Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 24 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

Leve slow fashion: deze handige tips zorgen ervoor dat je kleding langer meegaat

Ken je dat, die kledingstukken waarvan je het liefst hebt dat ze je hele leven meegaan? Die je elke dag zou willen dragen, en waarnaast al je minder leuke items verbleken? Onze eerste tip tegen fast fashion: zorg dat je alleen maar van zulke dingen in je kast hebt hangen, want de rest heb je waarschijnlijk in een impuls gekocht. De tweede tip: zorg ervoor dat je kleding langer meegaat door ‘t goed te behandelen.

Dat fast fashion slecht is voor het milieu en voor de makers, wisten we al. Om je geheugen even op te frissen: er is tot wel 10.000 liter water nodig om katoen te verbouwen voor één spijkerbroek, en de docu The True Cost laat perfect zien dat onze goedkope kleding elders ter wereld belachelijk hoge prijzen heeft. Het is dus het beste om een stuk minder te kopen, maar dat betekent wel dat je huidige kleding langer mee moet gaan.

En laat dat nou net niet zo goed gaan op het moment: in het Verenigd Koninkrijk gaat een kledingstuk gemiddeld (!) slechts 2,2 jaar mee voordat het weer weg wordt gedaan. Kleding wordt nauwelijks gerepareerd, omdat het tegenwoordig vaak goedkoper is om gewoon iets nieuws te kopen. En dat terwijl goed voor je kleding zorgen een geweldige manier is om bij te dragen aan slow fashion.

Dus nee, je hoeft niet per se meteen over te stappen op dure kleding van biologisch afbreekbare stoffen. Mag wel natuurlijk, maar als je gewoon de mindset hebt om iets minder dure kleding zo lang mogelijk mee te laten gaan, ben je minstens even goed bezig. Hoe? Experts delen een heleboel tips op The Guardian, waarvan we er graag een paar delen.

Let op dat je goede kleding koopt

Nogmaals: nee, we bedoelen niet dat je meteen een fortuin hoeft uit te geven aan een duurzame garderobe. Sterker nog, dure kleding is lang niet altijd duurzamer dan goedkope kleding. In plaats daarvan kun je beter zelf bekijken of een kledingstuk een goede aankoop gaat zijn. Draai kleding binnenstebuiten om te checken hoe sterk de naden zijn, en houd de stof tegen het licht om te kijken of die wel een beetje dik (en vaak dus duurzamer) is.

Hoewel kleding van polyester het langst in model blijft, heeft die stof wel als nadeel dat er microplastics in het water komen als je het wast. Je kunt dus ook kiezen voor bijvoorbeeld 100 procent katoen of wol, zodat het relatief gemakkelijk te recycelen is. Die kleding hoef je ook minder vaak te wassen omdat je er minder in zweet.

Ook een pluspunt: dingen met knopen waar je een extra knoop bij krijgt, zodat je die eventueel kunt vervangen.

Dit vind je misschien ook interessant: Welke kledingmaterialen zijn nou eigenlijk duurzaam? (en welke niet)

Je bent het misschien niet gewend daarop te letten bij het kopen van kleding, maar het is juist de bedoeling dat we meer stilstaan bij kleding kopen en alleen dingen aanschaffen die we echt de moeite waard vinden om lang te houden.

Gebruik de wasmachine minder vaak

Je bent vast gewend om je kleding in de wasmachine te gooien zodra je het één of twee keer hebt gedragen, maar daarbij vergeten we dat er genoeg andere manieren zijn om je kleding fris te krijgen. Minder wassen is een stuk duurzamer, omdat de gemiddelde wasmachine per jaar evenveel water verbruikt als je in je hele leven drinkt. Daarnaast zorgt het ervoor dat dingen minder sneller verslijten, dus kleding langer meegaat.

Vlekken kun je er sowieso plaatselijk uithalen, maar ook voor een frissere geur zijn er mogelijkheden. Een paar opties: leg kledingstukken een nachtje in de vriezer, hang ze simpelweg op om ze te laten luchten of neem ze mee de douche in om ze schoon te laten stomen. En o ja, het helpt ook om er een mengsel van 3 eenheden water en 2 eenheden wodka (ja, echt) op te spuiten.

Bescherm kleding tegen viezigheid

Gooi jij ook regelmatig schoenen weg omdat ze simpelweg te afgetrapt zijn? Dat kan voorkomen – of in ieder geval uitgesteld – worden. Schoenen kun je bijvoorbeeld af en toe schoonmaken met water, en exemplaren van leer (en soms ook andere materialen) zijn bovendien te behandelen met speciale sprays.

Ook voor andere kledingstukken zijn er opties voor bescherming. Er bestaan bijvoorbeeld speciale stukjes katoen die je bij je oksels kunt vastmaken, zodat je alleen die vaak hoeft te wassen en de rest van het shirt niet.

Dit vind je vast ook leuk: De docu The Positive Chain of Change laat zien hoe we de kledingindustrie kunnen veranderen

Was op de goede manier zodat je kleding langer meegaat

Is je kleding toch toe aan een wasbeurt? Probeer dan zo veel mogelijk op een lage temperatuur te wassen – je kleding tenminste, niet je ondergoed. Een waszakje helpt bovendien soms om je kleding te beschermen.

Laat kapotte kledingstukken repareren

Gaatje in je shirt? Ah joh, voor een tientje koop je zo weer een nieuwe. Dat mag dan wel waar zijn, maar het is in alle gevallen een stuk duurzamer om je kleding te laten repareren. Dat kun je ergens laten doen, maar kan ook gewoon zelf! Kijk eens wat YouTube-tutorials of vraag hulp van je moeder of oma – die heeft het vaak nog op school geleerd.

Zorg in ieder geval voor dat je kleding repareren op de goede manier leert. Veel mensen maken de fout om dingen te strak weer vast te naaien, waardoor er spanning op de stof komt te staan en die daardoor op een andere plek kapotgaat. Naden kunnen nog een beetje krimpen, dus naai altijd met iets meer ruimte dan misschien logisch lijkt.

En heeft je kledingstuk écht zijn einde bereikt, zorg dan dat je het nog laat recycelen als dat mogelijk is. Of je het nu naar de kringloop brengt of in een textielcontainer gooit: ook afgedankte kleding heeft vaak nog meer potentie dan je denkt.

Meer lezen over duurzame kleding:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.