Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 23 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Zweet je veel? Dit zijn de 7 grote voordelen van zweten

Zweten wordt, net als huilen, niet per se gezien als iets waar je heel trots op moet zijn. Sterker nog, volgens Brits onderzoek schaamt ruim 60% van de vrouwen zich als ze zweet. En ja, ik moet toegeven dat ook ik niet zo blij ben met zweetplekken op warme dagen of mijn knalrode hoofd na het sporten. Maar hoewel het misschien niet zo lekker ruikt, is zweten onmisbaar voor je lichaam. En wel om deze redenen.

Je lichaam koelt erdoor af

Afkoeling is in principe het hoofddoel en dus ook één van de grootste voordelen van zweten. Als je het te warm hebt, treden je exocriene zweetklieren in werking, die de huid vochtig maken. Doordat het zweet verdampt op je huid, koelt je lichaam gemakkelijker af – mits de lucht droog genoeg is om extra vocht op te kunnen nemen. Fun fact: bij dieren heeft zweten veel minder effect op afkoeling, omdat ze zoveel haar hebben.

Het weert je tegen ziektes (en insecten)

Als je zweet, maakt je lichaam een natuurlijk antibioticum aan, zeggen meerdere Europese onderzoekers. ‘Dermcidin’ bestaat uit antibacteriële moleculen, die je beschermen tegen bepaalde ziektebacteriën (zoals tuberculose) én tegen insecten. Op lange termijn zijn de moleculen zelfs effectiever dan traditionele antibiotica.

Vind je vast ook interessant: Hoevaak zou je eigenlijk écht moeten douchen?

Het reinigt je huid

Als je heel veel zweet, heb je meer kans op huidinfecties. Maar we hebben wel goed nieuws voor de mensen die licht tot gemiddeld zweten: dat zou het lichaam reinigen van stoffen die poriën verstoppen en die voor vlekjes zorgen, zei dermatologe Adebola Dele-Michael tegen Medical Daily.

Het loost afvalstoffen

Toen onderzoekers van de Universiteit van Alberta keken naar de afscheiding van giftige stoffen door het lichaam, vonden ze veel van die stoffen terug in zweet – meer nog dan in bloed of urine. Ze concludeerden daarom dat zweten een methode van je lichaam zou kunnen zijn om giftige stoffen af te scheiden. Door het lage gehalte calcium en zout dat overblijft, verminder je bovendien de kans op bijvoorbeeld nierstenen. En ja: ook alcohol kun je uit je lichaam zweten.

Het helpt met het genezen van wondjes

Exocriene zweetklieren spelen bovendien een rol in het genezen van wonden, volgens een studie van de Universiteit van Michigan. De klieren voorzien je lichaam niet alleen van zweet, maar ook van cellen die bijvoorbeeld brandwonden en zweren genezen. Die genezen namelijk niet op de normale manier. Ook als je niet zweet, zijn je zweetklieren dus onmisbaar.

Het is een teken van goede bloedsomloop

Om zweet te produceren, is een hogere gezichtsdoorbloeding nodig, meldt het American Journal of Psychology. Dat is best logisch: als je lichaam warmer wordt, wordt de bloedsomloop hoger om zweet te produceren en afvalstoffen te lozen. Op langere termijn zou dat er zelfs voor kunnen zorgen dat je aderen minder snel dichtslibben.

Je communiceert er onbewust mee

In je puberteit ontwikkel je ook apocriene zweetklieren. Anders dan de exocriene zweetklieren, zitten de apocriene klieren alleen op bepaalde plekken, zoals bij je oksels. Deze zorgen voor de zweetlucht én kunnen emoties oproepen. Daarnaast geven ze feromonen af, signalen die de aantrekkingskracht bevorderen.

Meer lezen over zweten?

Altijd op de hoogte blijven van de beste Bedrock-artikelen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️