Kiara Louis
Kiara Louis Welzijn 29 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Alles over de invloed van de pil op je lichaam: wat zijn feiten en mythes?

Tegenwoordig gaan jonge vrouwen al snel aan de pil. Een makkelijke manier van anticonceptie, als je ‘m niet vergeet te slikken natuurlijk, maar veel vrouwen gebruiken dit voorbehoedsmiddel voor andere redenen. Onder andere huidklachten, onregelmatige ongesteldheid of hevige ongesteldheid kunnen erdoor verholpen worden. Maar wat is de invloed van de pil eigenlijk?

Je wordt er dikker van: mythe

Een bekende uitspraak over de pil is dat hij je dik zou maken. Bij de één klopt dat meer dan bij de ander. Vaak is extra gewicht alleen vocht wat wordt vastgehouden; volgens verschillende studies is er geen duidelijk verband tussen een toename van vet en het gebruik van de pil.

In deze studie zijn bijvoorbeeld 49 verschillende experimenten bestudeerd, waarin een deel van de deelnemende vrouwen een echte pil kreeg en anderen een placebo. Tussen deze vrouwen zat geen groot verschil qua gewicht. Ook nadat de vrouwen stopten met de pil, was er geen verandering in het getal op de weegschaal. Heb je toch het idee dat je bent aangekomen, dan is dat dus waarschijnlijk geen vet, maar vocht.

Hij verhelpt acne: verschilt

Behalve anticonceptie kunnen ook huidproblemen een reden zijn om te beginnen met de pil. Op deze manier beginnen meisjes soms al op hun dertiende met anticonceptie. Maar helpt het ook echt tegen acne? Dat verschilt enorm per persoon.

Bepaalde soorten, zoals de Yaz, staan erom bekend dat ze kunnen helpen bij huidproblemen. Maar sommige vormen anticonceptie doen juist het tegenovergestelde. Dit heeft te maken met de testosteron- en oestrogeenniveau’s van de desbetreffende pil. Als je de pil wilt slikken om je huid te verbeteren, kun je het beste praten met je huisarts of dermatoloog.

Dit vind je vast ook leuk: We kunnen depressief worden van de pil (én alternatieve hormonale anticonceptiemiddelen).

Je hebt minder last van PMS: verschilt

Een ander motief om de pil te slikken, is dat hij zou helpen om je ongesteldheid minder heftig te maken en ook de lengte ervan te verkorten. Toch is dit ook weer erg verschillend per persoon en per vorm van anticonceptie. Volgens deze studie kan orale anticonceptie wel helpen om je ongesteldheid minder heftig te maken en ook symptomen van PMS (premenstrueel syndroom) verminderen. Maar sommige soorten maken je ongesteldheid juist heftiger, waardoor je meer bloed verliest. Zomaar een willekeurige pil gaan slikken is meestal niet zo’n goed idee.

Je mag de pil niet doorslikken: mythe

Alweer bijna 60 jaar geleden werd de pil op de markt gebracht. Omdat de fabrikanten hem niet afschrikwekkend wilen laten lijken, werd de zogeheten stopweek ingelast. Deze wekt de illusie dat je per se om de zoveel weken ongesteld moet worden. Toch is dit niet helemaal waar. Gynaecoloog Brian Burton legt uit: ‘Als je een anticonceptiemiddel gebruikt om je menstruaties te controleren, dan is het veilig om je ongesteldheid een keer over te slaan. Niet ongesteld worden zonder pilgebruik, is dan wel weer iets om op te letten.’ Af en toe de pil doorslikken, is dus niet direct schadelijk.

Je hebt een verhoogde kans op depressie: feit

Hoewel 37 procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar de pil gebruikt, denken veel van hen nog steeds dat deze vorm van anticonceptie gevaarlijk zou zijn. Dat kun je niet zo zwartwit zeggen, maar sommige vrouwen kunnen wel enorm vervelende klachten krijgen. Een veelvoorkomende is dat vrouwen last krijgen van hun stemming. Ook uit onderzoek blijkt dat je risico op depressie verhoogd kan worden door het gebruik van de pil. Zeker als je al gevoelig bent voor stemmingswisselingen, is het slim om je mentale gezondheid goed in de gaten te houden.

Het is dus per vrouw heel verschillend hoe je op de pil reageert, maar zoals bij alles is het goed om kritisch te kijken of hij wel bij jou past. Dat je meteen heel dik of depressief wordt, is gelukkig niet het geval.

Meer lezen over je menstruatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️