Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 18 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

De seks lijkt te draaien om het orgasme – wat als dat niet (makkelijk) lukt?

Als we Hollywood mogen geloven, komen vrouwen altijd klaar tijdens de seks – en snel ook. De werkelijkheid? De meeste vrouwen kunnen niet klaarkomen door penetratie alleen. Ook zijn er veel vrouwen die moeite hebben met een orgasme krijgen. Of dat erg is? Niet als we de focus van seks eens verleggen van het orgasme naar het genot.

We schreven het al eerder: waar 95 procent van de mannen tijdens de seks altijd een orgasme heeft, gebeurt dit maar bij 35 procent van de heterovrouwen. Die orgasmekloof is er om verschillende redenen, waaronder een gebrek aan informatie.

Orgasmes faken

Soms weten mannen niet hoe ze een vrouw kunnen bevredigen, omdat ze dénken dat het ze wel lukt. 67 procent van de vrouwen heeft weleens een orgasme gefaket. Ze willen hun partner niet kwetsen, of weten niet wat ze echt lekker vinden.

Lees ook: De echte reden waarom we orgasmes faken (volgens de wetenschap)

Uit onderzoek blijkt daarnaast dat 10 tot 15 procent van de vrouwen niet klaar kan komen. Dit heet anorgasmie. En dan is er ook nog een veel grotere groep die wel een orgasme kan hebben, maar zelden klaarkomt.

Wat is anorgasmie?

Er zijn twee soorten anorgasmie. Primaire anorgasmie betekent dat je nog nooit een orgasme hebt gehad, ook niet door masturbatie. Bij secundaire anorgasmie kon je vroeger wel orgasmes krijgen, maar lukt dat tegenwoordig niet meer.

Er zijn tal van mogelijke oorzaken voor anorgasmie: ziekte, vaginisme, een verstoorde hormoonhuishouding of het slikken van antidepressiva zijn maar enkele voorbeelden. Maar het kan ook zeker een psychologische oorzaak hebben. Schaamte, een trauma of stress bijvoorbeeld. Ook de angst om bij het klaarkomen de controle los te laten kan een oorzaak zijn. Een mix van verschillende oorzaken kan natuurlijk ook.

Het taboe

Heb je nog nooit van anorgasmie gehoord? Dat komt omdat het een taboe is. Het is fijn dat vrouwen steeds meer klaarkomen, omdat de seks steeds meer draait om het genot van de vrouw (vroeger draaide seks vooral om het klaarkomen van de man). Hierdoor komt er voor vrouwen wel een hogere druk te liggen op het moment suprême.

Veel mensen durven daarom ook niet openlijk uit te komen voor hun anorgasmie en zoeken geen hulp. Heb jij last van anorgasmie? Weet dan dit werkelijk iedereen kan overkomen en dat je er met de juiste hulp ook weer vanaf kan komen. Of misschien komt het later nog. Vrouwen zitten rond hun seksuele piek rond hun dertigste.

Een huisarts of seksuoloog kan je helpen uitvogelen welke behandeling of therapie bij jou past.

Wat kun je zelf doen als je moeite hebt met klaarkomen?

Als je moeite hebt met orgasmes krijgen, zou je niet moeten masturberen of seks moeten hebben met het doel om klaar te komen. Dat klinkt misschien onlogisch, maar zoals we net al schreven helpt de druk om klaar te komen je niet in het moment te komen.

Een orgasme kan alleen maar gebeuren als je relaxed bent. Als je alleen maar gefocust bent op dat orgasme, lukt het niet om klaar te komen. Dat zorgt ervoor dat je een vicieuze cirkel terechtkomt. Je kan niet klaarkomen, dus je voelt je teleurgesteld en je probeert het weer. Hoe harder je het probeert, hoe minder groot de kans is dat het ook daadwerkelijk lukt.

Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over het orgasme

Deze noodzaak om klaar te komen komt door de gedachte in de samenleving dat seks zonder orgasme slecht is. Als je een film kijkt, komt de vrouw bijvoorbeeld altijd klaar. Veel mensen vergeten dat het vrijen zelf ook al enorm lekker is.

Als je het over seks hebt, denk je vaak aan de penetratie. En dat terwijl seks natuurlijk om veel meer draait – het voorspel en de intimiteit bijvoorbeeld. Het orgasme moet je eigenlijk een beetje zien als de kers op de taart. Sommigen van ons zijn er zo mee bezig, dat we vergeten te genieten van de taart.

Leg de focus op genot

Verleg je focus daarom eens van het orgasme naar het genot. Communicatie met een partner is hierbij key, omdat – zeker heteromannen – bewijs willen hebben dat ze goed zijn in seks. Mannen zijn opgegroeid met het idee dat dat bewijs het vrouwelijke orgasme is.

Lees ook: The Sex Issue: Hoe de intimiteit in relaties is veranderd door de jaren heen

We stipten aan het begin al eens aan dat het gebrek aan informatie een grote oorzaak is van de orgasmekloof. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een derde van de mannen – nog steeds – denkt dat vrouwen kunnen klaarkomen van penetratie alleen. De werkelijkheid is dat maar weinig vrouwen dat kunnen, slechts 10 tot 20 procent. De meeste vrouwen hebben dus ook stimulatie op andere plekken nodig, zoals de clitoris.

Praat met je partner

Als je een relatie hebt, is het daarom goed het gesprek aan te gaan. Vraag je partner waarom hij/zij er zo op gefocust is om jou klaar te laten komen. Is het om er zeker van te zijn dat jij geniet? Vind dan een andere manier om dit aan hem/haar te laten blijken.

Een andere belangrijke tip is om op ontdekking te gaan. Om je partner te sturen naar de seksuele handelingen die je lekker vindt, zul je op onderzoek uit moeten gaan wat die dan precies zijn. Dit kan alleen of met je partner. Ook hierbij geldt weer: focus je op het genot en niet het orgasme. Hoe meer je geniet, hoe groter de kans zal zijn dat je klaarkomt.

En als het niet lukt is dat ook niet erg – je hebt immers genoten!

Verder lezen over orgasmes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️