Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Liefde & Seks 5 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo houd je balans tussen geplande en spontane seks in een lange relatie

Het plannen van een vrijpartij klinkt misschien niet héél romantisch. Maar laten we eerlijk zijn: we leven een druk bestaan. We plannen continue van alles, omdat we er anders niet aan toe komen. Of het simpelweg vergeten, dus waarom doen we dat ook niet met seks?
Er bestaat (helaas) geen formule voor de perfecte liefdesrelatie. En ook niet voor je seksleven. Hoe vaak we het doen, wanneer, hoe lang en met wie hangt af van veel factoren. Iedereen heeft andere behoeftes. Toch kan je met deze tips een goede balans maken tussen geplande seks en spontane seks!

Tijd maken voor elkaar

Jij druk, je partner druk. Een kus in de ochtend, een kus in de avond en vervolgens plof je het bed weer in. Als je lang samen bent, kan het gebeuren dat je langs elkaar heen gaat leven. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je echt tijd voor elkaar vrijmaakt.  Hoe je die tijd invult, is natuurlijk persoonlijk: er is geen goede of slechte manier. Het hoeft ook niet alleen om seks te gaan, want uitgebreid zoenen en kroelen is ook fijn en draagt bij aan het versterken van je relatie.

Niet als konijntjes

Een hoog libido, continue spontane seks en meervoudige gelijktijdige orgasmes. In de media wordt vaak een onrealistisch beeld geschetst van een gezonde relatie. Het klinkt mooi, maar realistisch is het niet. Vergelijk jezelf daarom niet met anderen, maar kies voor hetgeen dat voor jullie werkt.

Lees ook: Hoeveel seks heb je eigenlijk nodig?

Van passie naar liefde

Aan het begin van een relatie kunnen we niet van elkaar af blijven. Blozende wangetjes, rode oortjes en alleen één aanraking is al voldoende om te verlangen naar meer. Heerlijk! Maar op een gegeven moment maakt de passie plaats voor liefde. Ook heel fijn! Het is dus niet erg als de spontane passievolle sekspartijen op de keukentafel erbij inschieten. Al die verliefdheid, maakt op een gegeven moment plaats voor houden van. Uiteindelijk is dat het allerbelangrijkste van samen zijn.

Let’s talk about sex

Iedereen heeft weleens periodes waarin de seks op een laag pitje staat. Eh tja, dan realiseer je opeens dat je het al een tijdje niet hebt gedaan… Terwijl we hét wel willen doen. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden die zowel voor jou als voor je partner werkt.

Ook interessant: The Sex Issue: 5 manieren voor het creëren van een diepere connectie in bed

In een gezonde relatie is er altijd ruimte voor communicatie en daar hoort het onderwerp seks ook bij. Veel mensen staan schuw tegenover het plannen van seks. En dat terwijl er niets mis mee is. Je maakt bewust tijd vrij om samen te genieten. Dat klinkt niet alleen logisch, het is ook belangrijk.

Plannen is ook spannend

Weten dat je het gaat doen, werkt ook als een afrodisiacum. Hoe leuk is het om elkaar stoute berichtjes te sturen als je op werk bent. Het zijn kleine dingen, maar ze dragen bij aan het in tact houden van intimiteit. Seks hoeft niet een uur durend spel te worden. Een beetje voelen en kroelen hoort er ook bij en is ook heel intiem.

Spontaniteit

Je hoeft natuurlijk niet elke vrijpartij te plannen, tenzij dit heel goed voor je werkt. Spontaniteit is zeker ook belangrijk! Dus als een moment zich leent om tussen de lakens te schuiven, of elk ander gewenst plekje: go for it!

Meer lezen over seks?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️