Slik je vitaminen bij? Dit moet je weten voor je begint aan supplementen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F04%2Fvitamins-01.jpg)
Als je veel bezig bent met gezondheid, is de kans groot dat je in het bezit bent van allerlei potjes en poedertjes met de nodige supplementen en vitaminen. Maar zijn die wel écht allemaal even nodig? En wanneer is het te veel? Als je een voet zet in de wereld van vitaminen, supplementen en mineralen, is het om te beginnen handig om een doel voor ogen te hebben. You can’t score without a goal. Wil je meer energie, een glanzende huid, je hormonen balanceren of gewoon alles tegelijk? Slim om te bepalen voor jezelf, want zo kun je doelgerichter supplementeren.
Meten is weten
Daarbij is het geen gek idee om eerst je bloedwaarden te laten meten. Je kunt bijvoorbeeld wel ijzer gaan bijslikken omdat je heel moe bent, maar wie weet ligt het wel aan een B12-tekort. Door bij de huisarts een simpel bloedonderzoek te doen, aan de hand van je klachten, kun je makkelijker het resultaat bereiken dat je wilt. Hierbij kun je van alles laten testen, zoals vitamine B, D en ijzer. Ook een blik op je hormonale balans of toxische waarden kan je meer inzicht geven.
Weet wat je eet
In je voeding zitten natuurlijk ook al de nodige nutriënten. Houd dus eens een week bij wat je allemaal eet en wat voor voedingsstoffen daarin zitten. Dit kun je makkelijk bijhouden door middel van een app.
Misschien valt het je op dat je weinig voedingsproducten eet met een bepaalde vitamine; dan kun je simpelweg meer daarvan toevoegen aan je dieet, zonder dat je allemaal supplementen hoeft te slikken. Het verschilt natuurlijk wel per voedingsproduct hoeveel vitaminen hierin zitten, dus ook hierbij geldt: meten is weten.
Less is more
Als je eenmaal weet van welke vitaminen je meer nodig hebt, en of je die al dan niet uit voeding kunt halen, kun je ook nog kijken naar de dosering van supplementen. Het aandeel in je dagelijkse behoefte staat bijvoorbeeld altijd op het potje van de vitaminen. Soms is dit 300 procent; dan hoef je dus maar een keer in de drie dagen een supplement te nemen.
Het kan namelijk schadelijk zijn als je te veel vitaminen binnenkrijgt. Sommige B- en C vitamines plas je gewoon weer uit als er overschot is, maar bij bijvoorbeeld vitamine A en D heeft het al negatieve effecten. Een teveel aan mineralen als selenium kan zelfs haaruitval, moeheid en spierpijn veroorzaken, volgens onderzoek. Altijd goed checken dus!
Dit vind je vast ook interessant: Waarom vitamine D onmisbaar is (en hoe je eraan komt).
Je bent wat je opneemt
Zelfs als je allerlei pilletjes en poedertjes neemt én dat op een zorgvuldige manier doen, heb je er alsnog niets aan als je er niets van opneemt in je bloed. Veel mensen zeggen ‘je bent wat je eet’, maar eigenlijk is het ‘je bent wat je opneemt’. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld vitamine B12 niet opnemen, hoeveel pilletjes of voeding ze ook binnenkrijgen. Blijven je klachten dus aanhouden terwijl je wel supplementeert, dan is het slim om te laten checken waar dat aan ligt. Ook over de eerder genoemde 300 procent op het potje kun je best nog praten met een medewerker van de drogist of natuurwinkel, omdat de opname per vitamine verschilt.
Vitaminen en medicatie
Tot slot is het wel zo verstandig om te kijken of je supplementen wel passen bij eventuele medicatie die je slikt. Slaapsupplement melatonine kan bijvoorbeeld medicatie voor diabetes beïnvloeden. Bij andere medicatie is het slim om te drie uur te wachten voordat je andere supplementen slikt. Zomaar allerlei dingen door elkaar nemen, is dus niet per se the way to go; vraag liever advies van je huisarts of behandeld arts .
Een slecht dieet proberen te redden met allerlei supplementen, is niet het beste idee. Wil je toch bepaalde vitamines aanvullen, dan is het dus slim om hier kritisch naar te kijken – desnoods samen met een arts.