Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 13 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

Maak je een keuze uit angst of uit liefde (iets om over na te denken)

Een paar weekenden geleden werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan Het Weekend. Een heel weekend (what’s in a name?) je ziel door de psychologische mangel. Samen met twee begeleiders ga je kritisch naar je ‘ik’ kijken en kom je door verschillende tests erachter waar jouw knel- en verbeterpunten liggen. De eerste wijze les die ik heb geleerd deel ik graag met de Bedrock-lezers. Je hele leven lang maak je bewust, dan wel onbewust, keuzes. Deze beslissingen kunnen een grote of kleine impact op je leven hebben. Zo kun je er bewust voor kiezen om je baan op te zeggen, waardoor er een rits aan nieuwe mogelijkheden ontstaat. Maar je kunt bijvoorbeeld in een gesprek met een collega ervoor kiezen om niet in te gaan op een onderwerp waardoor in the long run je carrière-pad ook compleet verandert.

Goed, klinkt misschien nog ietwat vaag, maar onthoud: je eigen leven bepaal je zelf. Door de keuzes die je in het leven maakt, bewust of onbewust. Met het welbekende butterfly effect tot gevolg.

Nu kun je keuzes op twee verschillende manieren maken. Ten eerste uit liefde en ten tweede uit angst. Voor velen misschien niet heel verrassend en wellicht ben je je al bewust van deze twee vormen. Maar hoe vaak sta je stil bij de beslissingen die je neemt? Was het uit angst of was het uit liefde?

Een anekdote om dit verhaal iets duidelijker te maken

Je bent tot over je oren verliefd op iemand. Je ziet elkaar 4-5 keer per week en hebt het gevoel dat dit zomaar de vader of moeder van je kinderen kan worden. Je laat hem of haar blijken dat je het wel ziet zitten. En dan reageert de heer of dame in kwestie niet een (serieuze) relatie te willen. Je hart breekt, je wijst diegene de deur.

De toelichting

Uit liefde voor jezelf en de ander heb je diegene laten weten dat je klaar bent voor de volgende stap. Helaas blijkt de ander er niet op dezelfde manier in te staan als jij. Nu kun je denken, hoezo wordt deze keuze om mijn liefde voor een ander te uiten dan onder een ‘keuze uit liefde’ geschaard? Het heeft juist voor verdriet gezorgd. Ja, dat is lastig. Maar omdat je liefdevol naar jezelf bent geweest en dus eerlijk hebt gehandeld, ben je er nú wel achter dat diegene niet (in dit geval) de vader of moeder van je kinderen gaat worden. Als het verdriet eenmaal over is, kun je weer verder en ontmoet je op een gegeven moment écht de juiste persoon.

Als je uit angst om afgewezen te worden had gehandeld, en je mond over je ware gevoelens had gehouden, was er misschien voor een paar maanden niets aan de hand geweest. Althans, je relatie met diegene had rustig door kunnen kabbelen. Waarschijnlijk zou je je diep vanbinnen onrustig voelen en zou het aan je gaan knagen. Maar omdat je bang bent om zijn of haar reactie horen, kies je uit angst dit nog een tijdje vol te houden. Het gevolg? De klap komt tien keer zo hard aan als je maanden later te horen krijgt dat diegene niet hetzelfde wil als jou. Én je hebt je maandenlang onrustig en onzeker gevoeld. Niet erg fijn.

De gevolgen

Eigenlijk is het heel erg logisch, dat keuzes maken uit liefde (uiteindelijk) leidt tot iets moois, en keuzes maken uit angst leidt tot verdriet of je ongelukkig voelen. Een keuze maken heeft dus een hele rits aan gevolgen.

Angst

Als je kiest uit angst, denk je in restricties, zie je alleen maar tekortkomingen en benader je het leven als een wereld vol beperkingen en schaarste. Je gaat over elkaar praten en dat leidt tot een sfeer van wantrouwen.

Lees ook: We zijn allemaal liefdesbang (over verlatings- en bindingsangst)

Als je het voorbeeld hierboven toepast gaat dat als volgt. Je kiest uit angst om gekwetst te worden om je liefde niet uit te spreken. Je denkt daardoor alleen maar aan wat ‘mis’ kan gaan (restricties), je ziet scenario’s voor je van verdriet en teleurstelling. Je gaat dus van het negatieve uit. Je gaat met vrienden over hem/haar praten, want ‘wat zou diegene van jou vinden?’ Dit leidt tot een sfeer van wantrouwen omdat je diegene niet durft aan te spreken. Hierdoor ontstaan er zelf gecreëerde verhalen en aannames over wat de ander denkt, voelt of vindt.

Liefde

Als je kiest uit liefde denk je in kansen en zie je mogelijkheden. Je benadert het leven als een wereld van overvloed en praat met elkaar. Tot slot, leidt dit tot een sfeer van vertrouwen.

Heb je uit liefde voor jezelf de beslissing genomen om je gevoelens uit te spreken, dan denk je in kansen. Er bestaat immers een kans dat hij/zij er hetzelfde over denkt. Je benadert het leven dus als een wereld van overvloed waar alle mogelijkheden voor het oprapen liggen. En je praat dus mét elkaar over jullie situatie en jouw eigen gevoel. Zo krijgt de ander ook de kans om zijn/haar kant te belichten, waardoor er een sfeer van vertrouwen ontstaat.

Uit liefde of angst kiezen kun je op elke keuze in je leven toepassen. Naast liefde geldt het ook voor je carrière, je familie en vriendschappen. Kies je er vandaag voor om uit liefde of uit angst te kiezen?

Klinkt allemaal erg aannemelijk, vind je niet? Nu nog in de praktijk toepassen…

Meer lezen over de liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️