Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 16 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe maak je het goed met je partner na een ruzie?

Een vergeten verjaardag, een nare opmerking of een ontplofte keuken: soms zijn er momenten die ruzies veroorzaken of aanleiding zijn voor een fikse discussie met je partner. Een beetje wrijving hoort nu eenmaal bij relaties, maar het hoort er evengoed bij om dit vervolgens uit te praten en het weer goed te maken. Om uit je boetehokje te komen, zijn er allerlei dingen die je kan doen. Lekkere chocolade kopen, goedmaakseks of een lief briefje bijvoorbeeld. Maar wat werkt nou echt goed? Dat verschilt natuurlijk per partner en per relatie. Toch zijn er volgens de wetenschap bepaalde strategieën en technieken die je kan toepassen als je graag vergeven wilt worden na een heftige ruzie. Handig, voor momenten waarop je even niet weet hoe je het kan bijleggen met je vriend of vriendin.

Goedmaken na ruzie

In een studie, gepubliceerd in Evolutionary Psychological Science, werd onderzocht hoe vrouwen en mannen zelf verschillende benaderingen gebruikten om het goed te maken na een conflict. Ook werd er gekeken in hoeverre de benaderingen hielpen als hun partner ze zou toepassen bij henzelf. Uit de studie kwam naar voren dat het per persoon enorm verschilt of je spijtbetuiging werkt. Logisch, want iedereen is anders en dat werkt natuurlijk ook zo bij het oplossen van ruzies. Toch bleek uit de studie dat er wél onderscheid kan worden gemaakt in geslacht. Vrouwen en mannen hebben hele andere voorkeuren op het gebied van goedmaken.

Dit vind je vast ook interessant: Een pleidooi voor ruziemaken: gooi het er maar uit

Ruzie bijleggen: mannen vs. vrouwen

Bij het onderzoek zijn 74 heteroseksuele vrouwen en mannen ondervraagd over hun eigen gedragingen – wat ging om momenten van het goedmaken na een ruzie. Ze gaven tweehonderd antwoorden die de onderzoekers hebben geanalyseerd. Tussen al deze antwoorden zaten redelijk wat overeenkomsten – ook tussen de antwoorden van mannen en vrouwen – maar er zaten ook interessante verschillen tussen.

Mannen komen van Mars…

Zo zouden vrouwen na een ruzie eerder hun excuses aanbieden, communiceren, affectie tonen en cadeau’s geven. De mannelijke deelnemers binnen de studie gaven aan dat cadeau’s geven, excuses aanbieden, goedmaakseks en samen tijd doorbrengen dingen zijn die ze doen op momenten dat ze een ruzie willen bijleggen. Waar vrouwen dus liever focussen op communicatie, focussen mannen zich liever op cadeau’s of een ander lief gebaar.

Lees ook: Ruzie in de IKEA: dit is waarom dat áltijd gebeurt (volgens psychologen)

Als man kan je dus het beste een goed gesprek aangaan met je vriendin om het bij te leggen waarbij het helpt om je emoties te tonen. Als vrouw kan je het beste je excuses aanbieden aan je vriend en samen veel tijd doorbrengen, volgens dit onderzoek. Interessant om eens te testen als je iets hebt om uit te praten, al is het natuurlijk maar de vraag of dit voor iedereen werkt.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️