Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 26 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Mercury 13 is een prachtige docu op Netflix over de vrouwen die geen astronaut mochten worden

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: Mercury 13, over 13 vrouwen die ruimtevaarders hadden kunnen worden – maar dat niet mochten.

Als je een beetje bezig bent met feminisme, is het je ongetwijfeld opgevallen dat veel belangrijke personen in de geschiedenis mannen zijn. De geschiedenis lijkt geschreven te zijn door het andere geslacht – terwijl ook sommige vrouwen ook belangrijke rollen hebben gespeeld. Dat wordt alleen een stuk minder belicht.

Mercury 13

Mercury 13 is een naam voor 13 vrouwen die meededen aan de tests voor Project Mercury, het eerste ruimtevaartproject van de Verenigde Staten. De mannen die de ruimte in gingen, moesten in 1959 allerlei fysiologische testjes doen, en men was benieuwd hoe vrouwen die zouden maken. Er was zelfs sprake van dat de vragen óók astronauten hadden kunnen worden – maar toen de NASA lucht kreeg van het geheime programma, stak ze daar een stokje voor. “It was a good old boy network, and there was no good old girl network.”

Dit vind je misschien ook interessant: Een must-see over het beeld van vrouwen in de media: Miss Representation op Netflix

De 13 vrouwen – Myrtle Cagle, Jerrie Cobb, Janet en Marion Dietrich, Wally Funk, Sarah Gorelick, Jane Briggs, Jean Hixson, Rhea Woltman, Gene Nora Stumbough, Irene Leverton, Jerri Hamilton en Bernice Steadman – waren allen getrainde piloten. Hoewel piloten vaak nog steeds mannen waren, was er in de Tweede Wereldoorlog een kleine groep vrouwen opgeleid om vliegtuigen en bommenwerpers te kunnen besturen.

Een prachtig portret van de vrouwen

Het bleek natuurlijk dat deze vrouwen helemaal niet slechter waren in de tests dan mannen – dus toen NASA besloot dat er geen vrouwen de ruimte in mochten, gingen sommige van hen in protest bij het Congres en Witte Huis om zo te strijden voor vrouwen in het ruimtevaartprogramma. Dat er in de politiek aandacht besteed werd aan genderdiscriminatie terwijl dat nog niet eens officieel verboden was, zegt wel iets over de invloed van deze vrouwen.

Uiteindelijk was de Russische Valentina Teresjkova de eerste vrouw die een ruimtevlucht maakte, in 1963. Maar dat betekent niet dat we de Mercury 13 zomaar moeten vergeten. Gelukkig is er de gelijknamige Netflix Original, waarin de geschiedenis wordt geschetst en de nog levende vrouwen uit de groep – die inmiddels meerdere eretitels hebben – worden geportretteerd. De documentaire geeft de moedige vrouwen eindelijk de eer krijgen die ze verdienen, en is alleen al daarom het bekijken waard.

Mercury 13 | Official Trailer [HD] | Netflix

“If we’re going to send a human being to space, we should send the one most qualified.” Mercury 13 tells the remarkable true story of the women who fought for their place in the stars. Now streaming on Netflix.

Je kunt de docu, die nog geen anderhalf uur duurt, bekijken op Netflix.

Meer documentaires op Netflix:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Mercury 13 is een prachtige docu op Netflix over de vrouwen die geen astronaut mochten worden
Sluiten