Redactie
Redactie Featured 16 okt 2018

Waarom het een goed idee is om een brief aan je toekomstige zelf te schrijven

Ik ben een zondagskind. Het leven lacht mij toe en ik lach altijd terug. Je moet van goeden huize komen wil je mij uit mijn humeur kunnen brengen. Des te groter was de schok toen mijn vrolijke leventje een paar jaar geleden van de ene op de andere dag veranderde in een soort Dante’s Inferno. Wie gezond was werd ziek, wie ziek was ging dood, en wie nog over was verhuisde naar de andere kant van de wereld of liet mij zomaar in de steek. Nooit was ik ongelukkiger dan in dat ene najaar. Tranen stroomden over mijn wangen. Niet langer zag ik de wereld door een roze bril, maar door een donkergrijze. En dat zou altijd zo blijven, dacht ik.

Nooit zou het leven meer hetzelfde zijn

Vlak voordat de eerste nachtvorst in dat ongeluksjaar zijn intrede deed, plantte ik bloembollen in mijn tuin. En terwijl ik dat deed, realiseerde ik me dat mijn leven niet meer hetzelfde zou zijn op het moment dat deze bollen als bloemen uit de grond zouden komen. Door mijn tranen heen zag ik mezelf in de lente. Het grote verdriet van nu zou tegen die tijd misschien wel zijn gesleten. En wie weet zou ik zelfs wel weer kunnen lachen. Heel even zag ik mezelf als door een omgekeerde verrekijker, waardoor mijn leven weer in perspectief kwam.

Waarom het leven sneller lijkt te gaan als we ouder worden

In slechte tijden is iedereen verbaasd dat het leven zo’n onverwachte wending nam. Maar in feite neemt het leven voortdurend onverwachte wendingen. De meeste ervan merken we niet eens op. Maar terugkijken op het afgelopen jaar, of 5 jaar zelfs, zien we hoe veel er is veranderd. Nieuwe banen, huizen, garderobes, partners en vrienden komen en gaan. Zou het niet fijn zijn als we de toekomst zouden kunnen voorspellen? Vooral in slechte tijden zou het heerlijk zijn als iemand ons zou kunnen geruststellen en zeggen dat het allemaal wel goed komt. Maar niets is zo ongewis als onze toekomst.

Schrijf een brief aan jezelf

Met die gedachte werd jaren geleden de website futureme.org opgezet. Je kunt er een brief aan jezelf schrijven en die op elk gewenst tijdstip door futureme laten bezorgen per e-mail. Al een paar jaar ben ik verslaafd aan brieven sturen aan mezelf. Ik beschrijf wat ik op dat moment aan het doen ben, wie mijn vrienden zijn, wat mijn dromen en wensen zijn en ik spreek mijn toekomstige zelf vriendelijk toe. De mails laat ik soms na een paar maanden bezorgen, soms na een jaar en ik heb ook brieven aan mijzelf over 5 of 10 jaar gestuurd.

Waarom ouder worden niet erg is (dan begint de lol pas)

En zo ontvang ik op onverwachte momenten post van mijn oude ik. Gek genoeg is het schrijven ervan leuker dan het lezen. Want juist dat ongewisse van de toekomst dwingt me er toe om na te denken over wat er nú leuk is aan mijn leven. Het zet me er toe aan om na te denken over wat ik nog wil bereiken.

Opschrijven helpt je gedachten over jezelf te ordenen

Het Amerikaanse tijdschrift Forbes riep zijn lezers een paar jaar geleden op een brief te schrijven aan hun toekomstige zelf. Ze mochten kiezen op welk moment ze de brief terug wilden hebben. Forbes garandeerde dat de brieven – ongelezen – bewaard zouden blijven voor een periode van één, drie, vijf, tien of twintig jaar. Honderdveertigduizend lezers gaven gehoor aan de oproep en schreven een brief aan hun toekomstige zelf.

Bepaal je koers

Natuurlijk weet je niet hoe je leven er vandaag over een jaar uitziet. Het leven is nu eenmaal grillig. Misschien win je over een jaar de Staatsloterij, maar het kan ook zijn dat je onder de tram komt. Dat alles zul je aan het toeval moeten overlaten. Maar wat je wél zelf kunt bepalen, is de koers waarop je het komend jaar wilt varen, en dat is nou precies wat je in zo’n brief aan jezelf kunt vastleggen.

Gerben Westerhof, universitair hoofddocent Gerontologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, doet onderzoek naar levensverhalen. Opschrijven helpt je gedachten over jezelf te ordenen, weet hij. ‘Een brief dwingt je ook te analyseren wie je bent. Hoe ben je op de plek gekomen waar je nu bent? Wat was je eigen aandeel daarin en wat waren externe factoren? Hoe wil je dat je leven er over een jaar uitziet? Welke richting wil je op?

Waarom worden katers erger als je ouder wordt? Dit is het antwoord

Je gedachten op papier zetten is anders dan er alleen over nadenken. Een brief schrijven aan jezelf houdt je een spiegel voor waar je niet aan ontkomt. Het is interessant om na een jaar te zien in hoeverre je nog degene bent die je een jaar geleden was.’ In zo’n brief maak je de balans op, zegt Westerhof. ‘Het gaat er niet om dat je een mooi verhaal schrijft en je hoeft ook geen twintig A4’tjes vol te schrijven. Het beste is om in 10 minuten je gedachten op papier te zetten. Laat de brief daarna een paar dagen rusten en schrijf hem dan opnieuw. Juist die herhaling helpt je om je gedachten nog verder te ordenen.’

In plaats van een brief via futureme.org te laten bezorgen, kun je ook gewoon iets op papier zetten, de brief in een gesloten envelop stoppen en er een datum op zetten waarop je ‘m open mag maken. Schrijf op wat je aan je leven zou willen veranderen. Beschrijf hoe je denkt dat je toekomst er uit ziet, beschrijf je relatie met partner, ouders, vrienden of collega’s. Schrijf op wat je zou willen veranderen aan je gezondheid, uiterlijk, psychisch welbevinden, financiën, woonsituatie of werk. Of schrijf een bemoedigende, trotse, geruststellende of lieve brief aan je toekomstige zelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom het een goed idee is om een brief aan je toekomstige zelf te schrijven
Sluiten