Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 19 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

The Sex Issue: Hoe de intimiteit in relaties is veranderd door de jaren heen

Wat betekent intimiteit voor jou? En wat zijn de valkuilen aan onze moderne intimiteit? Esther Perel, relatietherapeute wiens TED-Talk wereldberoemd werd, beschrijft in haar boek ‘Erotische Intelligentie’ hoe intimiteit veel meer is dan dat wat wij doorgaans aannemen.

Intimiteit linken we onlosmakelijk aan liefde en relaties. Maar wat is het eigenlijk? Het is een complex begrip dat door de jaren heen een andere invulling heeft gekregen. Nadenken over intimiteit betekent dat we nadenken over hoe we liefhebben, en dat levert interessante inzichten op.

Van respect als pilaar voor het huwelijk…

Het beeld dat we vandaag hebben van een romantisch liefdeshuwelijk is niet altijd zo geweest. Vroeger was het huwelijk eerder een pragmatische overweging waarin respect (niet liefde!) essentieel was. Man en vrouw verwierven een band met elkaar door samen de kinderen op te voeden, het land te bewerken en samen honger te lijden in barre tijden.

In deze dagelijkse beslommeringen vonden man en vrouw respect voor elkaar. Intimiteit was iets dat gedeeld werd onder vrienden en buren: vrouwen die onderling ervaringen als moeder uitwisselden en mannen die samen ontspanning zochten na het werk.

…naar intimiteit als voorwaarde

Vandaag ligt dat anders. Trouwen is iets wat je wilt en zelf kiest omdat je zielsveel van een persoon houdt. Intimiteit tussen partners is noodzakelijk om een langdurige relatie in stand te houden. Door de industrialisatie en de verstedelijking leven we geïsoleerder en hebben we binnenshuis meer nood aan betekenisvol contact.

Vrouwen zijn niet meer economisch afhankelijk van hun man, waardoor ze meer van hem op emotioneel vlak gaan verwachten.

Tegenwoordig wordt van intieme partners verwacht dat ze alles vertellen en altijd luisteren. Intimiteit staat als het ware gelijk aan goede gesprekken en een open en eerlijke dialoog.

Hoe vrouwen kunnen groeien door andere vrouwen te helpen

Problematische definitie

Hoe mooi dit ook allemaal klinkt, deze nadruk op open dialoog brengt ook een aantal problemen met zich mee. Ten eerste worden mannen (maar ook vrouwen) die niet sterk zijn in emotionele communicatie achtergesteld. Dit resulteert in verhitte discussies als:

Daarnaast richten we onze focus zodanig op verbale communicatie dat we minder gaan investeren in andere vormen van verbondenheid.

Andere vormen van intimiteit

Naast een communicatieve intimiteit, zijn er namelijk nog heel wat andere manieren om intiem te zijn met onze partners. Ook zonder veel te praten, kan je hecht zijn met elkaar.

Esther Perel haalt voorbeelden aan als: een boekenrekje ophangen voor je geliefde, leren hoe je je partners favoriete gerecht maakt en de autoband van je partners auto helpen vervangen.

We moeten accepteren dat intimiteit niet alleen in woorden zit, maar ook in daden en seksuele taal.

Help! Mijn partner communiceert niet met me

Vind jij dat je partner te weinig informatie met je deelt? Heb je het gevoel dat je al lang geen goed gesprek meer hebt gehad met je partner? Herken dat verbale communicatie niet het enige is wat telt in je relatie. Het zijn kleine gebaren en aanrakingen die een intieme band scheppen met jou en je partner.

Meer lezen over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️