Maannomade
Maannomade Spiritualiteit 6 aug 2019
Leestijd: 7 minuten

Astrologie is meer dan je sterrenbeeld: dit is je maanteken (en nóg een belangrijk teken)

Weleens van je maanteken gehoord? Er is astrologisch zóveel meer te ontdekken dan alleen het bekende sterrenbeeld waar je je misschien maar deels in herkent of de vage horoscopen in bladen. Het sterrenbeeld zoals dat iedereen kent, staat voor de sterrenbeeld waar de zon in stond toen jij geboren werd. Je zonneteken dus. Maar volgens de astrologie zijn er nog véél meer planeten die invloed hebben op ons karakter, hoe we ons voelen en op onze uitstraling. Tijd om daar in te duiken!

Tijd voor een basislesje astrologie!

1. Sterrenbeeld een beetje achterhaald

De zon is eigenlijk één grote ster en bepaalt jouw zonneteken. Het sterrenbeeld is dus eigenlijk je zonneteken en staat voor het sterrenbeeld waarin de zon stond tijdens jouw geboorte. Oké, simpel so far. In de astrologie staat de zon voor jouw ego, en nee dan bedoel ik niet het grote ego dat sommige mensen uitstralen. Nee, de zon staat voor de basis van onze persoonlijkheid, de karaktertrekken waar jij je bewust van bent en jouw individualiteit.

Ondanks de invloeden van andere planeten, buitenaf en persoonlijke ervaringen blijf jij in de basis altijd dezelfde persoon. Welke moeilijke dingen je ook hebt meegemaakt, de basis blijft altijd hetzelfde maar blijft altijd de belangrijkste invloed.

Lees ook: Astrologie in een modern jasje: een korte uitleg van Bedrock’s astroloog

De zon maakt een vrij lange reis en blijft zo’n 4 weken lang bij elk sterrenbeeld hangen. Omdat haar reis langzaam is, is de invloed en energie die zij uitoefent dus een stuk minder specifiek. Dat is dé reden dat jij niet lijkt op andere sterrenbeeld-genootjes. De ene Maagd is bijvoorbeeld van nature meer teruggetrokken terwijl de ander juist een stuk uitbundiger overkomt. Daarom is het ook een goed idee om in te duiken in twee andere sterrenbeelden die een grote invloed op je hebben.

2. Maanteken: gaat over emoties

Naast de zon speelt ook de maan (jouw maanteken) een grote rol in de levensvraag: wie zijn we? Jouw maanteken staat voor het sterrenbeeld waarin de maan stond tijdens jouw geboorte. Omdat de maan gemiddeld elke 2,5 dag van sterrenbeeld veranderd geeft daarbij al een iets specifiekere omschrijving van wie jij bent dan het zonneteken. Het kan al een stuk meer onderscheid maken tussen de ene Maagd en de andere Maagd! Wordt al een stuk interessanter, niet?

Dit vind je vast ook leuk: De energie van de maan: zo werk je ermee

In astrologie staat de maan voor onze emoties en gevoelens. Het staat voor de manier waarop we voor onszelf zorgen, ons onderbewustzijn en onze emotionele reacties wanneer dingen niet gaan zoals we het graag willen. De maan staat voor onze diepste needs en gewoontes. Over het algemeen is de invloed van de maan een stuk subtieler dan je zonneteken omdat het meer draait om gevoelens.

Zeker in onze Westerse maatschappij blijft het een ding om in contact te komen met je gevoelens en daar goed naar te luisteren. Het leren kennen van je maanteken is een manier om dichter tot jezelf te komen, te leren luisteren naar je gevoelens maar ook weten waar je daadwerkelijk behoefte aan hebt. Niet verkeerd dus!

Samenwerking van zon- en maanteken

Elke dag leven we vooral zon georiënteerd; ‘Wat willen we en op welke manier gaan we het doen?’ Deze zon-energie richt zich vooral op praktische kanten en staat totaal niet stil bij hoe we ons voelen, waar we behoefte aan hebben en hoe we ermee dealen. Dát stukje, is de beschrijving van de invloed van jouw maanteken.

