relatie te beginnen. En mensen die er voor de lol op zitten omdat ze helemaal geen vaste relatie willen. Wanneer je denkt dat een ander in zijn of haar leven geen ruimte heeft voor jou, haak je sneller af.

Het kan ook zijn dat in je kritiek op potentiële partners de stem van je omgeving doorgalmt. “Bij een nieuwe geliefde vragen de meeste mensen zich af: wat zullen mijn ouders of vrienden van deze persoon vinden?” zegt relatiepsychologe Sylvia van der Spek. Maar jij bent degene die met deze partner moet leven, niet je ouders of je vrienden. Het gaat er alleen maar om of je je prettig voelt bij iemand, en daar kan niemand anders over oordelen.

Hoe ouder je wordt, hoe krapper de markt. Er zijn nog wel leuke potentiële partners, maar niet meer in zulke grote hoeveelheden. Je hebt dus minder keus. Maar aan de andere kant: je hebt er maar één nodig.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Waarom ben ik single?
Sluiten