Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 22 jun 2019
Leestijd: 6 minuten

Dit kunnen we leren van het Deense geluk (een interview met Malene Rydahl)

Denemarken scheert hoge toppen op vlak van geluk. In bijna iedere ranglijst van ‘gelukkigste’ landen ter wereld scoort Denemarken in de top 5. Enkele jaren geleden kaapte het land de 1ste positie weg in het World Happiness Report van de VN. Dat inspireerde de Deense Malene Rydahl om haar eigen bevolkingsgroep nader te onderzoeken. Bedrock kreeg de kans om haar te interviewen tijdens Club Talentsoft* en om antwoord te krijgen op dé hamvraag: wat maakt mensen gelukkig?

Malene Rydahl is gelukscoach en een echte businesswoman. Ze spreekt geregeld voor grote groepen over thema’s als geluk, vertrouwen en zelfontwikkeling en is auteur van 2 boeken. Ze woont in Parijs, “maar als ik in Frankrijk ben, dan zorg ik dat ik een mini-Denemarken rondom mij creëer”.

Haar boek ‘Happy as a Dane’ nam de geheimen van het Deense geluk onder de loep. Dat boek won de award voor ‘most optimistic book of the year’.

Hoe komt het dat je boek zo optimistisch was?

“Mijn boek toont aan dat de principes van het Deense welzijn over te nemen zijn in andere culturen. Ik praat vaak over het individu en dat is op zich al een optimistisch iets. Ik toon namelijk aan dat iedereen de vrijheid en verantwoordelijkheid kan nemen om gelukkiger te worden, overal ter wereld. Het laatste wat ik doe en wil is een deprimerende boodschap meegeven: Denen zijn de gelukkigste mensen ter wereld, maar jij bent niet Deens, jammer.”

Welke aspecten van de Deense cultuur maken dat Denen zo gelukkig zijn? 

“Deense mensen hebben realistische verwachtingen. Ze zijn heel down to earth, pragmatisch en dromen niet van rijkdom. Ze dromen van de simpele dingen in het leven: een huis, een gezin. Hier in Frankrijk zitten mensen meer in een elitair systeem. Waar Franse mensen van heel ambitieuze dingen dromen, dromen Denen van toegankelijke dingen.

Daarnaast is er in Denemarken heel veel vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Dat begint al in het Deense schoolsysteem. Deense kinderen worden volop aangemoedigd om hun persoonlijkheid te ontplooien en om talenten te ontwikkelen – of dat nu een creatief talent is, een talent voor sport of een kooktalent. Denen worden dus al van jongs af aan gestimuleerd om trouw te blijven aan zichzelf.

Later op de werkvloer vertaalt zich dat in een grote psychologische vrijheid. In Denemarken zijn mensen niet bang om uitgelachen of vernederd te worden op het werk. Mensen weten dat ze zichzelf kunnen zijn en dat neemt automatisch een grote stressfactor weg. Want zodra je je anders voordoet dan wie je bent, leef je constant in angst dat mensen gaan ontdekken dat jij dit eigenlijk niet bent. In Denemarken is zoiets amper aanwezig.

Tot slot blijkt uit de statistieken dat er in Denemarken een ongelooflijk hoge mate van vertrouwen is.”

Ook interessant: Dit is de grens van vrijheid van meningsuiting, volgens filosoof Spinoza

Hoe kan je aan geluk werken, ook als je niet in Denemarken woont? 

“Een gelukkig leven start bij zelfbewustzijn. Jezelf leren kennen is het startpunt van alles wat je doet. Kijk dus eerst kritisch naar je eigen waarden. Wat zijn je waarden? Waar hecht je het meeste belang aan? Is dat liefde, vrijheid, delen met anderen? En wat voor gevolgen hebben je persoonlijke waarden voor de interactie met anderen?

Een gezonde relatie met jezelf is de basis van alles. Hoe beter je zelfbewustzijn, hoe meer je beseft dat je de wereld leest door je eigen waardenbril en dat je je eigen waarden permanent projecteert op andere mensen. Op deze manier kan je aan jezelf werken. Dat is eigenlijk het principe van empathie.

