Romy van Poppel
Romy van Poppel Welzijn 29 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

De plek waar je zit in een vliegtuig heeft effect op je gezondheid (en het is niet wat je denkt)

Voor welke plek kies jij als je een stoel mag claimen in het vliegtuig? Vooraan, achteraan, links of rechts? Er zijn eigenlijk twee kampen: mensen die bij het gangpad willen zitten en zij die uit het raam willen turen.
De plek waar je zit in een vliegtuig maakt voor weer andere mensen helemaal niets uit, maar er zijn wel degelijk voor- en nadelen per plaats. Een plek aan het gangpad is bijvoorbeeld ideaal als je een kleine blaas hebt: niemand wordt gestoord door het feit dat de oploskoffie die je twee minuten eerder dronk er dan alweer uit moet. Ook kun je oneindig vaak je kruiswoordpuzzels pakken (en na een paar minuten uit verveling weer in je handbagage stoppen).

Er zijn daarentegen maar weinig mensen die uit vrije wil een stoel in het midden kiezen wanneer ze hun plek mogen claimen. Een plek bij het raam is toch de meest gekozen plek in een vliegtuig. Mensen die nieuwsgierig of angstig zijn, blijken vaker te kiezen voor deze plek. Bovendien word je veel minder snel gestoord als je bij het raam zit. Tot slot kiezen veel mensen natuurlijk ook voor deze plek zodat ze zich kunnen vermaken met het fascinerende beeld van onze planeet vanuit de lucht.

Kans op verkoudheid

Maar wat is nou de beste plek voor je gezondheid? Uit onderzoek is gebleken dat de kans op het oplopen een verkoudheid in een vliegtuig honderd keer zo groot is als aan de grond. Hoewel we geneigd zijn om de airco hiervan de schuld te geven, is dit niet helemaal terecht. Geef liever je zieke buurman of buurvrouw de schuld; door het contact met andere passagiers en spullen aan boord neemt de kans op een verkoudheid toe. Wil je die kans minimaliseren? Kies dan voor een plek bij het raam, zo ver mogelijk van het toilet af. Hier kom je namelijk met weinig andere mensen in contact.

Lees ook: Vliegen is heilig (of toch niet?)

Maar er is ook goed nieuws voor de mensen die toch liever bij het gangpad zitten: voor vluchten langer dan vier uur wordt een zitplek aan het gangpad juist wel aangeraden. Een lange tijd niet bewegen, waar eerder sprake van is wanneer je aan het raam zit, kan namelijk grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Trombose (bloedklontering) treedt sneller op bij mensen die tijdens een langere vlucht niet in beweging blijven. Misschien is het ook daarom dat oudere mensen en zakenreizigers vaker kiezen voor een plaats aan het gangpad.

Of het zitten aan de linker- of rechterkant van het vliegtuig ook invloed heeft op de gezondheid is niet bekend. Toch worden de zitplaatsen aan de rechterkant vaker gekozen dan die op links.

Meer over vliegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️