Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 6 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Leven naar je cyclus: waarom dat als vrouw zo belangrijk is

We worden het elke maand opnieuw en gebruiken de gekste middelen om het te reguleren of vervelende pijntjes de kop in te drukken. Daarnaast geven we op een mensenleven ruim 1500 euro uit om er geen last van te hebben als we het zijn. En misschien wel het meest shocking feit: in z’n totaliteit ben je het gemiddeld 6,25 jaar lang.

Yep, dit gaat inderdaad over je menstruatie. Iets wat zo normaal en menselijk is, maar ook iets waar we ons soms voor schamen. Ongesteldheid is iets waar we het misschien wel te weinig over hebben, maar wat wel belangrijk is om te bespreken. Want al die gekke middelen die we slikken of in ons lichaam stoppen om die maandelijkse terrorweek te controleren en/of minimaliseren, zijn díe wel zo normaal als dat we er mee omgaan?

En misschien nog wel een groter vraagstuk: hoe steekt die hele menstruatie cycle nu precies in elkaar? Want als ik heel eerlijk ben, snap ik – als vrouw – niet eens precies hoe die hele cyclus werkt en hoe je er het beste mee zou kunnen omgaan. En dan zorgt die pil er ook nog ‘s voor dat de tekenen die je ongesteldheid je geven, worden weggestopt.

Maandelijks feestje

Elke maand opnieuw staat je lichaam een week lang op z’n spreekwoordelijke kop. Maar waarom staat het eigenlijk allemaal ondersteboven? En waarom is dat voor de ene vrouw zoveel heftiger dan voor de andere? En wie heeft er bedacht dat we die maandstonden moeten controleren (en zelfs negeren), in plaats van er aandacht naar luisteren en ernaar leven.

Over ongesteldheid weet ik wel 100 vragen te bedenken waarop ik het antwoord niet weet. Maar wat ik wel weet, is dat de manier waarop wij ermee omgaan, niet perse de natuurlijke manier is.

Ongesteldheid en de pil

Ongesteld zijn betekent voor veel vrouwen een week waarin ze zich anders voelen. De één ervaart dit heftiger dan de ander. Voor veel doktoren zijn die kwaaltjes het moment waarop ze de pil als oplossing bieden. Een oplossing die onze sex drive beïnvloedt, onze gevoelens onderdrukt en ervoor zorgt dat de natuurlijke way of life z’n gang niet kan gaan. Is dit wel de juiste aanpak? Wat nou als we besluiten de kwaaltjes niet met hormonen aan te pakken, maar er juist naar te luisteren en naar te leven?

Vrouwelijkheid en vruchtbaarheid

Je menstruatie is een heel mooi gegeven; het staat voor vruchtbaarheid, maar ook voor vrouwelijkheid en kracht en staat in connectie met moeder natuur. Gek toch, dat we die connectie niet meer de loop laten gaan, maar blokkeren en negeren met ‘vreemde’ middeltjes?

Of, zoals Jip Isabel in haar e-book De Krachtige Cyclus mooi verwoord: “We onderdrukken onze laatste connectie met onze vrouwelijkheid, onze oer-energie, onze kracht. En hetgeen dat we nodig hebben om onszelf ‘heel’ te voelen.”

Terug naar de essentie

Maar hoe krijg je dan weer die connectie met je vrouwelijkheid terug en waar vind je die oer-energie dan? Heel simpel: door terug te komen naar de essentie en te leven volgens je cyclus. Oftewel, de pil de deur uit te doen en je lichaam weer in verbinding zetten met de Maan en de Aarde.

Want wist je dat je tijdens je menstruatiecyclus dezelfde stadia doorloopt als de maan: nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier (ik niet, in ieder geval). Wat op zijn beurt – hoe spiritueel het misschien ook klinkt – weer in connectie staat met de seizoenen. Ik snap nu in ieder geval waar dat woordje ‘maandstonden’ vandaan komt.

“Van oudsher liepen de maancyclus en de menstruatiecyclus van vrouwen gelijk op. Vrouwen ovuleerden bij volle maan en menstrueerden tijdens donkere maan.” Aldus een artikel op Natuurlijkvrouwzijn.nl.

Maandstonden a.k.a. menstruatie

Onze menstruatiecyclus duurt zo’n 28 dagen – net als de maancyclus. Wat er in onze baarmoeder tijdens die 28 dagen gebeurt, is vergelijkbaar als met de maan: de baarmoeder groeit, tot dat er een eisprong plaatsvindt. Als er geen bevruchting van een eitje plaatsvindt, slinkt de baarmoeder weer. Waarna je menstrueert en dus bloed verliest. Een vergelijkbaar proces als dat van de maan.

De maatschappij waarin we nu leven maakt dat we niet meer in contact zijn met onze natuurlijke cyclus. Als je stopt met de pil, zul je merken dat je menstruatie verandert en terugkeert naar de natuurlijke gang van zaken. Een gang van zaken waarin je makkelijk naar je lichaam kunt luisteren. Naar wat het wel en niet nodig heeft, maar ook naar wanneer je in je kracht zit en wanneer je een stapje terug moet nemen.

Duik in de kracht van menstrueren

Geïnteresseerd in het onderwerp en wil je meer weten over de kracht van je cyclus en je menstruatie? Op 21 april vindt er bij Space 2B in Amsterdam een Mooncycle Workshop plaats door Irina Verwer. Irina is holistisch coach en leert je hoe je je kunt verbinden met je lijf en je cyclus.

Dit moet je weten over ongesteld zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️