Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 23 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoe overleef ik een zomer geen nieuwe kleding kopen? Tips voor de Slow Fashion Season

Misschien heb je de fashiontrend van deze zomer al voorbij zien komen. Geen panterprints, dure sneakers of leren tassen. Integendeel: een 3 maanden lang níéts kopen, dat is de trend van deze zomer. Waarom? De mode-industrie is één van meest vervuilende ter wereld door het waterverbruik en de CO2-uitstoot, en precies daarom doen we mee aan het Slow Fashion Season.

Schiet jij direct in de blokkeer-modus en denk je: ‘ik kan niet zonder nieuwe spullen, al helemáál niet in de zomer’? We know. Er is gelukkig een nuance.

Wat is Slow Fashion Season?

Wat houdt het eigenlijk precies in, zo’n Slow Fashion Season? Best simpel: het gaat erom een zomer lang geen nieuwe kleren te kopen, van 21 juni tot 21 september. De impact vorig jaar was op z’n zachtst gezegd groots. Er deden in totaal 2625 mensen mee vanuit 20 verschillende landen. Daarmee is 92,1 miljoen (!) water en 374.000 kilo CO2 bespaard gebleven. En dat was hoognodig…

De mode-industrie is jaarlijks namelijk verantwoordelijk voor enorm veel waterverbruik (zo’n 32 miljoen olympische zwembaden vol) en CO2-uitstoot (8 procent van de totale CO2-uitstoot wereldwijd). Je begrijpt misschien hoe groot de impact is van fast fashionhuizen als H&M, wanneer het 2500 liter water en 3 kilo CO2-uitstoot kost om een shirtje te maken, terwijl het vervolgens maar een paar keer meegaat vanwege de lage kwaliteit en jij weer opnieuw naar de winkel moet. Dat kan beter.

Dit vind je vast ook interessant: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

Dit gaan we besparen

Daarom dagen we je (of eigenlijk CollAction) uit om deze zomer eens geen nieuwe spullen te kopen. Het doel is 10.000 mensen wereldwijd mee te laten doen om 360 miljoen water en 1,4 miljoen kilo CO2-uitstoot te besparen. Wist je dat het kleuren van kleding (ja, ook je jeans) de tweede grootste vervuiler van water is wereldwijd? Alleen de agricultuur-sector is groter. Yup… Toch ineens niet zo fijn he, dat H&M’etje?

Tips om minder kleding te kopen

Enfin, genoeg reden dus om even rustig aan te doen met jouw koop(jes)gedrag. Met deze tips wordt dat een makkie:

Herstijl je oude kleding

Vaak heb je nieuwe kleding helemaal niet nodig. Het vergt een beetje creativiteit en tijd, maar onlangs ontdekten we dat je gemakkelijk nieuwe outfits kan maken, door simpelweg het opnieuw combineren van kleding. Nog geen idee waar we het over hebben? Lisanne probeerde het uit met behulp van een expert. Extra leuk: je kan er binnen een mum van tijd ook een nieuwe stijl mee creëren.

Dit vind je vast ook leuk: Tweedehands winkelen lijkt populairder dan ooit. Wint het straks van de fast fashion?

Go vintage

Waarom nieuwe kleding kopen als er al zoveel mooie kleding is gemaakt? Precies: ga naar één van de tallozen tweedehandswinkels en marktjes die ons land te bieden. Koopjes én unieke items; wat wil je nog meer? Met deze tips scoor je geheid bij tweedehandswinkels.

Kledingruil

Wedden dat jij vriendinnen, schoonzusjes of buurmeisjes blij kan maken met kleding die jij al maanden niet meer draagt? Evengoed hebben zij waarschijnlijk items waar jij weer blij van wordt! Vaak gaat het ons eerder om de kick van het hebben van iets nieuws, dan dat we per se iets nieuws willen kopen. Daarom geven we je tips om een heuse kledingruil te organiseren!

Shop duurzaam en wees zuiniger met je kleding

Als je vanaf nu (tot 21 juni dan) gaat shoppen, zul je misschien meer met een kritische blik winkelen. Je vindt duurzame merken en kleding van hoge kwaliteit waarmee je langer kan doen (duurzaam!). Dat betekent automatisch ook dat je waarschijnlijk wat zuiniger aan gaat doen met je kleding. Je raadt het al: dan heb je minder snel de neiging nieuwe kleding te kopen.

Tip van het huis: probeer af en toe kleding (ook schoenen) te maken voordat je direct nieuwe items koopt. Zo niet, kan de kledingmaker je vaak ook helpen!

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe overleef ik een zomer geen nieuwe kleding kopen? Tips voor de Slow Fashion Season
Sluiten