Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 26 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Op welke manier lach jij? Dit zegt het over je

Bij een fotomoment ben je al snel geneigd om tijdens de ‘Cheese!’ een glimlach aan te nemen, zelfs als je op dat moment niet eens blij bent. Bij sommigen lijkt zo’n foto-glimlach heel echt, anderen lachen meer als een boer met kiespijn. Maar wat is de betekenis van elke soort glimlach? Lachen heeft vooral een sociale functie; het is een sociale beloning die ons makkelijk verbindt met anderen. Een lach laat eigenlijk zien dat je leuk bent; als je in de kroeg staat, stap je immers sneller af op mensen die een happy vibe om zich heen hebben hangen. Ook krijg je sneller hulp van mensen om je heen als je een lach op je gezicht hebt. Lachen is dus een communicatiemiddel op zich.

Dit vind je vast ook interessant: We lachen heel wat af, maar niet omdat we iets grappig vinden.

Wat betekent een lach?

Toch lachen we ook soms als we ons minder goed voelen. Zo lachen we om onze negatieve emoties te verbergen, of omdat we ons ongemakkelijk voelen. Volgens Psychology Today heeft lachen in totaal drie functies: affectie tonen, positieve feedback geven en dominantie uitstralen. De 3 functies van lachen vertalen zich weer in 3 soorten glimlachen.

Allereerst heb je de ‘beloningslach‘. Deze geef je voornamelijk aan iemand als je positieve feedback wilt geven door middel van je lach. Hierbij trek je je lippen omhoog, vorm je kleine kuiltjes aan de zijkanten van je mond en lift je je wenkbrauwen iets hoger.

De harmonieuze lach communiceert vooral affiniteit: vriendschap en iemand leuk vinden. Je drukt je lippen op elkaar, waarbij je dus ook wat kuiltjes krijgt aan de zijkant van je mond.

De dominante lach

Als iets wilt van een ander, kan de zogeheten dominante lach je tot slot helpen. Deze vormt zich door je bovenlip die omhoog gaat, je wangen die je omhoog duwt en je oogleden die wat hoger komen te staan. Je kunt hem gebruiken in situaties waarin je voor jezelf moet opkomen, maar het gebruik ervan is minder slim als je superioriteit wilt uitstralen.

Bij al deze 3 lachsoorten is de mond dus gesloten, waarbij je je tanden niet ziet. Toch kan dat ook weer uitmonden in die boer-met-kiespijn-situatie, dus soms is een lach met open mond net iets beter om geloofwaardig over te komen op een ongemakkelijk fotomoment.

Meer lezen over lachen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️