Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 29 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Van dit voedsel word je opgewonden, wijst wetenschappelijk onderzoek uit

Iedereen gaat door fases waarin ‘ie meer of juist minder zin heeft in seks. Wie kampt met een lage sex drive en daar graag verandering in brengt, zou misschien zijn dieet eens moeten aanpassen. Volgens wetenschappelijk onderzoek is er namelijk voedsel dat je sex drive, ofwel libido een boost kan geven.

Naast dat er voedsel is dat ons simpelweg doet denken aan seks (aubergine, perzik, banaan of een oester) bestaan er ook heuse aphrodisiac foods: voedsel waar je opgewonden van wordt.

Voedsel om opgewonden van te worden

Nu zijn er tig fabeltjes en mythes over seks, maar er is ruimschoots wetenschappelijk onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen en voedingsstoffen die je libido verhogen, schrijft seksuele gezondheids-expert Anna Cabeda op MindBodyGreen.

Volgens de wetenschap zijn de volgende voedingsmiddelen stimulerend voor je libido:

Chocolade

In chocolade zitten flavonoïden en nuttige plantaardige stoffen die onder andere stikstofoxide in het lichaam activeren. Het verwijdt de bloedvaten, inclusief die van de penis. Ofwel: de erectie wordt steviger.

Chocola bevat ook de stof fenylethylamine (PEA). Een natuurlijke amfetamine die door de hersenen wordt aangemaakt als reactie op het gevoel van liefde. Er wordt gedacht dat dit stofje zorgt voor de hormonale rush tijdens de seks. Vandaar dat er cacao-ceremonies worden georganiseerd en dit wordt vergeleken met een soort natuurlijke MDMA.

Lees ook: Voel je je angstig en gestrest? Dit voedsel kan helpen

Ga bij voorkeur voor donkere chocola, met 75 procent cacao of meer. Cacao bevat namelijk meer antioxidanten dan de meeste andere voedingsmiddelen!

Kaas (ja, echt!)

PEA, de lichaamseigen stof, kan wel tot 10 keer (!) meer voorkomen in kaas dan in chocola. Wie een libido boost wil, is met het eten van een plakje kaas dus een stuk makkelijker af.

Avocado

Een avocado zou evengoed ons seksuele verlangen stimuleren. Dat komt doordat het rijk is aan het antioxidant glutathion, dat weer nodig is om sekshormonen aan te maken.

Ook interessant: Dit gebeurt er met je brein en lichaam als je opgewonden raakt

Omega-3 vetten

Deze gezonde vetten staan bekend als seksuele stimulators. Omega 3-vetten zijn de bouwstenen van prostaglandines. Het zijn hormoonachtige stoffen die een grote rol spelen in je seksuele gezondheid. Omega 3-vetten vind je in vis, zeevruchten, noten en zaten. De vetten helpen bij de aanmaak van vitamine D die weer helpt bij het goed functioneren de geslachtshormonen.

Oesters

Natuurlijk kunnen oesters niet in dit rijtje ontbreken. Het is bij uitstek hét bekendste voedsel dat zou zorgen voor een hoger libido. Maar hoe werkt dat volgens de wetenschap?

De schelpdieren bevatten libido-versterkende verbindingen. Eén daarvan is zink, een mineraal dat nodig is voor de productie van testosteron en sperma en helpt bij het nat worden voor vrouwen.

Lees ook: De seks lijkt te draaien om het orgasme – wat als dat niet (makkelijk) lukt?

Een andere is het D-asparaginezuur, waarvan is bewezen dat het de afgifte van zowel testosteron als oestrogeen stimuleert, wat op zijn beurt seksueel verlangen en prestaties stimuleert. Vandaar dat een oestertje je helpt om in the mood te komen!

Maca (poeder)

Deze zoete wortelgroente zie je nog niet bepaald vaak in de Nederlandse supermarkten, maar het maca poeder ben je misschien al weleens tegengekomen. Bij sapjesbarren staat het vaak op de ingrediëntenlijst van gezonde smoothies.

Maca komt uit Peru en wordt zelfs de Peruaanse viagra genoemd. Maca wordt in Zuid-Amerika namelijk gebruikt om de vruchtbaarheid te verhogen. Maca is familie van de broccoli, bloemkool, spruitjes, boerenkool en kool.

Lees ook: Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij

Een onderzoek naar maca wees uit dat het erectiestoornissen verbeterde en uit een ander onderzoekt bleek dat seksuele verlangens verbeterde na een behandeling met maca. En dat was niet alles: maca zou óók de spermakwaliteit verbeteren voor een betere vruchtbaarheid.

Where can we find the holy maca?! 

Je bestelt macapoeder makkelijk online en voegt het easy peasy toe aan je dagelijkse routine. Strooi was poeder in je smoothie, sapje, thee of glas water!

Meer uit Bedrock’s Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️