Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 9 sep 2017

Dit is de zorgwekkende status van intimiteit anno 2017: snelle hook-ups, sexting en bindingsangst

De Amerikaanse journaliste Nancy Jo Sales onderzocht het gedrag van tienermeisjes op sociale media en eh ja… haar conclusies zijn niet best. Een van haar bevindingen: door ons online gedrag kijken jongeren op een verstoorde manier tegen seks en relaties aan.
Voor haar grootschalige onderzoek trok Sales 2,5 jaar lang door tien verschillende Amerikaanse staten. Ze sprak met meer dan tweehonderd meisjes tussen de 13 en 19 jaar. Alles om die ene onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden: wat spoken Amerikaanse tienermeisjes precies uit op sociale media, en waarom?

Online seksisme

In een vorig artikel schreven we al over één van haar bevindingen, namelijk dat vrijwel elk meisje – ongeacht afkomst, opleidingsniveau en woonplaats – online te maken krijgt met seksisme. In het Vlaamse Humo zegt ze daarover: “Dat er seksisme heerst op het internet, is natuurlijk geen nieuwe ontdekking. Maar wat mijn onderzoek wél voor het eerst duidelijk maakt, is hoe groot de impact van sociale media op meisjes en jongens is, en op de manier waarop ze met elkaar omgaan.”

Tinder, Happn en datingsites

Ze omschrijft dat er in de afgelopen vier miljoen jaar maar twee grote verschuivingen zijn geweest in de manier waarop mensen relaties aangaan. De eerste vond plaats tijdens de landbouwrevolutie. In tegenstelling tot wat de jager-verzamelaars deden, vestigden mensen zich vanaf dat moment in gemeenschappen op één plek. In deze tijd ontstond ook het huwelijk. De tweede verandering vond veel recenter plaats, namelijk met de opkomst van het internet. Daardoor ontmoeten we elkaar niet meer in de kroeg, supermarkt of via familie en vrienden, maar online. Binnen een paar muisklikken kunnen we flirten met wie dan ook, waar dan ook ter wereld. Volgens Sales heeft dat gevolgen voor de manier waarop wij tegen relaties en seks aankijken. En die gevolgen zijn nog groter voor tieners die relaties en seks ontdékken in het social media-tijdperk.

Send nudes

Haar bevindingen in een notendop: sexting is het nieuwe flirten, een snelle hook-up is het nieuwe daten en jongeren gaan steeds minder snel relaties aan. Volgens Sales is dat vooral slecht nieuws voor tienermeisjes. Zij worden namelijk steeds vaker als handig gebruiksvoorwerp gezien. Een ‘optie’ waar jongens vanachter een scherm ongestraft van alles tegen kunnen roepen. Zo kaart ze aan dat sexting tussen tieners zelden een spannende uitwisseling tussen twee verliefde pubers is, maar vaker draai om macht.

Sales: “Als een jongen een meisje zover krijgt hem een naaktfoto te sturen, dan wordt die als een soort trofee aan andere jongens getoond. In bijna geen enkel geval houdt de jongen die foto voor zichzelf. En doet dat meisje later iets wat de jongen niet zint, dan wordt de foto meer dan eens gebruikt als wraak.” Andersom gebeurt dit eigenlijk nooit, stelt Sales. Sterker nog, als zo’n foto onverhoopt verspreid wordt, is het vaak het meisje dat de dupe is. Niet de jongen die het beeld verspreidt.

Netflix and chill

Combineer de seksualisering van de samenleving met de wijze waarop social media contact vereenvoudigt et voila… je hebt de voedingsbodem voor intimiteit anno 2017. Niks zenuwachtig handjes vasthouden of onhandig en langzaam je eigen lichaam of dat van een ander ontdekken. Wel dick pics, porno en seksueel getinte berichten via DM’s of WhatsApp. Volgens Sales’ onderzoek is het onder tieners meer dan normaal om berichten als ‘DTF?’ (ofwel ‘Down to fuck?’) of ‘Netflix and chill?’ te ontvangen en versturen.

Invloed op tieners

Disclaimer: het is natuurlijk niet zo dat alle tieners op deze manier met elkaar omgaan. Bovendien zijn er waarschijnlijk ook nog grote verschillen tussen de situaties in de Verenigde Staten en Nederland. In Europa is de conversatie over seksualiteit normaliter een stuk opener dan in het puriteinse Amerika. Toch kan het niet anders dat er ook hier een verschuiving is van de manier waarop tieners seksualiteit en relaties beleven. Juist daarom is het belangrijk dat dit soort onderzoeken gedaan worden, dat er voorlichting is op scholen, dat ouders met hun kinderen blijven praten over dit soort onderwerpen én dat er mensen opstaan die dit issue aan het licht brengen. En blijven brengen, ondanks kritiek.

Verandering begint altijd met bewustwording. Daarom is het belangrijk dat er gesprekken worden gevoerd met tienermeisjes- én jongens. Zodat meisjes weten wat te doen als iemand ze ongevraagd dick pics stuurt of er ongepaste berichten verstuurd worden. Zij moeten leren dat ze in zo’n geval voor zichzelf op kunnen komen. Jongens moeten begrijpen dat het niet ‘cool’ is om meisjes in verlegenheid te brengen of ze uit te dagen seksueel getinte foto’s te sturen. En iedereen zou moeten snappen dat er consequenties aan gedrag zitten. En dat gebeurt alleen als die consequenties er ook echt zijn.

Meer Bedrock?

Waarom ik me soms schaam voor mijn vriendin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is de zorgwekkende status van intimiteit anno 2017: snelle hook-ups, sexting en bindingsangst
Sluiten