Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 11 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

Maak je lichaam zwangerschapsproof met de tips van een hormoon-expert

Anno 2018 stellen we zwanger worden steeds langer uit. Daar hebben we verschillende redenen voor, zoals het hebben van genoeg geld en het vinden van de juiste partner. Maar omdat we er met z’n allen voor kiezen om steeds later zwanger te worden, krijgen we er gratis vruchtbaarheidsproblemen bij. Ja, ook jij kan daar mee te maken krijgen. En daarom is het belangrijk om nu alvast bezig te zijn met later. Met deze tips van een hormoon-expert kom je al een heel eind.

Ben je nog niet van plan om binnenkort zwanger te raken? Staat jouw hoofd er gewoonweg nog niet naar, heb je Prince Charming nog niet kunnen vinden of wil je bijvoorbeeld eerst carrière maken? Scroll dan vooral nog niet weg, want dit artikel is ook voor jou. Wanneer jij later wél de keuze maakt om voor een kindje te gaan, dan kan je je lichaam daar nu alvast op voorbereiden met de onderstaande tips.

Steeds later zwanger, waarom eigenlijk?

De gemiddelde leeftijd dat we aan kinderen beginnen, wordt steeds meer uitgesteld. Dat is ook niet zo raar: een stabiele financiële situatie, meer levenservaring, het vinden van de juiste partner en carrière maken zijn doelen die we onszelf hebben gesteld die voorrang krijgen op het ouderschap. En daar is niets mis mee, maar terwijl je die doelen waarmaakt kan het handig zijn om alvast stappen te nemen waar jouw vruchtbaarheid later alleen maar profijt van heeft.

Mocht je later wél heel graag moeder willen worden, dan kan je daar nu alvast rekening mee houden met de volgende tips.

1. Denk na over je anticonceptie

Vaak wordt de anticonceptiepil niet genomen met de voornaamste reden om niet zwanger te worden. Andere bijwerkingen van de menstruatie, zoals PCOS, een onrustige huid, krampen en hoofdpijn kunnen namelijk ook sterk verminderen door verschillende anticonceptiemiddelen, waaronder de pil.

Het probleem zit ‘m in het toedienen van hormonen: de synthetische hormonen (in de pil en andere anticonceptie met hormonen) zorgen voor een hormonale disbalans. Hoe eerder je stopt met het toedienen van synthetische hormonen aan je lichaam, hoe beter je lichaam zijn eigen hormonale balans kan herstellen. Wanneer je later besluit om zwanger te worden, is jouw lichaam daar helemaal klaar voor. Hoe eerder je hiermee begint, hoe groter de kans op vruchtbaarheid wordt.

Alles over de invloed van de pil op je lichaam: wat zijn feiten en mythes?

Liever een ander anticonceptiemiddel dan de pil gebruiken? Bekijk dan de lijst met alternatieven eens.

2. Let goed op je voeding (ja, nu al!)

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: go green. Kies vanaf nu vooral voor biologische producten en laat producten met chemicaliën en hormonen lekker links liggen. Biologisch eten bevat vaak meer voedingsstoffen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je toekomstige kindje. Het is bewezen dat baby’s op dit moment worden geboren met meer chemicaliën in hun lichaam dan ooit tevoren, en dat is natuurlijk vreselijk zorgwekkend.

Om ervoor te zorgen dat jouw toekomstige kindje niet meedoet met deze ‘trend’, is het belangrijk om je eigen lichaam vrij te maken van pesticiden en chemicaliën. Door te beginnen met het eten van biologisch voedsel maak je al een goede stap in de juiste richting.

Extra tip: neem supplementen als aanvulling

Gezonde voeding is de basis van een gezond lichaam. Maar ook met die gezonde voeding komen veel vrouwen nog micronutriënten (vitaminen en mineralen) te kort als het aankomt op hormonale behoeften. Onder andere door te veel sporten, het drinken van cafeïne en alcohol en de synthetische hormonale anticonceptie is je lichaam eigenlijk al uitgeblust tegen de tijd dat je zwanger wilt raken. En dat terwijl je die kracht en energie dan júíst nodig hebt.

Je kunt het tekort aan micronutriënten aanvullen met de juiste supplementen. Deze behoefte is echter voor iedereen anders. Overleg daarom altijd met je huisarts als je er over nadenkt om supplementen te gaan gebruiken.

Supplementen: noodzakelijk, nuttig of nergens voor nodig? Een expert legt uit

3. Houd je menstruatiecyclus bij

Ben je gestopt met de pil of met een ander anticonceptiemiddel, zoals het (koper)spiraaltje? Dan is het handig om jouw menstruatiecyclus te gaan tracken. Daar zijn een aantal handige apps voor ontworpen, zodat je niet aan de slag hoeft met pen en papier. Of misschien nog wel leuker: houd alles bij in een bullet journal.

Door zowel je menstruatie als specifieke menstruatieproblemen te noteren (denk aan krampen, buikpijn, hevige acne en al het andere wat je opvalt), kan je zien wat bepaalde factoren met je lichaam doen. Heb je een periode veel stress door werk, en krijg je daaropvolgend ineens last van acne? Grote kans dat die twee factoren met elkaar te maken hebben.

Als je merkt dat een bepaalde factor een negatieve invloed heeft op jouw hormoonhuishouding, dan kan je je hormonen happy houden door meteen in te grijpen. Daardoor wordt de oestrogeen-tot-progesteron-verhouding verbeterd, waardoor je een grotere kans hebt om zwanger te raken.

Meer over de zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️