Grace Allaart
Grace Allaart Betere wereld 27 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Don’t panic, it’s organic! Biologisch is toch ook altijd duurzaam?

Super makkelijk toch, de juiste keuze maken in de supermarkt. Je checkt gewoon of er ‘bio’ op de verpakking staat en dan zit het wel goed. Nou… Niet dus! Biologisch betekent lang niet altijd dat de aarde er beter van wordt. Er is namelijk een verschil tussen ‘biologisch’ en ‘duurzaam’.

Maar hoe weet je dan welk eten je het beste kunt kopen? Laten we beginnen met kijken wat biologisch en duurzaam nou echt betekent.

Wat betekent biologisch en duurzaam?

Biologische boeren zijn gefocust op het behoud van goede kwaliteit landbouwgrond en dierenwelzijn. Akkerbouwers rouleren gewassen zodat hun grond minder snel uitgeput raakt en gebruiken minder chemische bestrijdingsmiddelen. Veehouders geven hun dieren meer ruimte, andere voeding en minder vaak antibiotica. Biologische boeren letten dus heel erg op wat er op hun éigen land gebeurt. Super belangrijk!

Duurzame boeren kijken verder. Zij willen zo min mogelijk impact op de hele aarde maken. Vooral het broeikaseffect speelt een grote rol. Om de aarde leefbaar te houden, zullen we namelijk zo min mogelijk CO2 uit moeten stoten.

Onderzoek: jouw impact op het milieu verlagen? Dit is de beste en makkelijkste manier

Liever groenten dan dieren

En wat zijn wereldwijd de grootste vervuilers? De veehouderij en het transport van de oogst. Duurzame boeren verbouwen daarom liever groenten dan dat ze dieren houden. Ze halen hun grondstoffen van dichtbij en leveren graag aan winkels en handelaren in de buurt. En als ze dan toch vee houden, dan letten ze niet alleen op dierenwelzijn, maar ook op hun carbon footprint. Met technologische innovaties is er ineens heel veel mogelijk.

Voorbeeld? Urban farming startup zoals Infarm en The New Farm streven ernaar om onze groenten zoveel mogelijk te verbouwen in de stad. In leegstaande kantoren of zelfs in de supermarkt kunnen sla en andere groenten worden verbouwd in speciaal ontwikkelde groeikasten met precies de juiste hoeveelheid licht en voeding.

Bij de veehouderijen is Kipster een goed voorbeeld, met hun CO2 neutrale eitjes (lees hier over witte en bruine eieren). Deze boerderij van de toekomst wekt met zonnepanelen meer energie op dan zij nodig hebben en ze voeren de kippen met reststromen uit de industrie zoals oud brood uit de supermarkt. Niet biologisch, wel goed voor mens, dier en aarde.

Keurmerken zeggen niets over CO2-uitstoot

Biologische boeren zijn heel bewust bezig hoe hun landbouw en veeteelt op lange termijn houdbaar is op hun eigen stukje land. Omdat deze manier van boeren minder efficiënt is, is het niet haalbaar om op deze manier de hele wereldbevolking te voeden. Helemaal gezien de wereldbevolking hard aan het groeien is.

Duurzame boeren springen hierop in en bekijken hoe hun landbouw en veeteelt op lange termijn houdbaar is voor de hele wereld.

De keurmerken voor biologische producten zeggen in principe niets over de CO2-uitstoot (met andere woorden duurzaamheid). Het is zelfs zo dat biologische producten soms iets meer verbruiken omdat ze minder intensief worden verbouwd dan reguliere producten.

Let voor duurzaam eten op deze punten

Voor betere keuzes op jouw bord is biologisch eten kopen een goed begin en best makkelijk: gewoon op het bio-logo letten. Duurzaam eten is wat minder goed te herkennen. Hieronder een aantal tips:

  • Kies zo vaak mogelijk voor plantaardige producten van het seizoen (check hier de groentewijzer), dus helaas geen aardbeien meer eten in de winter 🙁
  • Ook voor vis zijn er slechte en minder slechte seizoenen: check de viswijzer.
  • Als je voor vlees kiest, bedenk dan dat er verschil zit in welk soort vlees meer belastend is. Kip is minder belastend dan rund.
  • Drink water uit de kraan.
  • Laat die kromme groenten niet liggen, maar neem die zieligerds mee en maak er een lekker soepje van. Als je daar geen zin in hebt, maakt het merk ‘Kromkommer’ dit voor jou. ‘Coco Conserven’ blikt lekkere seizoensgerechten in gemaakt van oogstoverschotten en reststromen.
  • Koop producten die niet per stuk verpakt zijn in plastic, deze ‘single-use plastics’ zijn een makkelijke manier om jouw plasticverbruik terug te dringen.
  • Gooi geen eten weg! Kijk wat je nog in huis hebt voor je naar de winkel loopt. 9 van de 10 keer kan je er nog een hele maaltijd van maken.
  • Deze goed verkrijgbare merken zijn in ieder geval duurzaam: Kipster (Lidl), The Ketchup Project, vegetarische slager, Instock (restaurant), Tony Chocolonely, Coco Conserven, Dutch Weedburger

En remember: alle kleine stapjes helpen. Succes!

Dit artikel is geschreven door Grace Allaart. Ze houdt van eten. Koken is haar met de paplepel ingegoten en als diëtiste kent ze het belang van goede voeding. Onder de naam Beetroot doet ze foodstyling en verzorgt ze kleinschalige plantaardige catering. Alles om mensen te laten zien en proeven dat je ook lekker kunt eten als je géén dieren op je bord legt. Check haar foodcreaties op Instagram.

Meer lezen over biologisch eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Don’t panic, it’s organic! Biologisch is toch ook altijd duurzaam?
Sluiten