Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Liefde & Seks 27 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Het geheim van een goede relatie

Niemand heeft les gehad over het hebben van een goede relatie. Eigenlijk doen we allemaal maar wat. Soms werkt dit heel goed en andere keren werkt het voor geen meter. Er is geen perfecte formule, maar deze zeven pijlers kunnen je helpen.

Elke relatie is anders en heeft andere behoeftes. Toch zijn er basiselementen die te vinden zijn in gelukkige liefdesrelaties. Volgens de Amerikaanse psycholoog John Gottman zijn dit de zeven pijlers voor een goede relatie.

Ken elkaar

De belangrijkste gebeurtenissen in je leven, grootste droom en lievelingsgerecht. Gelukkige stellen kennen elkaars geschiedenis en weten wat de ander belangrijk vindt. Door deze kennis kan je goed op elkaar inspelen. Je weet dan hoe je een lach op elkaars gezicht kan toveren, maar ook wanneer de ander ruimte nodig heeft.

Lees ook: Zoveel seks heb je nodig om gezond te blijven (volgens onderzoek van Harvard)

Respect en genegenheid

Volgens John Gottman vormen het tonen van respect en genegenheid de belangrijkste elementen voor een gelukkige relatie. Dit betekent niet dat je het altijd eens met elkaar bent, maar wel dat je elkaars mening respecteert. Iedereen maakt ruzie: ook een gelukkig stel. Het verschil is alleen wel dat sterke koppels in staat zijn om te voorkomen dat conflicten uit te hand lopen. Respect is de basis en zorgt ervoor dat je elkaars grenzen niet overschrijd.

Heb contact met elkaar

Is de sleur erin geslopen? Woon je samen, maar leef je langs elkaar heen? Echt contact houden met elkaar is daarom ontzettend belangrijk. Al die sprookjes zijn leuk, maar verre van realistisch. Je hoeft echt niet elke dag romantisch te dineren om lang en gelukkig te leven. Het zijn vaak de kleine dingen die tellen, zoals oprecht interesse blijven tonen. Bijvoorbeeld door te vragen hoe het gaat op werk, grapjes te maken en door intiem te blijven.

Hecht waarde aan de mening van je partner

Volgens de vierde pijler is het belangrijk om waarde te hechten aan de mening van onze partner. Het is dus goed om je te laten beïnvloeden door je partner. Dit betekent niet dat je alles doet wat de ander wilt, maar wel dat je de ander serieus neemt. Mannen schijnen hier meer moeite mee te hebben dan vrouwen, met als gevolg dat de relatie sneller stuk loopt.

Ook interssant: Ben jij klaar voor een serieuze relatie? Volg dan deze 5 stappen

Aan het eind van de dag worden we allemaal beïnvloed door de mensen met wie we omgaan. Het is dus normaal dat we ook door onze partner worden beïnvloed, maar ook belangrijk. We laten hiermee zien dat we de mening van de ander op prijs stellen.

Los problemen op

Het fijne van een relatie is dat je veel samen deelt. Alle mooie dingen, maar ook problemen. De vijfde pijler gaat over het oplossen van problemen. In een goede relatie is het belangrijk om samen problemen op te lossen. Of het nou gaat om ruzie met elkaar of andere conflicten. Samen gaat het gemakkelijker dan alleen.

Accepteer

Pijler zes sluit aan op pijler vijf en gaat over acceptatie. Als je elke keer vastloopt op dezelfde problemen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. De beste manier is de meest voor de hand liggende: praat met elkaar. Communicatie is de sleutel van een goede relatie. Op sommige vlakken zal je het misschien nooit eens zijn. Dan moet je jezelf afvragen of je het kan accepteren. Dit werkt natuurlijk ook wederzijds en op die manier creëer je balans.

Lees ook: Vier voorwaarden voor échte liefde (volgens het boeddhisme)

Levensvisie

Samen oud worden hoog in de bergen, een gezin starten of een bedrijf opzetten. Gelukkige paren hebben vaak dezelfde levensvisie. Ze willen ongeveer hetzelfde en kunnen daar samen aan werken of elkaar daarin steunen. Of het nou gaat om rituelen zoals elke avond samen eten of over de waarde die ze hechten aan hun carrière.

Must read: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Het allerbelangrijkste is natuurlijk wederzijdse liefde en niet het hebben van een perfecte relatie.  Wat telt is dat je van elkaar houdt en dat je samen werkt aan het in stand houden van een goede relatie.

Meer tips voor een fijne relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️