Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 14 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Zoveel seks heb je nodig om gezond te blijven (volgens onderzoek van Harvard)

Er zijn talloze dingen die je kan doen om je gezondheid op pijl te houden: genoeg groenten en fruit eten, elke dag bewegen, genoeg slapen, niet te veel stress hebben en natuurlijk mindful leven. Maar het hebben van seks staat vaak niet in het rijtje of op je dagelijkse to-do lijst. Honderden onderzoeken wijzen uit dat dit érg stimulerend is voor je gezondheid. Steamy sex, de liefde bedrijven, seks hebben, wippen of hoe je het ook wilt noemen: we hebben het nodig en niet zo’n beetje ook. Dat betekent overigens uiteraard niet dat je ongezond bent als je niet (vaak) seksueel actief bent. Maar het stimuleert je gezondheid wel degelijk.

Harvard: seks is belangrijk voor je gezondheid

Op de wereldberoemde universiteit Harvard in Amerika (Harvard Medical School), werd er in een onderzoek naar seks bewezen dat het hebben van seks belangrijk is voor de algehele gezondheid. Het brengt namelijk je metabolisme op gang en het geeft je immuunsysteem een boost.

Als je op frequente basis seks hebt, blijkt het zelfs voor een verminderde kans op hart aanvallen te zorgen. Oké hoeveel meer redenen om meer tussen de lakens te duiken, moeten we je nog geven?

Minder seks = meer kans op gezondheidsrisico’s

Uit een ander zoek naar de gezondheid van mannen bleek dat het risico voor hartziekten met vijftig (!) procent hoger is bij mannen die één keer of minder per maand seks hebben in vergelijking met mannen de ten minste twee keer per week seksen. Voor wie niet goed is in rekenen (me): dat is 100 keer per jaar.

Lees ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman 

Een ander onderzoek volgde 900 mannen in Wales tien jaar lang en het risico om te overlijden werd vijftig procent kleiner voor de mannen die vaak een orgasme hadden in tegenstelling tot degene die niet vaak klaarkwamen. In een recenter onderzoek blijkt ook dat je cognitieve functies beter worden: je geheugen, uitvoerende functies en verbaal gezien word je sterker, zoals mannen als vrouwen.

Dacht je dat het was? Nope. Frequent seks hebben is ook nog eens goed voor de bloedcirculatie.

Vaker seks voor een betere gezondheid?

Oké, meer seks hebben bevordert onze gezondheid enorm. Maar daarom nu zoveel mogelijk seks (met wie überhaupt?) te gaan hebben? Je kan je afvragen of het nu ineens een goed idee is om wegens deze onderzoeken jan en alleman het bed in te trekken om maar de kans op een hartaanval te verkleinen. Dan komen er weer andere zaken bij kijken als morele principes en andere gezondheidsklachten. Wat dacht je de verhoogde risico’s op een soa?

Vind je vast ook leuk: De psychologie achter waarom sommige mensen minder zin hebben in seks

Grote kans dat – als je dit normaal gesproken liever niet doet – je je er gewoonweg niet prettig bij voelt.

Plan een potje seks in de ‘healhty to-do list’

Vooral naar mannen en hun seksuele activiteit is er veel onderzoek gedaan. Hoe vaker zij seks hebben, hoe meer testosteron er vrijkomt. Niet perse bij masturberen, maar wel bij seks hebben met een ander. Helaas is er niet veel onderzoek gedaan naar vrouwen en de relatie tot de hoeveelheid seks en gezondheid.

In elk geval blijkt dus wél dat een partijtje vrijen even gezond en belangrijk is als je wekelijks geplande work-outs, gezonde ontbijtjes en je meditaties voor een langer en gezond leven!

Meer lezen over de gezondheid van seks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️