Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 14 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Yoga is meer dan alleen houdingen: dit zijn 4 belangrijke leefregels

Sommige mensen denken dat yoga draait om perfect bepaalde houdingen te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld door vijf minuten lang in de cobra te zitten. Deze asana’s spelen inderdaad een grote rol, maar de yogafilosofie bestaat uit veel meer dan dat. Daarom delen wij vier leefregels die je meteen makkelijk kunt toepassen.

Leef volgens je dharma

Je dharma draait om juist handelen, en speelt een grote rol in het leven van een Hindoe. Als mens heb je de plicht om dit op de goede manier te doen, en dat moet je ook met volledige toewijding doen. Geen half werk dus! Volgens de dharma is er voor iedereen een geschikt levenspad. Dit gaat ook heel erg samen met het idee dat je een verplichting hebt tegenover anderen, aldus Yogapedia. Onder andere meditatie kan je helpen bij het ontdekken van je juiste levenspad, een proces wat langere tijd kan duren.

Lees ook: Een mini-yogaguide : de krachten van yoga uitgelegd (en 3 fijne poses)

Streef de ahimsa na

Geweldloosheid, oftewel ahisma, is iets wat je op elk moment van je leven na kunt streven. Hoewel de meeste mensen zichzelf niet meteen als gewelddadig zien, kan het best nog wel eens lastig zijn om écht volgens de ahimsa te leven, blijkt. Ook dingen als roddelen of iemand niet helpen terwijl diegene wel hulp nodig heeft, kun je namelijk zien als een heel minimale vorm van geweld. Stel jezelf de vraag: wat is het tegenoverstelde van geweld in deze situatie? Daardoor kun je jezelf trainen om meer geweldloos te leven. Ahimsa staat dus voor de bewuste, positieve keuze om geen geweld uit te dragen, en dat begint allemaal bij onze gedachten.

Mens, hecht je niet

Ook non-attachment is een belangrijk onderdeel van de yogafilosofie. Een bekende Boeddhistische uitspraak is: ‘The root of suffering is attachment’. Maar wat betekent dat, ongehecht zijn? Het kan impliceren dat je emotieloos of koud moet zijn, maar daar gaat het juist helemaal niet om.

Non-attachment gaat vooral om leren hoe je gedachtes en emoties kunt loslaten die jouw lijden supporten. Als we minder gehecht zijn aan onze gedachten, kunnen we dingen als opluchting, innerlijke rust en gelukmakende gevoelens ervaren. Als je je niet hecht aan dingen, kan je je er ook niet aan ergeren.

Dit vind je vast ook interessant: Zo kijkt het boeddhisme naar het leven en de dood (en wat wij daarvan kunnen leren).

Wees liefdevol

Al eerder schreven we over keuzes maken vanuit angst of vanuit liefde, en ook dat is een grondlegging van de yogafilosofie. We schreven: ‘Als je kiest uit liefde, denk je in kansen en zie je mogelijkheden. Je benadert het leven als een wereld van overvloed en praat met elkaar. Dit leidt uiteindelijk tot een sfeer van vertrouwen.’

Liefde en compassie spelen beide een grote rol in yoga. Volgens de Yogasoetra’s, die een fundamenteel onderdeel vormen in de literatuur van de yoga, is compassie heel belangrijk om te beoefenen. Op deze manier wordt je geest puurder en ga je leed tegen.

Behalve vijf minuten lang de cobra vasthouden, zijn er dus allerlei andere manieren om meer volgens yoga te leven. Je dharma, de ahimsa, ongehecht zijn en compassie zijn minimaal even belangrijk.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️