Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Editorial 11 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

We kunnen depressief worden van de pil (én alternatieve hormonale anticonceptiemiddelen)

Je bent de laatste tijd een beetje somber en hebt negatieve gedachten. Maar hoe kan dat? Je hebt leuke vrienden, een lieve familie, een uitdagende baan en een heerlijke vakantie in de planning staan. Eigenlijk gaat alles goed. Mmh.. neem je toevallig de pil? Dan zou dit zomaar de reden kunnen zijn voor de donkere wolk boven je hoofd. “Van oestrogeen weten we dat het – onder andere – invloed heeft op de hersenen. Het beïnvloedt de aanmaak van serotonine en dat stofje zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wel of geen zin hebt in een feestje, het idee hebt dat je de dag aankunt. De ene vrouw heeft hier meer last van dan de andere, dat is afhankelijk van de receptoren in je hersenen. Ga je naar de down-kant toe, dan raad ik aan na te denken of je de pil door wil blijven slikken”, aldus hormoonspecialist José Buik-Evers eerder op Bedrock. En dat is zeker een afweging die we moeten maken. Nieuw, Deens onderzoek bevestigt dat er inderdaad een link is tussen hormonale anticonceptiemiddelen (zoals de pil) en depressie.

Exit pil

Stemmingswisselingen zijn een van de topredenen waarom veel vrouwen al binnen het eerste jaar stoppen met de pil. Er is nu een grootschalige, langdurige studie die ervoor zorgt dat we na gaan denken over dit probleem en de manier waarop we het voorschrijven van hormonale anticonceptiemiddelen moeten veranderen.

Lees ook: Na de pil blijkt ook het hormoonspiraaltje ongewenste bijwerkingen te hebben

Het onderzoek dat uitgevoerd is door de Universiteit van Kopenhagen is het grootst van zijn soort, met 1 miljoen Deense vrouwen tussen de leeftijd van 15 en 34 jaar. Gedurende 13 jaar is gekeken naar het verband tussen anticonceptiemiddelen en het risico op depressie. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die de combinatiepil slikten (met twee hormonen), 23% meer kans hadden om gediagnosticeerd te worden met een depressie. De vrouwen die de minipil namen (met één hormoon), hadden 34% meer kans.

Van kwaad tot erger

Depressie en angst als gevolg van de pil is niet de ervaring van iedere vrouw, maar het is een feit dat sommige vrouwen hier wel last van hebben. Deze vrouwen stappen daarom vaak over op een ander hormonaal anticonceptiemiddel. Van langwerkende anticonceptiemiddelen (pleister, spiraal en ring) wordt vaak gezegd dat ze minder ernstige bijwerkingen hebben dan de pil. Het Deense onderzoek toont echter aan dat deze bewering misplaatst is.

Lees ook: Who run the world? Hormones!

Hormonale anticonceptiemiddelen zoals de pleister, de spiraal en de ring zorgden in het onderzoek zelfs voor een nog hoger risico op depressie dan beide pillen. Alternatieven zijn dus (tegen verwachting in) alleen maar slechter. En dat is een eye-opener.

Vaststellen effecten

Er wordt door de onderzoekers gespeculeerd dat de schadelijke effecten van anticonceptiemiddelen nog groter zijn dan het onderzoek aantoont. Omdat huisartsen minder snel de pil voorschrijven aan vrouwen die al depressief zijn, en omdat vrouwen die depressieve gevoelens ervaren tijdens het slikken van de pil eerder stoppen, zijn de negatieve effecten van hormonale anticonceptiemiddelen op de geestelijke gezondheid moeilijk vast te stellen.

Heb je last van depressieve gevoelens, dan zou je erover na kunnen denken om over te stappen op een anticonceptiemiddel zonder hormonen, zoals de koperspiraal of het condoom. Raadpleeg uiteraard jouw arts.

Meer lezen?

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We kunnen depressief worden van de pil (én alternatieve hormonale anticonceptiemiddelen)
Sluiten