Vanuit je zonneteken kan je bijvoorbeeld als Ram het fantastisch vinden om hard te knallen aan nieuwe projecten, maar als jouw maanteken ook nog in Steenbok staat, zal je merken dat je behoorlijk geneigd bent om tijdens het harde werken je emoties totaal te vergeten die dan later heel hard aan kunnen komen. Of als je zonneteken een Stier is, zal je graag projecten langzaam maar steady willen uitvoeren, terwijl als jouw maanteken in Ram staat, kan er een innerlijke strijd ontstaan omdat Ram vind dat het eigenlijk niet snel genoeg staat.

Lees ook: De zon verschuift naar het sterrenbeeld Leeuw: dit kan je deze maand van haar verwachten

Het hoeft niet altijd tegen te werken maar kan elkaar ook flink gaan versterken. Daarom ben jij nooit maar één teken maar ben je altijd een mix van meerdere invloeden die allemaal een andere uiting kunnen hebben.

3. De ascendant: ‘ik je zó anders in geschat!’

Naast jouw karakter en de manier waarop jij met je emoties om gaat, is er nog één teken waar we het echt even over moeten hebben. Namelijk jouw ascendant, of je rijzende teken. Dit is het allereerste teken dat rijzende was aan de Oostelijke horizon.

In de astrologie staat jouw rijzende teken voor de manier waarop jij jezelf uit, de manier waarop je jezelf presenteert aan de buitenwereld en de manier waarop anderen jou zien en over je uiterlijk. Samen met jouw zonneteken zijn dat de karaktertrekken die de buitenwereld zou gebruiken om jou te beschrijven. Het is eigenlijk de eerste impressie die anderen van jou krijgen.

Hierdoor kan jouw rijzende teken weleens hét probleem zijn waarom anderen je in het begin hard vinden overkomen (met Steenbok als ascendant) of juist met al hun problemen naar jou toekomen (met Maagd als ascendant). Het staat daarom ook voor de manier waarop jij jezelf open stelt. Erg interessant om hier op in te duiken, want dit maakt het plaatje dus letterlijk compleet.

Gemengd prutje

Samen vormen deze 3 tekens – samen met de standen van de andere planeten – jouw persoonlijkheid, je emoties en je uitstraling. De ascendant vormt het omhulsel van jezelf aan de buitenwereld, de eerste indruk die mensen krijgen. Onder dit omhulsel ligt jouw persoonlijkheid, die mensen leren kennen als ze meer met je omgaan en de manier waarop jij ‘werkt’. Maar onder jouw persoonlijkheid liggen je emoties en je meest persoonlijke stuk. Dit is het deel dat niet veel mensen om jouw heen kennen, alleen mensen die écht dierbaar zijn, zullen hier een deel van kennen.

Lees ook: Wat je geboortemaand zegt over je stemming en persoonlijkheid (volgens de wetenschap)

De invloed van deze tekens op jouw karakter verschilt. Over het algemeen heeft jouw zonneteken de grootste invloed en kan hierbij een deel van de invloed van jouw maanteken en ascendant remmen. Zo kan je grotendeels een Stieren-invloed hebben en graag denken aan praktische zaken, lekker down to earth, maar zorgt de maan in Boogschutter er óók voor dat je best een dromer bent, grenzen opzoekt en ook stiekem graag buiten je comfort zone treedt. Maar omdat jouw zonneteken Stier is, zal het grenzen opzoeken vaak meer een gekke uitspatting zijn die zo nu en dan oppopt.

Get to know yourself: wat zijn jouw 3 tekens?

Dus, wil je jezelf beter leren kennen, weten waar jij in uitblinkt, hoe anderen jou nou daadwerkelijk zien maar ook weten hoe je beter voor jezelf leert zorgen? Duik dan echt eens in je zonne-, maanteken en ascendant! Duik weer even op hoe laat en waar je nou daadwerkelijk geboren bent (dat weten je ouders meestal wel).

Op deze website krijg je een vrij uitgebreide beschrijving waarbij ze ook nog andere planeten meenemen (zoals liefdesplaneet Venus en de vurige planeet Mars) om je een nog beter beeld te geven.

Dit artikel is geschreven door de MaanNomade. Zij helpt je bij de zoektocht naar het vinden van balans tussen ons welzijn en ons drukke dagelijkse moderne leven met behulp van moderne astrologie.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️