Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 3 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je lezen voor je gaat trouwen

Yes, je gaat trouwen! Of je nu al jaren naar bruidsshows kijkt op tv, of eigenlijk stiekem een beetje misselijk werd van mensen die zich al vroeg voor de rest van hun leven aan iemand wilden binden; écht voorbereid op het huwelijk ben je nooit helemaal (we gaan er maar even vanuit dat het de eerste keer is). Maar aan die voorbereiding kun je wel een klein beetje doen.
Met een echtscheidingspercentage van zo’n 40 procent in Nederland, gaat het namelijk niet helemaal zoals het hoort te verlopen. Natuurlijk, het huwelijk is niet altijd leuk, maar hoe kan het dat er zó veel mensen uit elkaar gaan? Misschien ligt het deels aan ons gebrek aan communicatie.

Als je een relatie begint, ben je waarschijnlijk stapelverliefd. Natuurlijk, je partner is niet perfect, maar zijn of haar positieve punten zijn prominent genoeg om dat te compenseren. Je leest dan wel over alle relaties die kapot lopen omdat mensen zich op een gegeven moment aan elkaar gaan ergeren, maar ach, bij jullie zal dat toch niet gebeuren. Jullie accepteren elkaar en kunnen de hele wereld aan.

Down to earth

Met die gedachten is natuurlijk niets mis (sterker nog, it’s love), maar dat betekent niet dat het niet handig om toch even down to earth te komen. Kleine meningsverschillen zijn prima, maar als jullie het niet met elkaar eens zijn over grote levensvragen, dan kan dat misschien nog problemen opleveren. Het is sowieso handig om van te voren te overleggen over hoe jullie eventuele ruzies gaan oplossen, en misschien moeten er ook afspraken worden gemaakt over communicatie.

7 tips om je liefdesrelatie weer een boost te geven (overwin de sleur!)

Weet je van jezelf dat je af en toe paniekaanvallen krijgt? Bespreek dan wat voor invloed dat kan hebben op jullie huwelijk. Heb je regelmatig tijd voor jezelf nodig? Leg dat dan ook op tafel voor je gaat trouwen. Grote kans dat je dat al hebt gedaan als jullie al lang een relatie hebben, maar misschien ook niet. Jullie denken ongetwijfeld dat jullie elkaar volledig begrijpen, maar in ruzies kan iets heel anders naar voren komen. Accepteer in ieder geval dat jullie verschillend zijn, en elkaar af en toe op de zenuwen gaan werken.

Praktische zaken

Daarnaast is het handig om wat praktische zaken te bespreken. Toen hij of zij je ten huwelijk vroeg (of je dat zelf deed!) was de situatie natuurlijk hartstikke romantisch, maar hebben jullie enig idee hoe jullie bijvoorbeeld bankzaken gaan regelen? Iets minder romantisch, wel goed om over te praten.

Natuurlijk klinkt trouwen heel leuk en aardig, maar je moet het ook niet onderschatten. Het lijkt wellicht alsof jullie relatie precies hetzelfde zal blijven, maar de kans is ook groot dat het niet zo is. Daarom is het handig om goed te praten voor je eraan begint. Heb je altijd al iets willen vragen, maar durfde je steeds niet? Nu is het moment! Heb je daar hulp bij nodig, dan kan dat eventueel in gesprekken met een coach of therapeut. Niet omdat je huwelijksproblemen hebt, maar juist om die te voorkomen. Want onthoud: voorkomen is beter dan genezen.

Meer lezen over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Dit moet je lezen voor je gaat trouwen
Sluiten