Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Verzorging 5 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Douche jij ’s ochtends, ’s avonds of allebei? De beste tijd om te douchen: dit zegt science

Als het op douchen aankomt heb je min of meer twee kampen: mensen die douchen zodra ze wakker worden, en mensen die douchen voordat ze naar bed toe gaan. Voor beide opties valt wel wat te zeggen. Zit je in ‘kamp ochtend’? Best begrijpelijk. Een vroege douche helpt om wakker te worden en zorgt ervoor dat je met een fris gevoel aan de dag begint. Douche je liever ’s avonds? Ook dat is begrijpelijk. Je kunt alle viezigheid van de dag eraf spoelen (denk aan cosmetica, uitlaatgassen en bijvoorbeeld zonnebrandcrème) en stapt schoon je bed in.

Gewoon ‘s ochtends én ‘s avonds douchen is natuurlijk ook een optie. Maar of dat ook goed is voor je lichaam? Niet echt. “Je lichaam is van nature een goed geoliede machine,” zegt dermatoloog Brandon Mitchell van George Washington University – tegen Time magazine. “Een dagelijkse douche is niet nodig.”

Wanneer douchen?

Oké, een dagelijkse douche is dan misschien niet nodig, het is wel zo prettig. Maar wat is nou de beste tijd om te douchen? Oftewel: is er een superieure manier om te douchen, zodat je zo lang mogelijk een schoon en koel gevoel houdt?

Science of Us geeft het antwoord. Al schieten we er niet heel veel mee op. Waar het op neerkomt is dat het eigenlijk vooral afhangt van de persoon die doucht, en dus niet van het tijdstip waarop wordt gedoucht.

Lees ook: Hoevaak zou je eigenlijk écht moeten douchen?

Gewezen wordt op onderzoek dat suggereert dat een warme ochtenddouche je koeler kan houden in de loop van de dag. Maar, als we dermatoloog Temitayo Ogunleye mogen geloven – een professor aan de Universiteit van Pennsylvania – is het effect zo vluchtig dat het min of meer nutteloos is. “Als lucht je huid raakt op het moment dat je uit de douche komt is het net als zweten, wat de temperatuur van je lichaam vermindert,” zegt ze. “Als dat water verdampt voel je je koeler, maar dat gevoel duurt minuten en geen uren.”

Lees ook: Waarom koud douchen supergezond is (en goed voor het milieu)

Haar advies is dan ook om te douchen wanneer je dat zelf prettig vindt. “Als je houdt van schone lakens of een baan hebt waarbij je vies wordt, dan heeft het zin om de dag te eindigen met een douche,” zegt ze. “Maar als je liever naar buiten gaat met een fris gevoel, dan is dat je antwoord.”

Gewoon doen waar je zelf zin in hebt dus. Alhoewel..

Je lichaam’s eigen olieproductie

Misschien is er toch een winnaar. Volgens Mona Gohara – dermatoloog aan the Yale School of Medicine – is het nog altijd het beste om ’s avonds te douchen, voordat je naar bed gaat. Je huid exfolieert en vult zich van nature ’s nachts aan, zodat je een schone lei hebt wanneer de spreekwoordelijke fabriek is geopend,” zegt ze. “De olieproductie van het lichaam heeft een piek om één uur ‘s nachts.”

Meer Bedrock lezen over de verzorging van je lichaam?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️