Maannomade
Maannomade Spiritualiteit 24 aug 2019
Leestijd: 8 minuten

Astrologie voor dummies: maak kennis met de taal van de sterren

Astrologie: voor velen klinkt het misschien als zweverige onzin en zien liever feiten op tafel terwijl anderen erbij zweren. Tijd voor een verhelderende uitleg van Bedrock’s moderne astroloog de MaanNomade. Interessant om te weten voor iedereen die nog sceptisch is: de MaanNomade is zélf wetenschapper van beroep. 

Astrologie is de taal van de sterren en is eigenlijk een fijne samenwerking tussen wetenschap en geest. Het gebruikt de stand en de bewegingen van de planeet om dichter tot onszelf te komen. Maar hoe werkt het nou? En hoe leer je deze ‘taal’ lezen? Hierbij jouw introductie tot de astrologie.

Astrologie voor dummies: de beknopte uitleg

Astrologie – beter bekend als de taal (Grieks: logia) van de sterren (Grieks; astron) – wordt gezien als een zoektocht naar de betekenissen van de planeten in het heelal. Astrologie is, ten opzichte van astronomie, geen exacte wetenschap met theorieën die getest of gefalsificeerd kunnen worden. Bij astronomie draait het om berekeningen van de fysieke bewegingen die de planeten maken en deze kunnen natuurlijk getest worden.

Lees ook: Astrologie in een modern jasje: een korte uitleg van Bedrock’s astroloog

Een bekende spreuk in de astrologie is ‘as above, so below’. Het staat voor alle invloeden en transities die in het heelal boven ons gaande zijn. Deze vertalen zich door naar ons dagelijks leven op aarde. We zijn niet gescheiden van het heelal maar staan in innerlijk contact ermee.

Eb en vloed en de seizoenen lees je af in astrologie

Duizenden jaren geleden speelde het een belangrijke rol in het dagelijks leven om te bepalen wanneer er eb of vloed was, maar ook wanneer het beste moment is om te zaaien en te oogsten. Zo’n 25.000 jaar geleden gebruikten boeren het astrologische systeem al om seizoenen te bepalen door te kijken wanneer bepaalde planeten en sterren op kwamen.

Ook interessant: Astrologie is meer dan je sterrenbeeld: dit is je maanteken (en nóg een belangrijk teken)

De Westerse astrologie

Tegenwoordig is de astrologie gecentraliseerd en is de Westerse astrologie (naast Chinese en Hindu astrologie) de meest gebruikte. De Westerse astrologie is gebaseerd op de beweging en positie van planeten op basis van hun locatie in de zodiak en de hoeken die zij met elkaar maken.

Door te kijken wat er allemaal boven ons hoofd afspeelt, zijn we ook een stapje dichterbij in het begrijpen wat er in ons dagelijks leven afspeelt. We kunnen niet voorspellen op welke dag je de love of your life tegen het lijf loopt, wanneer je eindelijk je opslag krijgt of wanneer je heel zwaar nieuws te verwerken krijgt. Want jij, koppig mens dat je soms bent, maakt namelijk altijd zélf de keuzes. Maar de manier waarop je de keuzes maakt, de gevoelens die er bij betrokken zijn, je humeur of wanneer je net wat harder zou moeten werken, daar kan astrologie wél wat over zeggen.

De invloed van planeten

Waar het allemaal om draait, zijn voornamelijk de planeten en de sterrenbeelden. De planeten staan voor de verschillende onderdelen van je karakter en van je leven. Zo zijn de Zon, Maan, Mercurius, Mars en Venus de persoonlijke planeten.

  • Zo staat de Zon symbool voor je basiskarakter, je identiteit en je bewustzijn. De manier waarop jij in het leven staat.
  • De Maan staat voor gevoelens, emoties en verlangens, een onderbewust stukje dat je aan weinig mensen laat zien. Ook staat het voor de geheimen en het verdriet dat je met je meedraagt.
  • Mercurius staat symbool voor de manier waarop we praten, denken en communiceren over onze gedachten.
  • Venus staat voor de manier waarop we liefhebben en met relaties omgaan.
  • Mars staat symbool voor onze pure en ruwe instincten, zoals de manier waarop we reageren als we boos zijn, wat ons motivaties zijn maar ook onze seksualiteit.

Jupiter en Saturnus staan voor de sociale planeten, zij vertellen meer over de manier waarop wij met het leven omgaan maar vertellen minder over ons karakter.

Dit vind je vast ook interessant: Zo pas je astrologie toe in je dagelijks leven (volgens een moderne astroloog)

  • Jupiter staat voor de mogelijkheid om te plannen en te verlangen, om altijd te willen blijven groeien en veranderen. Het staat voor het idee dat het altijd beter kan, geluk en wijsheid in de wereld.
  • Saturnus staat voor de manier waarop we ons leven willen stabiliseren, het harde werken en de veiligheid die we verlangen van onze familie en tradities. Het staat voor de discipline en de regels die we onszelf opleggen.

Vervolgens zijn er nog 3 gekkere planeten, de transpersoonlijke planeten namelijk Neptunus, Uranus en Pluto. Zij doen jaren lang over transities en hebben daarbij meer impact op een hele generatie, zoals generatie X, Y, Z en de millenials.

