Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Featured 6 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Verdrietig? Laat het maar gewoon toe

We voelen ons vaker verdrietig dan we laten zien. Huilen is not done en we willen niet treurig zijn, dus we doen er alles aan om dat niet te voelen. Boos worden op de oorzaak of onszelf opvrolijken bijvoorbeeld. Maar als je verdriet puur kunt leren zien als emotie, zonder dat het genegeerd of verklaard moet worden, voel je je véél sneller beter. Voor zijn overlijden (maart 2015) vertelde Denker des Vaderlands René Gude bij De Wereld Draait Door over angst, woede en verdriet, emoties die zich in de hele natuur voordoen. Maar emoties ebben altijd weer weg, zei hij, hoe heftig ze ook zijn. Je moest ze niet ontkennen, maar voelen. In een mooi interview in NRC reflecteert weduwe Babs van den Bergh op de ziekteperiode van haar man.

Gude kon prachtig uitleggen hoe het nou werkt met die emoties. Want, zo zei hij, emoties komen en gaan op een natuurlijke manier. “Je kunt niet drie weken uitzinnig gelukkig of totaal bang zijn, dat red je niet. Dus die emoties komen op, pieken onmiddellijk en verdwijnen dan weer. Tenzij – en dan komt het onnatuurlijke – je jezelf een verhaal begint te vertellen dat verder gaat dan die oorspronkelijke bron van die emotie,” vertelde hij in een interview een Tedx Amsterdam.

Emotie is enkel emotie

Spirituele denkers als Eckhart Tolle en Jeff Foster gaan ook uit van dit idee. Alles dat er is, is het nu. Gevoelens en emoties zijn sensaties in het lichaam die in het nu opkomen. Dat kan inderdaad niet fijn voelen; verdriet, angst, woede zijn nou niet bepaald prettige ‘sensaties’. Maar dat is wel alles wat het is.

Wanneer het pas écht vervelend wordt, is als je gaat proberen je verdriet te verklaren. De schuld die we aan iemand anders of onszelf geven, de vragen die we stellen (‘waarom overkomt mij dit?’) of de angst of onzekerheid die we eraan linken. Verklarende verhalen zorgen ervoor dat emoties langer bij ons blijven en meer worden dan slechts een ongemakkelijk gevoel.

Hoe negatieve emoties je juist gelukkiger kunnen maken

Het enige dat je hoeft te doen echter, volgens spiritual teacher Jeff Foster, is de emotie op te merken. Zoals je dat ook doet in meditatie. Je gedachten, geluiden van buiten, ongemakken… Het komt op en het gaat weer weg. Je hoort het, maar je laat het lekker voorbij gaan als je er niets mee wil.

Datzelfde geldt ook voor verdriet. Iets triggert het, je voelt het, er horen misschien tranen bij, er hoort onrust bij, maar het hoeft je niet over te nemen. Je hoeft er geen verhalen aan te koppelen, verklaringen voor te zoeken of het weg te drukken. Je bént het niet, het is slechts een emotie en die ebt vanzelf weer weg.

Wegvloeien

Niet zo’n gek idee om je verdriet gewoon eens toe te laten dus, zo vond ook René Gude:
“Je bent geneigd om uit je emoties te springen. Je wilt niet passief in het nu zitten. Maar eigenlijk zou je dat tóch moeten doen. Het mooiste is dan als je in de buurt van het verdriet blijft en het laat opkomen, zoals het hoort en het ook weer laat wegvloeien zoals het hoort. En dus niet met van die verstorende rationale constructies komen. Die oorzakelijkheid inhouden of iemand de schuld geven.”

Overigens schijnen tranen ook letterlijk een kalmerend effect te hebben, omdat ze opioïden en oxytocine opwekken. Hormonen die pijn letterlijk verlichten. Een natuurlijk kalmeringsmiddel dus, zo’n huilbui.

Why Do We Cry?

Click to Subscribe! http://bit.ly/10kWnZ7 TWEET IT – http://clicktotweet.com/8X1ed Why does your face leak when you’re sad or emotional? Written and created by Mitchell Moffit (twitter @mitchellmoffit) and Gregory Brown (twitter @whalewatchmeplz).

Meer lezen over (het uiten van) emoties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verdrietig? Laat het maar gewoon toe
Sluiten