Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 24 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

6 manieren om bewuster in het hier en nu te leven

Als mijn collega’s op maandag vragen hoe mijn weekend is geweest staar ik ze vaak met een wazige blik aan. Wat had ik ook alweer gedaan, ik weet het niet eens meer. Hoe kan het toch dat ik op maandagochtend 9:00 uur niet eens meer weet waar ik me de avond ervoor bevond, laat staan wat ik vrijdagavond heb gedaan? Ik begin me zorgen te maken dat ik aan een ernstige geheugenstoornis lijd, maar misschien is het een stuk simpeler. Ik ben niet bewust bezig met leven. Pardon? Ja, klinkt misschien vaag. Waarschijnlijk staan er maar weinig mensen ’s ochtends op die de hele dag door denken: ‘wow, ik ben me er zo van bewust dat ik nu aan het leven ben. Dat ik ademhaal, dat ik loop, dat ik leef.’ En in die zin bedoel ik het ook niet precies; maar wel een beetje. We leven allemaal zo snel, van afspraak naar afspraak, taak naar taak, dat we vergeten bewust (aha) te genieten, of in ieder geval te beseffen wat we allemaal aan het doen zijn.

Oftewel, mindful leven. Maar hoe doe je dat dan? Hoe leef je echt bewust in het moment en geniet je er volop van? Én, wat heb je er eigenlijk aan om bewuster te leven?

Je geniet van de schoonheid van het moment

Je mist op deze manier minder. Je geniet van de schoonheid van het moment, van de blijdschap of misschien het verdriet, dat een moment je geeft. En hier kun je weer door groeien. Omdat je het bewust meemaakt, ben je je ook bewuster van wat het met jou doet. Word je van een bepaalde situatie gelukkig? Bijvoorbeeld koffie op dinsdagochtend met een vriend drinken voordat je naar kantoor gaat; wat doet dit met je? Geeft het je nieuwe energie? Dan weet je nu dat je dit vaker moet doen. Dan is het niet zomaar nog een afspraak in je agenda, maar een geluksmoment dat je kunt koesteren.

Een opmerking als ‘wat gaat de tijd toch snel’ krijgt dan ook minder zwaarte, omdat je je bewust bent van alles wat er in die tijd gebeurt. Dat is ook de reden waarom mensen dat zeggen; omdat ze niet bewust in het moment leven en er van genieten. Dan word je op een dag wakker en is het allemaal voorbij en vraag je je af wat je nou eigenlijk allemaal hebt gedaan met je leven. Zonde, toch?

Mindfulness toepassen in je leven

Maar hoe pas je mindfulness in je leven toe? Schrijver Leo Babauta stelde een lijst met tips samen, die je meteen kunt toepassen.

Een kleine oefening

Begin klein. Probeer elke dag 2 minuten te mediteren. Ga, nadat de wekker gaat, rechtop in je bed zitten. Focus je op je ademhaling. Als je over andere dingen na gaat denken, merk het dan alleen op en erken dat je ‘aan het denken’ bent en focus je weer op je ademhaling. Zet een wekkertje, en als de wekker af gaat, ben je klaar. Langzaam maar zeker kun je dit opbouwen naar langere sessies, maar het hoeft niet.

Mediteer met anderen

Als je een vaste groep of partner hebt om mee te mediteren, kan dat bevorderend werken. Je steunt elkaar om ook écht te gaan mediteren en je kunt je eigen ervaring met ze delen.

Dit is waarom je mindfulness zou moeten beoefenen met yoga (hoe meer bewustzijn, hoe meer tijd)

Zet reminders

Om ervoor te zorgen dat je op zoveel mogelijk momenten bewust bent van je handelen, kun je een app downloaden waardoor bijvoorbeeld elk uur een belletje afgaat. Als dat gebeurt, probeer je dan bewust te worden van de activiteit die je op dat moment aan het doen bent.

Maar het hoeft niet een app te zijn. Je kunt ook iets kiezen dat fungeert als een reminder om mindful te zijn. Zoals een stoplicht: zie je die, neem dan een moment om je bewust te worden van de locatie waar je je bevindt.

Heb een voornemen

Net voordat je ergens aan begint, of dat het koken van een maaltijd is of het lezen van een e-mail, probeer je een voornemen te hebben. Wat is je voornemen als je een mail gaat lezen? Wil je het daarna meteen beantwoorden en oplossen, zodat diegene die je gemaild heeft ook weer verder met zijn dag kan? Als je een voornemen hebt voordat je begint, handel je ook veel bewuster.

Reflecteer

Aan het einde van de dag is het goed om een moment te nemen om na te denken over de dag die je gehad hebt. Je kunt het bijvoorbeeld opschrijven. Is het gelukt met mindful zijn vandaag? Waar ben je tegenaan gelopen? Welke weerstand heb je gevoeld vandaag? Als je elke dag alles doorneemt, krijgt elk moment ook een bewustere plek in je geheugen.

Zie alles als een leraar

Elke frustratie die je voelt, persoon die je irriteert of stressmoment dat je ervaart kun je als een leraar zien. Waarom voel je je zo en wat kun je hiervan leren? Welke eigen ervaringen zorgen ervoor dat je je zo voelt of denkt? Kun je sommige van deze gevoelens loslaten? En wat kun je juist aan dit moment waarderen dat je misschien voor lief neemt? Zo groei je.

Meer lezen over mindfulness?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
6 manieren om bewuster in het hier en nu te leven
Sluiten