  • Uranus staat symbool voor verandering, gewild of ongewild. Het staat voor het doel in het leven.
  • Neptunus staat voor de drang naar bewustzijn, spiritualiteit, religie of filosofie maar ook voor de manier waarop we met trauma’s omgaan.
  • Last but not least hebben we Pluto, de planeet van transformatie en reiniging.

Reis langs de sterrenbeelden

De planeten maken in het heelal een eigen reis en verplaatsen zich daarin langs de 12 sterrenbeelden. Afhankelijk van hoe snel zij zich bewegen, blijven de planeten daar enkele dagen tot elke jaren in staan tot ze een nieuwe transitie maken naar het volgende sterrenbeeld.

Ongeacht het sterrenbeeld neemt de planeet een deel van de kenmerken en kwaliteiten over van dat sterrenbeeld. Zoals de spreuk luidt; ‘as above, so below’ kunnen we deze energieën ook hier op aarde voelen en tracken. Deze energieën zullen positief versterkt worden, maar ook een meer negatieve lading krijgen als er wrijving ontstaat. Wanneer de planeet een sterke verbinding heeft met een bepaald sterrenbeeld, zogenaamd ‘ruled’, zoals de Zon in Leeuw of Maan in Kreeft, wordt de energie van beiden versterkt. Zo worden we met Zon in Leeuw meer outgoing maar zorgt Maan in Kreeft ervoor dat we sensitiever worden en graag met onze loved ones willen zijn.

Ook kan er wrijving ontstaan als de kenmerken van het sterrenbeeld in strijd zijn met de energie van de planeet. Als de liefdevolle planeet Venus plots in Ram staat, kan je relatie een stuk vuriger worden dan als deze in Weegschaal staat, die graag de harmonie opzoekt.

Geboortekaart: ofwel jouw handleiding

Roept jouw moeder ook weleens dat ze jouw handleiding is kwijtgeraakt? Nou door in te duiken in je birth chart kan je een flink end op weg komen om een handleiding te maken van jezelf. Om je op weg te helpen met het vraagstuk waar we allemaal mee lopen: ‘Wie ben ik en wat wil ik met mijn leven’ kan het opzoeken van jouw geboortekaart je een stuk op weg gaan helpen.

Je geboortekaart is een overzicht van de invloed van planeten tijdens je geboorte op basis van je geboortedatum, tijdstip en locatie. Jouw geboortekaart werkt als een tool om jezelf beter te leren kennen. Het is een manier om te leren gaan met ons karakter, met alle fantastische maar ook nare punten die we liever vergeten.

Lees ook: De energie van de maan: zo werk je ermee

Door te kijken naar je geboortekaart wordt je met je neus letterlijk op de feiten gedrukt, op je goede punten maar ook op je flaws. Je bent zo sterk als de invloed van je flaws, door in plaats van ervoor weg te lopen kan ook jij ze juist gebruiken om je er niet langer door te laten tegen houden.

Je kan zoveel meer als je weet hoe je die punten juist voor je kan laten werken! Ook wanneer je in een relatie bent, is het fijn om te kijken hoe goed jullie geboortekaarten met elkaar matchen en waar de problemen liggen waar jullie op basis van jullie persoonlijkheid tegen aan kunnen lopen. Hierover later meer!

Dagelijkse cyclus tracken

Net als ons leven staan de planeten boven ons ook niet stil, maar gaat de ene reis sneller dan de andere. Tijdens deze reis langs de sterrenbeelden shiften de energieën die op ons af komen, maar afhankelijk van de planeet kan dit om de 2 tot 3 dagen veranderen óf om de 10 jaar.

De reis van de planeten langs de sterrenbeelden is een astrologische reis die we dagelijks kunnen tracken en dit kan je zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Op Bedrock doen we dit wekelijks (in de Astro-agenda) op de maandag! Deze taal bestaat uit meerdere lagen en er is geen goed of fout voor hoever je astrologie wilt toepassen in je dagelijks leven of gewoon, om zo nu en dan in te duiken in de enorme kennispoel achter astrologie.

Je kan bijvoorbeeld de maandelijkse reis van de Zon volgen om te kijken in welk sterrenbeeld jij je het beste voelt. Maar wil je bijvoorbeeld meer gevoel krijgen voor je emoties en je gevoelens, dan is het een aanrader om te kijken naar de 2 tot 3 dagelijkse transitie van de Maan langs de sterrenbeelden. Ook dit kan je zo uitgebreid doen als je zelf wilt, je kan bijvoorbeeld naast de sterrenbeelden ook dieper in duiken in de maancyclus waarbij ze niet (nieuwe maan), deels of volledig verlicht (volle maan) wordt door de zon.

De Maan volgt namelijk een zelfde cyclus van een begin, een midden en een einde, net als ons leven. Het tracken van de maancyclus werkt bijvoorbeeld heel fijn in combinatie met yoga of mindfullness. Bij een nieuwe maan is een perfecte timing om nieuwe gewoonten of gedachten te starten, waarmee je gedurende de maancyclus mee gaat starten. Tijdens volle maan is het de perfecte tijd om stil te staan bij de reis van de afgelopen maand en terug te blikken hoe ver je bent gekomen en waar je nog aan moet werken.

Dit artikel is geschreven door de MaanNomade. Zij helpt je bij de zoektocht naar het vinden van balans tussen ons welzijn en ons drukke dagelijkse moderne leven met behulp van moderne astrologie.

Meer astrologie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️