Zodra je die basis hebt, kan je nagaan wat je doel is in het leven. Bepaal waar jij ’s ochtends voor wil wakker worden en wat jij voor de rest van de wereld wil betekenen. Hoe dichter je leeft naar de persoon die jij bent, hoe gelukkiger je wordt. Mijn definitie van geluk is: in harmonie zijn met jezelf.

En ten slotte is dankbaarheid een sleutelingrediënt voor geluk. Studenten klagen wel eens over schoolwerk, maar we hébben ten minste scholen en vaak zijn die gratis! Toch slagen we er in om zulke fantastische dingen alsnog negatief te bekijken. In plaats daarvan zouden we vaker moeten stilstaan bij hoe goed we het wel hebben.”

Hoe hebben anderen een invloed op geluk? 

“Het is zo dat relaties met anderen extreem belangrijk zijn. Dat is ook gebleken uit de grootste studie naar geluk die ooit werd uitgevoerd, dat was door Harvard University. De hoofdconclusie was daar dat (kwalitatieve) relaties met anderen de grootste factor zijn voor geluk.

Dat sluit mooi aan bij het feit dat er in Denemarken zoveel vertrouwen bij mensen onderling is. Om kwalitatieve relaties met anderen te onderbouwen, is vertrouwen heel belangrijk. Zonder vertrouwen kan je meestal geen goede relaties met anderen onderbouwen.”

Ook interessant: Tijd om je vrienden te bedanken (ze maken je gelukkiger, gezonder én minder gestrest)

Hoe zorg je ervoor dat er meer vertrouwen is met mensen in je omgeving?

“Je moet eerst goed nadenken over wat jouw definitie van vertrouwen is. Kan je bijvoorbeeld iemand vertrouwen die vaak te laat komt? Ik vind mezelf een erg betrouwbaar persoon, maar ik bied wel illegaal onderdak aan een vluchteling – voor sommige mensen zou dat genoeg reden zijn om me niet te kunnen vertrouwen.

Denk dus goed na voor jezelf wat je verstaat onder vertrouwen en communiceer dat naar anderen toe. Leg duidelijk uit wat je van anderen verwacht en niet verwacht. Ik had eens een vrouw in dienst genomen die binnen de week toegang had tot al mijn bankkaarten, sleutels en e-mails. Voor mij is dat de enige manier waarop het kan werken. Ja, je neemt een risico, maar zodra dat werkt en er vertrouwen is, dan kan je op beide oren slapen en hoef je je nooit zorgen te maken.

Dit voorbeeld toont aan dat je zelf een grote verantwoordelijkheid hebt in je persoonlijke vertrouwensrelaties en dat je door goede communicatie kan werken aan je persoonlijk geluk.”

Tip: Luister ook onze podcast over gelukkig zijn met gelukspsycholoog Josje Smeets

Waarom vinden we het toch vaak moeilijk om gelukkig te zijn?

“Dat valt voor een deel te verklaren door het principe van de hedonische tredmolen. Dat is een denkfout waarvoor we allemaal vatbaar zijn. Het principe is dat wanneer we naar iets verlangen, we er alles aan doen om datgene te verkrijgen. Eenmaal we datgene hebben, zijn we een paar dagen of weken tevreden, maar daarna ebt het geluk weer weg en verlangen we weer naar iets nieuws. Die tredmolen neem je een heel leven met je mee.

Dat is echt een basisprincipe van de gelukspsychologie: we zijn allemaal vatbaar voor een permanente staat van ontevredenheid. Maar door inzicht te krijgen in dit principe, kan je er ook weerstand aan bieden en leren om wél gelukkig te zijn met de dingen die je hebt.”

*Club Talentsoft is de jaarlijkse gebruikersconferentie van Talentsoft.

Meer over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit kunnen we leren van het Deense geluk (een interview met Malene Rydahl)
Sluiten