Maannomade
Maannomade Spiritualiteit 26 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

De energie van de maan: zo werk je ermee

We kennen allemaal de onrustige nachten rondom volle maan. Maar wist je dat we zoveel meer energie ontvangen die we voor ons kunnen laten werken? Iedereen herkent die mood swings in een bepaalde vorm. De ene dag voel je je ‘on top of the world’ en een paar dagen later voelt elke tegenslag als teveel. We hebben zin om te socializen maar een paar dagen later willen we ons vooral terugtrekken en gaan Netfixen. In de astrologie (en bij kundhalini yoga) worden deze energieshifts in verband gebracht met de stand van de maan.

In astrologie hebben deze shifts (of mood swings) te maken met de transitie van de maan in de signs (sterrenbeelden) en de fase. Met elke transitie (die gemiddeld om de 2,5 dag plaatsvindt) schuiven we naar een nieuw sterrenbeeld, elk met zijn eigen kenmerken en energie die meegebracht worden. Interessant om te weten: bij kundhalini yoga worden deze shifts verweten aan de invloed op de 11 maanpunten die vrouwen met zich meedragen (mannen dragen maar één maanpunt, op de kin). Tijdens de cyclus verschuiven de maanpunten en de energie die je daarbij voelt.

De invloed van de maan werd vroeger al gemerkt

Het is eigenlijk ook geen wonder dat we iets van de maan kunnen voelen. Het is de planeet die het dichtst bij de aarde staat en daarbij een flinke dosis zwaartekracht uitoefent. Niet alleen zorgt zij voor eb en vloed, maar vroeger werd er al gedacht dat ze haar energie ook op ons uit oefent.

Lees ook van de Maannomade: Astrologie in een modern jasje: een korte uitleg van Bedrock’s astroloog

Het Engelse woord ‘lunatic’ stamt af van het Latijnse woord Luna voor maan, vroeger werd gedacht dat de gekte ontstond door de maaninvloed. Voor planten zou de periode rondom volle maan de meest vruchtbare periode zijn, door het extra maanlicht zouden zij een groei boost krijgen. Voor er kunstmatig licht bestond, werd dit zelfde ook voor vrouwen geacht. Net als de maan heeft een vrouw een cyclus van ongeveer 29 dagen. De menstruatiecyclus, ‘menses’ is een afgeleide van het woord maan/maand en deze zou gelijk lopen met de maancyclus. De ovulatie vond plaats tijdens de volle maan onder de invloed van extra maanlicht en de menstruatie tijdens nieuwe maan, waarbij het ontbreken van maanlicht juist zorgt voor afbraak van baarmoederweefsel.

Voelbare energie

Hoe je het ook bekijkt, er is meer dan alleen de rusteloosheid tijdens een volle maan en dat maakt de maan zo fijn om mee te werken. De energie die de maan uitstraalt, wordt in de astrologie geassocieerd met vrouwelijke ‘yin’ energie waardoor vrouwen deze energie sterker ervaren. Deze energie staat voor onze instinctieve reacties en emoties. In plaats van weloverwogen te reageren, bepaalt de maan juist de onbewuste en snelle reacties. Het  staat voor onze innerlijke emoties, verlangens en spontaniteit. Het staat voor de manier waarop wij soms als een kind kunnen genieten van de kleine dingen in het leven.

Dit vind je vast ook interessant: Wat je geboortemaand zegt over je stemming en persoonlijkheid (volgens de wetenschap)

Omdat de maanenergie zo instinctief is, is het niet altijd leuk. We komen soms harder over dan dat we wilden of staan met een mond vol tanden. Door te werken met (lees: inspelen op) de maanenergie leer je bewuster om te gaan met je emoties en je reacties. Wanneer je van tevoren weet welke energie je kan verwachten, kan je daar op anticiperen en deze juist vóór je laten werken. Je leert beter naar je lichaam te luisteren en je grenzen te behouden.

Work the magic

De energie die jij ervaart tijdens een volle maan, is onder andere afhankelijk hoe open jij ervoor staat. Hoeveel rust neem jij in het dagelijks leven om goed te luisteren naar je eigen gevoel? Meditatie en bewust raken van je eigen emoties is één van de belangrijkste stappen om in het ritme te komen. Daarnaast is het ook afhankelijk van jouw astrologische geboortekaart (birth chart).

Afhankelijk van jouw maan-/zonnetekens kan jij de energie sterker of juist zwakker ervaren. Stel: jouw maan sign is Kreeft, dan zal je de energie van maan naar het Kreeft sterrenbeeld juist versterkt voelen. Maar staat deze in Steenbok, het tegenovergestelde sterrenbeeld, dan kan het zijn dat je deze energie juist minder sterk ervaart. Try to work the magic en zie wat het jou gaat opbrengen! Op deze website kan je je birth chart berekenen. 

De Maannomade schrijft op Bedrock over moderne astrologie, want door de planeten kunnen we onszelf nóg beter leren kennen en in ons voordeel laten werken. 

Vind jij dat je totaal niet op je sterrenbeeld lijkt? Kijk dan eens hier naar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️