Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 27 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Communiceren is superbelangrijk, maar hoe goed kun jij dat eigenlijk?

Ondanks dat onze wereld steeds individualistischer lijkt te worden, leven we in een supersociale maatschappij. We communiceren de hele dag door, van het moment dat we opstaan en WhatsApp openen tot het moment dat we gaan slapen. Zeker op school of werk is taal onmisbaar. Hoe moet je anders afspraken maken? Maar hoewel iedereen het doet, zijn we lang niet allemaal even goed in communiceren. We doen het op de automatische piloot, maar schenken vaak maar weinig aandacht aan de manier waarop onze handelingen invloed hebben op de ander, schreven we al eerder. Dat is de reden waarom we steeds vaker onduidelijk spreken, om dingen heen draaien of gewoon vooral heel véél praten – in Laura’s geval.

Veel of goed

Nu klinkt het misschien alsof veel praten juist goed is, maar er is een verschil tussen veel en goed communiceren. Vooral bij Defensie is communicatie van levensbelang, legt militair Marley uit. Als je iemand anders belangrijke informatie moet doorgeven maar zelf in de war raakt, zal die informatie nooit goed aankomen. Dus als je ooit een leidinggevende functie wilt, zul je toch echt kort en duidelijk (maar wel vriendelijk) moeten leren zeggen waar het op staat.

Maar ook in niet-werksituaties is het belangrijk om duidelijk te maken wat je bedoelt. Gezellige gesprekken met vrienden of je partner mogen dan nog zo leuk verlopen, maar als je altijd afhaakt wanneer je iets belangrijkers wilt zeggen maar niet weet hoe, heb je toch een probleem.

Daarom staat de vierde uitdaging van Laura’s Powermaand in het teken van communiceren en leidinggeven. Ze moet Bart (die geblinddoekt is met een prachtig hartjes-slaapmasker) begeleiden door Amsterdam. Toch best lastig als je links en rechts nog af en toe door elkaar haalt… Daarom leert Laura van Marley hoe ze duidelijk kan communiceren en leiding moet geven. Bekijk de nieuwe aflevering hieronder!

Net als Marley kun je als vrouw bij Defensie in heel veel verschillende functies werken. Bijvoorbeeld in de logistiek, techniek, zorg of infanterie. Niet alleen bij de Luchtmacht, maar ook bij de Marine, de Landmacht en de Marechaussee. Lijkt het jou ook fantastisch om te werken aan vrede en veiligheid? Kijk dan eens op werkenbijdefensie.nl/vrouw

Meer Bedrock

Hoe word je een pro in communiceren?

In samenwerking met Defensie

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Communiceren is superbelangrijk, maar hoe goed kun jij dat eigenlijk?
Sluiten