Kiara Louis
Kiara Louis Psychologie 15 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

De biologie achter telepathie (het is geen complete onzin)

Je hebt vast weleens zo’n moment gehad: een goede vriendin zegt iets wat jij op precies hetzelfde moment denkt. Beetje freaky, eigenlijk. Toch is telepathie misschien niet zo onverklaarbaar als we denken. Wat onder andere onder telepathie valt, is het vermogen tot het lezen van elkaars gedachten. Het is je ongetwijfeld weleens overkomen: een goede vriendin zegt iets terwijl jij op dat moment precies hetzelfde denkt. Dit is helemaal niet gek als we naar ons brein kijken.

In ons brein bevinden zich spiegelneuronen waardoor we de gedachten en emoties van andere mensen daadwerkelijk kunnen lezen. Deze fungeren als automatische spiegels zonder dat we dit überhaupt doorhebben. Telepathie is dus heel logisch te onderbouwen vanuit de neuropsychologie.

Codes sturen via telepathie

Maar de vraag is nu: kunnen we dit ook toepassen als die goede vriendin niet naast je zit? Om dit te ontdekken, onderzocht een psychiater of het mogelijk was om van brein tot brein te communiceren via het internet. Voor dit onderzoek maakte de psychiater gebruik van verschillende geavanceerde technieken en hield hij alles in de gaten via hersenscans. En geloof het of niet, maar yep, het blijkt dus mogelijk om iemands gedachten te lezen via internet.

Wat opviel hierbij was dat een bepaald hersenonderdeel, de parahippocampale gyrus (PHG), was geactiveerd bij de personen die konden telepatheren. Dit onuitspreekbare stukje brein heeft als functie om visuele informatie door te sturen naar de hippocampus. Bij telepathie speelt dit hersengebied dus een grote rol. Zo konden er codes worden gestuurd van brein naar brein, zonder te communiceren met woorden. Een knap staaltje telepathie.

Dit vind je vast ook interessant: Soms zijn dingen niet toevallig. Dit is synchroniciteit

Aanleg voor telepathie

Toch verschilt het per persoon enorm in hoeverre hij of zij aanleg heeft voor telepathie. In 2005 deed een bioloog hier onderzoek naar door 50 mensen te bestuderen. Dit werd gedaan door middel van een website voor werkzoekenden. Op deze site stonden vier mensen die een mail zouden sturen en één minuut voordat er op de verzendknop werd gedrukt, moesten de deelnemers raden wie deze mail zou sturen.

Er werden meer dan 500 pogingen gedaan om de juiste te raden, waarvan maar liefst 43 procent (!) het goed had. Dit percentage was veel hoger dan wat de onderzoekers hadden verwacht, aangezien zij dachten dat slechts een kwart van de deelnemers het goed raadde. Uit deze studie bleek dat niet iedereen telepathisch onderlegd is, maar dat de één hier beter in is dan de ander.

Ook dieren kunnen indirect communiceren

Mensen zijn niet de enige levende wezens die indirect met elkaar kunnen communiceren. Ook dieren praten met elkaar zonder geluid te maken. Denk maar eens aan trekvogels die synchroon in een V vliegen. Ook zij zijn op een bepaalde manier in sync met elkaar wat je kunt vergelijken met telepathie. Dit is bestudeerd door een natuurkundige die heeft ondervonden dat er waarschijnlijk een ingebouwde logica is bij een groep dieren.

Verschillende onderzoeken laten zien dat telepathie geen complete onzin is. Maar 100 procent bewezen, dat is het ook nog niet. Vind je telepathie interessant? Probeer eens (voor de grap) te raden wat een vriend denkt. Wie weet ben je er wel heel goed in.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️