Redactie
Redactie Psyche 5 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Van moeten naar willen: op deze manier stop je met druk zijn

Waarom moeten we toch zoveel van onszelf? Is het wat de maatschappij ons oplegt of leggen we het vooral onszelf op? Ondanks dat we steeds meer vrije tijd hebben (want: selfcare), voelen we ons ook steeds vaker ‘druk’. Werk, gezin, sociaal leven en sport: onze agenda’s zijn nog nooit zó vol geweest. En we denken door efficiënter te werken dat het er beter op wordt, maar het tegendeel is waar.

Strive not to get more done, but to have less to do! We leggen je uit hoe je kan stoppen met druk zijn.

Van moeten naar willen

Eigenlijk moet je helemaal niks. Niks van wat er nu in jouw agenda of op jouw to-dolijst staat, moet gebeuren. Dat klinkt wellicht gek, want je moet toch werken of je moet toch boodschappen doen? Maar nogmaals: niks moet. Jij kiest ervoor om ze te doen. En je hebt altijd de mogelijk om andere keuzes te maken. Keuzes die minder vanuit moeten komen en meer vanuit willen. Want iets heel graag willen, voelt toch veel fijner dan iets moeten?

Je kunt hier al heel simpel mee starten door iedere keer als jij een ‘moetje’ voelt opkomen bewust de zin om te vormen naar willen. Bijvoorbeeld van ‘ik moet nog die ene klant bellen’ naar ‘ik wil heel graag die klant bellen want daar wil ik heel graag mee samenwerken’.

Stop met de drang naar meer

Dat we te te veel moeten, hangt grotendeels samen met dat we steeds meer willen. Meer groei en ontwikkeling, meer voldoening en verdienen, meer ruimte en de wereld ontdekken. Alles lijkt soms al helemaal uitgestippeld in de weg naar succes en geluk.

Lees ook: Dit kunnen we leren van het Deense geluk (een interview met Malene Rydahl)

Wellicht streven we het geluk wel iets te vaak na, alsof het maakbaar is? Maar geluk vind je niet in de toekomst, je ervaart het in het hier en nu. Door alsmaar door te denderen in de trein naar meer, ga je voorbij aan wat er nu al is. Wees dankbaar voor wie je nu al bent en wat je nu al hebt bereikt. Wees niet pas trots op tevreden als je ‘iets’ in de toekomst hebt bereikt.

Vertraag vaker

Omdat we voor ons gevoel zo veel moeten, voelen we ons vaak gehaast. We vliegen vanuit ons werk meteen naar de opvang of school van onze kinderen, doen nog even boodschappen en racen meteen door naar sport of een etentje met vrienden. Wanneer we in de ratrace zitten, willen we alles uit het leven halen. Terwijl je juist veel meer uit het leven haalt als je het bewust leeft.

Als je een weekendje weg gaat zonder mobiel, zie je veel meer dan wanneer je constant op je telefoon bezig bent omdat je bang bent iets te missen (hello FOMO). En wanneer je vluchtig door een boek bladert, onthoud je minder dan wanneer je de pagina’s aandachtig leest. Vertragen is bewust genieten en meer opgaan in het moment.

Dit gastartikel is geschreven door Ilona Annema. Ze houdt van minimalisme, ondernemen, geeft trainingen én heeft net het boek geschreven ‘De kracht van minder’.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️