Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 26 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Menstruatie blijft uit: dit is waarom je (ineens) later ongesteld wordt

Hoewel de week van je menstruatie misschien niet de leukste week van de maand is, wil je het liefst wél dat je ongesteldheid regelmatig is. Veel vrouwen kampen met een onregelmatige ongesteldheid. Ook komt het vaak genoeg voor dat de menstruatie hélemaal uitblijft. We leggen uit hoe dat kan (want nee, je bent niet meteen zwanger).

Het typische scenario wanneer is je ongesteldheid uitblijft, is dat het een teken is dat je zwanger bent. Het is zeker een optie, maar er zijn tig andere redenen waarom je menstruatie uitblijft.

Must read: Voorkom het opgeblazen gevoel tijdens je ongesteldheid met deze tips

Waarom je menstruatie uitblijft

Hoogstwaarschijnlijk weet je dat menstruatie nogal kan verschillen. Een cyclus duurt over het algemeen 28 dagen, maar dat wil niet zeggen dat je precies weet wanneer je ongesteld wordt. Het ene lichaam werkt nu eenmaal regelmatiger dan de ander. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van het uitblijven van de menstruatie.

  • Anticonceptie is misschien wel de meest voor de hand liggende oorzaak van waarom een menstruatie uitblijft. De hormonen in de anticonceptiepil, nuvaring, prikpil of in de hormoonspiraal zorgen voor een uitblijvende menstruatie. Andere medicijnen als antidepressiva kunnen er ook voor zorgen dat je (tijdelijk) niet meer ongesteld wordt.
  • Stress is een bekende veroorzaker van veel onregelmatigheden in het lichaam. Het schiet namelijk in een stressmodus om te ‘overleven’. Vooral langdurige stress heeft een grote invloed op je lichaam. Je hersenen produceren dan minder hormonen die de eierstok stimuleren. De eierstokken maken daardoor minder oestrogeen aan en zorgen zo voor een vertraagde of uitblijvende eisprong.
  • Verstoord dag- of nachtritme. Zoals bij het voorbeeld hierboven, zien we dat onregelmatigheden niet goed zijn voor ons lichaam. Wanneer je vaak ‘s nachts werkt, raakt je biologische klok verstoord. En dat laat nou nét hetgeen zijn waar jouw menstruatiecyclus op meedraait. Als je onregelmatig slaapt en wakker bent, past je menstruatie zich daar dus ook op aan.
  • Te snel afvallen. Het zal je niet verbazen dat een zwangerschap veel energie kost voor een lichaam. Wanneer je (plotseling) veel afvalt, krijgt je lichaam een seintje dat het niet genoeg energie heeft om een zwangerschap aan te kunnen. Ook een eetstoornis of ondergewicht kunnen dus zorgen voor het uitblijven van de menstruatie.
  • Overgewicht zorgt eveneens voor het uitblijven van de menstruatie, dat komt door een minder aantal eiersprongen. Vooral wanneer je last hebt van buikvet, kan je last krijgen van verhoogde insulinespiegels, lezen we op Gezondheidsnet. De groei van follikels wordt dan verstoord. Wanneer je aanleg hebt voor PCOS en aankomt, wordt het risico hierop verhoogd.
  • We schreven al eerder dat teveel sporten niet goed is voor je lichaam. Nu blijkt teveel lichaamsbeweging ook te zorgen voor een uitblijvende menstruatie. Het geeft namelijk hetzelfde effect op je lichaam wanneer je veel stress of een eetstoornis hebt. Dit geldt trouwens vooral bij wanneer je langdurig overmatig sport.
  • Het uitblijven van de menstruatie is vaak één van de eerste signalen van een zwangerschap.
  • De overgang zorgt ervoor dat je niet meer vruchtbaar bent en dus ook niet meer menstrueert. Al vóór de overgang kan je last krijgen van een onregelmatige menstruatie. Meestal begint de overgang rond je 45e.

Maak je dus niet meteen zorgen als jouw menstruatie uitblijft. Duurt het echter wél langer of maak je je zorgen, maak dan en afspraak bij de huisarts.

Meer leren over je menstruatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️